OPR-Virksomhedslån

Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Det er dyrt at have et stort lager stående. Som virksomhed binder man masser af penge i varerne, og samtidig kræver det ressourcer både at håndtere lageret og at opbevare produkterne.

Det var lampeproducenten Louis Poulsen meget bevidst om. Derfor tog selskabet fat i en af sine leverandører, nemlig DD Plast, og sammen begyndte de at se på, hvordan de kunne optimere samarbejdet.

Og det kunne betale sig at snakke om tingene. Parterne kom frem til, at de ved at reducere antallet af emner i samme råvare, reducere mængden, der blev produceret i hver ordre (LOT-size) med op til 67 pct. og ved at fjerne “skjulte dobbeltlagre” kunne nedbringe produktionstiden fra 21 dage til bare 5 dage, mens lagerbeholdningen kunne skæres ned med 10-80 pct.

Eksemplet tjener til formål at illustrere, at der er al mulig grund til at betragte leverandører som samarbejdspartnere mere end leverandører, der bare skal fylde på produktionsvognen til lavest mulige pris, som det ellers mere traditionelt set har været opfattet.

Strategisk samarbejde

Der er grund til at tænke i strategiske samarbejder med leverandørerne omkring din virksomhed.

“Hvis det er kritiske leverandører, så kan det være en god idé at knytte dem tæt til sig. Det bør være en win-win for begge parter, så man om muligt gør kagen større sammen. Der kommer sjældent noget godt ud af at kræve bedre leadtider eller presse priserne for meget, så har man formentlig ikke leverandøren ret længe ad gangen,” fortæller postdoc. og supply chain-forsker Iben Sandal Stjerne fra CBS.

Sammen med et hold har hun i forskningsprojektet “Stram Kæden”, hvor 126 danske virksomheder har deltaget, set på, hvordan man kan optimere sin leverandørkæde.

Sæt jer ned og snak om tingene

Her kom forskerne frem til seks punkter (se faktaboks), der er afgørende for at skabe en stærk leverandørkæde, hvor der både er mulighed for på et strategisk niveau at opdyrke et samarbejde, der kan give øget indtjening, og på det operationelle niveau at optimere arbejdsprocesserne og dermed frigøre ressourcer.

“Måske har du handlet med dine leverandører i mange år, men I har aldrig sat jer ned og snakket andet end mængder og priser. Vi plejer at sige, at når sælgere og indkøbere mødes, så sker der ingen innovation,” siger Iben Sandal Stjerne.

6 punkter til optimeret leverandørsamarbejde

Mindset og modenhed

Det hele begynder med det rigtige mindset. Man skal være indstillet på, at det skal være win-win for begge parter, så man er indstillet på at byde og dele gevinsterne ligeligt. I den del af processen er det også vigtigt, at man er på et modent tidspunkt i virksomhedens levetid, så man kan se ind i egen butik og vurdere, hvor der kan optimeres.

Sæt det rigtige hold

Det er væsentligt at sætte det rigtige hold til at drive den forandring, man vil gå efter. Det kræver forskellige roller som: en blæksprutte, en leder med beslutningskraft, en nyansat med friske øjne og en erfaren og bredt anerkendt medarbejder.

Det er vigtigt, at der er opbakning til projektet fra topledelsen, og så skal det være motiverede folk i gruppen.

Udvælg leverandører

Find tre strategisk vigtige leverandører, som man vil have gavn af at komme tættere på. I udvælgelsen er det vigtigt at se på, hvor kritisk leverandøren er for virksomheden. Herunder ikke mindst, hvor svært det vil være at finde en erstatning.

Kig på parametre som betalingsflow, volumen, kvalitet, sikkerhed, innovation, information, om det er adgangsgivende til eksempelvis nye markeder og graden af motivation.

Udfordringen kan være, at leverandøren er en større spiller med mange andre kunder og derfor ikke er interesseret i at indgå i et forløb, der kan gøre samarbejdet tættere.

Gennemfør workshop med neutral facilitator

Valg en neutral part, der kan styre samtaler, forhandlinger og kommunikation mellem parterne. Særligt, hvis der tidligere har været knas mellem parterne, kan det være en god løsning.

