OPR-Virksomhedslån

Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Hvordan får man præsenteret sit produkt? Er der økonomi til at betale alle regningerne? Og hvor meget skal man betale i moms?

Der er mange spørgsmål, man skal kunne besvare som iværksætter, og det kræver et væld af forskellige kompetencer.

Iværksætterundersøgelsen fra Dansk Iværksætter Forening oplister hvert år de udfordringer, der ifølge landets iværksættere er de største. Og der er ikke meget udskiftning på listen fra år til år. Blandt de største udfordringer finder man finansiering, skatte- og momsspørgsmål og kontakten til det offentlige.

Uanset om man er nybagt virksomhedsejer, eller om man har flere år på bagen, så er det mange af de samme spørgsmål, som der bliver bokset med derude i det kreative og initiativrige Danmark.

Med udgangspunkt i undersøgelsen og samtaler med flere iværksættere er her et bud på fem store udfordringer for virksomhedsejere og samtidig et godt bud på en løsning, som iværksætter og foredragsholder med speciale i iværksætteri, nytænkning og forandringsprocesser Jonathan Løw ser den.

Han er forfatter til flere bøger om iværksætteri (se www.jonathanloew.dk), hvor han netop behandler mange af de udfordringer, der er forbundet med at starte og drive virksomhed på egen hånd.

Hvordan kan man som iværksætter håndtere PR og markedsføring?

Jonathan Løw: I mine øjne er PR noget af det vigtigste for iværksættere. Det er en måde, hvorpå de kan opbygge tillid, troværdighed og skaffe nye kunder.

Som iværksætter: Tænk i læsere frem for journalister. Tag læsernes briller på, når du pitcher en idé til en journalist eller et medie. Ville du selv have lyst til at læse den historie, du nu skal sælge?

Medierne hader idéer og elsker substans. Nogle journalister får 50-100 historier ind om dagen, og langt de fleste handler om gode idéer, men medierne er på udkig efter iværksætteri. Det betyder ikke, at man skal vælte sig i kunder, men man må gerne have fået de første par stykker eller noget investering. Man skal forbi idéstadiet i forhold til selve historien: Enten skal man være super aktuel eller interessant, eller også skal man koble sig på en trend; Brexit, bæredygtighed, valget i USA, deleøkonomi, finanslov eller reformer. Skriv dig ind i en tendens eller sørg for, at du skiller dig ud.

Og endelig: Send aldrig pressemeddelelser ud. Det sender et signal om, at 20 andre medier også har modtaget historien. Journalister kan godt lide at være først eller have en historie solo. Skriv i stedet en historie til journalisten eller mediet. Maksimalt en halv side med den rette vinkel. Stil dig selv de dumme spørgsmål, og find det spændende, dét, du selv ville have lyst til at læse. Skriv en kort intro til journalisten, hvorfor du kontakter netop det medie, og sæt din historie direkte ind i mailen, så du gør det så let for dem som muligt.

Jonathan Løw er selv iværksætter og forfatter til flere bøger om iværksætteri, hvor han netop behandler mange af de udfordringer, der er forbundet med at starte og drive virksomhed på egen hånd.
Hvordan sikrer man finansiering?

Jonathan Løw: At hente finansiering handler ikke mindst om, at du har styr på din historie og business case. Ligesom man kan tabe en bank eller investor, så kan man også vinde dem på det første minut. Det kan give én den fordel, at investorerne nu slapper af, fordi de har forstået din vision og din forretningsidé. Herefter har du bedre tid til at uddybe virksomhedens potentiale, og frem for alt har du vundet deres opmærksomhed.

Underbyg altid dine kernebudskaber med konkrete eksempler og cases. Det er udmærket med budskaberne, men tilføj eksempler fra din daglige drift og virkelighed for at forklare investoren, hvornår netop dét budskab var væsentligt for dit pitch. At du ikke blot namedropper eller slynger om dig med visioner og excel-ark, der blot vokser med en gangefaktor, du har regnet dig frem til for, at forretningsmodellen holder på papiret.

Husk derudover at sætte dig ind i investorens virkelighed. Hvem har de investeret i tidligere? Hvad lægger de vægt på? Hvad er de konkrete personers (der repræsenterer investoren) baggrund og erfaringer inden for dit område? Husk at tage afsæt i dette når du fremfører dit pitch, så du tager højde for investorernes behov og ønsker.

Hvordan håndterer man bedst skatte- og momsspørgsmål?

Jonathan Løw: Som lønmodtager har man en fast indtægt, og den virksomhed du arbejder for, indberetter din løn til SKAT. Når du starter virksomhed, så ved SKAT ikke, hvor meget du tjener. Derfor skal du på din forskudsregistrering på SKATs hjemmeside indtaste, hvor mange penge du forventer at tjene i det indeværende år. SKAT vil så beregne din skat og sende dig indbetalingskort på beløbet. Når året er omme og du med sikkerhed ved, hvor meget du har tjent, vil du så få penge tilbage, hvis du har betalt for meget i skat eller få ’skattesmæk’, hvis du har været så dygtig, at du har tjent mere, end du forventede.

Her kan man tilføje, at det kan være givet godt ud at lade en revisor tage sig af talarbejdet, så man er fri til at håndtere andre dele af forretningen.

Hvordan får man gang i salget?

Jonathan Løw: Alt salg afhænger af to ting:

1. At du har en historie at fortælle. Det vil sige, hvad er det, du sælger, og hvordan gør det en forskel for dem, du vil sælge noget til?

2. At du har en pipeline. En ordre er et resultat af, at du har skabt et salg, så uden en pipeline ingen salg.

Uanset om man elsker eller hader at sælge, så er det en forudsætning for at skabe en virksomhed. Det at sælge er en forsikring imod dårligere tider.

Hvordan overvinder man mangel på arbejdskraft og sikrer den rette rekruttering?

Jonathan Løw: Det at rekruttere handler faktisk også om at sælge. Hvis din virksomhed har en stærk og autentisk historie, og hvis I vil noget mere end blot at tjene penge, så vil I tiltrække de mennesker, der tror på det, I tror på.

Derfor bør virksomheder være meget opmærksomme på, at de ikke blot har en strategi, men også en kultur.

Når man hører om gode arbejdspladser, så hører man aldrig om deres strategi eller deres omsætning. Så hører man om den kultur, der gør, at folk elsker at arbejde der. Og heldigvis hænger det sådan sammen, at hvis kulturen er god, så tiltrækker man talenter og arbejdskraft, og så slår det alt sammen positivt igennem på bundlinjen. Det vil sige, at profit er et resultat. Ikke et formål. Også når det gælder rekruttering.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.