Implementér forandringer

Efter forløbene skal ændringerne implementeres i praksis. Det kan til tider være vanskeligt, fordi der går hverdag i den efter forløbene, og de nye tiltag bliver måske nedprioriteret i forhold til driften.

Plej samarbejdet

Det gode leverandørforhold kræver hyppig kommunikation, tillid og åbenhed. Det er en vedvarende aktivitet for begge parter. Her kan det være en god idé med løbende møder, hvor der tales optimering og win-win for begge parter. Men IKKE pris.

Kilde: Human Capital Analytics Group/Stram Kæden

Hun fortsætter:

“Derfor ved du måske heller ikke, hvad dine leverandører har af viden om produkterne. Når du beder om noget, så får du netop det. Men I er aldrig nået frem til at udvikle noget sammen, og det er, når I sætter jer ned med forskellige typer af personer fra de to virksomheder, at der sker noget,” siger hun.

Det rigtige mindset

Som noget af det første skal man have afstemt, om man har det rigtige mindset. Det er vigtigt, at processen bliver en gevinst for begge virksomheder.

”Det bør være en win-win for begge parter, så man om muligt gør kagen større sammen. Der kommer sjældent noget godt ud af at kræve bedre leadtider eller presse priserne for meget, så har man formentlig ikke leverandøren ret længe ad gangen,” fortæller postdoc. og supply chain-forsker Iben Sandal Stjerne fra CBS.
Kan man eksempelvis udvikle en ny type skrue sammen, hvor man kommer med hver sin del, og dermed åbner for et nyt marked og ny indtjening, så er målet nået.

Dernæst kommer arbejdet med at finde det hold, der skal skabe en forandring. Her er det afgørende, at man kigger ud over indkøber/sælger-holdet.

“Vi vil gerne have specialister og udviklere til at mødes. Forskellige led af kæden. Vær nysgerrig over for hinanden, spørg ind. Få hinanden til at kigge efter innovative løsninger, som måske ikke er set før. Det kan endda være særligt interessant for iværksættervirksomheder, fordi de ved at samarbejde på tværs og indgå partnerskaber kan få ekstra ressourcer ombord uden at hyre ekstra folk ind,” siger Iben Sandal Stjerne.

Kunsten kan være at finde den rette partner på leverandørsiden.

Hvilken type partner?

Overordnet set skal man overveje, om det er en partner, der er værd at alliere sig med, eller om det måske er en leverandør, der let kan presses i pris, fordi der er mange andre spillere på markedet.

Her kan man også se på parametre som betalingsflow, volumen, kvalitet, sikkerhed, innovation, information, om det er adgangsgivende til eksempelvis nye markeder og graden af motivation.

Når man har fundet den eller de rette partnere, så handler det om at sætte sig ned og se, om der er basis for et udvidet samarbejde. Er der det, så kommer en implementeringsfase, og endelig er det et spørgsmål om at finde en måde at vedligeholde samarbejdet i fremtiden.

Til glæde for begge parter.

“Jeg synes egentlig ikke, at vi er så gode til det her i Danmark. Men der er rigtig meget at komme efter. Det kræver, at man tager sig tiden til at snakke sammen og laver nogle workshops, hvor man snakker om tingene. Men ikke om prisen. Gør man det, så er der allerede der lukket for vidensdeling og optimering,” siger Iben Sandal Stjerne.

Husk etikken i dit valg af leverandør

Kigger man ud over spørgsmålet om produkter og priser, så er der også de mere etiske aspekter af et leverandørsamarbejde.

Det handler ikke mindst om at sætte sig ind i, at der i hele leverandørkæden bliver levet op til de standarder, som man ønsker at virksomheden skal leve op til. Her kommer man langt, hvis man bruger tid på at lære sine leverandører at kende.

“Det er vigtigt, at en god supply chain er etisk god og socialt ansvarlig, og at man har styr på hele kædens sammensætning. Så man ved, at der i det sidste led ikke bliver lukket øjne for eksempelvis børnearbejde eller brug af giftstoffer i produktionen. Set i det lys kan en lokal leverandør være at foretrække,” siger Anders Günzel-Jensen, der er co-founder og CEO i Venture Village, et kontorfællesskab for mindre virksomheder i vækst.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.