OPR-Virksomhedslån

Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.

Foto: istock
Artiklen er leveret af

Måske kender du det? Bilagene flyder rundt omkring. Er de bogført eller ej. Og hvad med fakturaerne - er de egentlig blevet betalt? Om lidt er det tid til at aflægge momsregnskab, men hvor mange penge skal Skat egentlig have?

For ikke at glemme den afskedigelse, der blev gennemført tidligere på måneden. Den opsagte medarbejder er ikke helt enig i, at det kunne ske på de vilkår, der blev stillet i udsigt. Nu venter et efterspil.

Når det brænder på, er det helt afgørende, at man har et godt hold af eksperter rundt om virksomheden, der kan træde til i de enkelte situationer.

Men hvordan sætter man det rette hold af eksperter? Hvem er der behov for og med hvilken baggrund? Og hvordan sikrer man, at rådgiverens niveau er godt nok?

Jakob Breddam
“For mig er det mest centrale at sætte et hold af mennesker, som man kan stole på. Mennesker, som man kan lære af, og som man kan udvikle virksomheden sammen med. Selvfølgelig skal der laves marketing og juridiske opgaver og andet, og det kræver færdigheder, men det er kvaliteterne ved menneskerne, der tæller,” siger Anders Günzel-Jensen.

Man skal kunne være uenig med rådgiveren

Han er co-founder og CEO i Venture Village, der er et kontorfællesskab for mindre virksomheder i vækst.

Her er han med til at guide og virke som netværkskoordinator for de mange virksomheder, der er tilknyttet, og han kender derfor alt til det som iværksætter at skulle række ud efter hjælp.

“En iværksættervirksomhed er i en læringsproces. Man skal lære om markedet, om produkterne, meget skal laves om i virksomheden hele tiden, og i sådan en proces kommer man til at være uenige i teamet,” siger Anders Günzel-Jensen.

Derfor kan der også opstå et ekstra behov for, at en rådgiver eller måske en mentor kan træde til og hjælpe med en afklaring i givne situationer.

Her er det dog væsentligt, mener Anders Günzel-Jensen, at man allerede fra starten sørger for at få afstemt rådgivningsbehovet med rådgiveren.

8-16-mentalitet duer ikke

Set i det lys er spørgsmålet om fleksibilitet ikke mindre relevant for iværksættervirksomheder end andre.

“Man kan ikke bruge for meget 8 til 16-mentalitet som iværksætter. Der er brug for dem, der går det ekstra skridt, når man skal på kort tid skal gå fra nul til noget. Så skal rådgivningen være tilgængelig, og den skal passe til det stadie, som virksomheden er i,” siger Anders Günzel-Jensen.

Af et analysenotat, som Dansk Erhverv fremlagde i 2017, fremgik det, at virksomhedernes forventninger til ’den gode rådgiver’ især handler om:

  • at rådgiveren forstår kunden
  • at rådgiveren har et stærkt netværk
  • at rådgiveren er i stand at hente andre erfaringer og specialer ind hvor nødvendigt
  • at rådgiveren selv byder ind med idéer, hvor det kan føre til ekstra værdiskabelse
  • at rådgiveren er fleksibel og digital

Det er altså de krav, som andre virksomheder stiller til deres rådgivere, og som man som iværksætter også bør stille til sine.

FAKTA
Tre tip til at finde den rette rådgiver
  1. Brug dit netværk til at lokalisere de rette rådgivere - kig ikke kun efter de mest kompetente, men vurdér også om kemien passer.
  2. Spørg ind til rådgiverens erfaring og om vedkommende har arbejdet med lignende virksomheder, produkter og problemstillinger tidligere. Kontakt evt. nogle af de personer, som rådgiveren tidligere har arbejdet med eller stadig arbejder med.
  3. Tag gerne del i forskellige netværk, forummer og lignende. Her er masser af inspiration at hente til valg af rådgivere, og man finder ud af, hvem der er særligt relevante for den branche, som virksomheden befinder sig i.
Når det kommer til at spotte de rette rådgivere med de rette kompetencer, så er det væsentligt at få sit netværk i spil. Her er masser af erfaring og vigtige anbefalinger at hente, hvis man forstår at række ud.

“Man skal lære både at byde ind i et netværk, men også at række ud. Den balance skal man som iværksætter kunne finde. Find et netværk eller et forum, hvor man kan være med og begynd så at spørge: Hvem arbejder med sådan og sådan?” lyder rådet fra Anders Günzel-Jensen.

Ved at trække på andres erfaringer undgår man formentlig også at ende hos rådgivere, der ikke er tilstrækkeligt dygtige.

Behovet stiger

Det interessante er, at behovet for rådgivning blot ventes at stige. Det fremgår af Dansk Erhvervs analysenotat. Det er ikke mindst den teknologiske udvikling, der presser behovet for eksterne eksperters input op.

72 procent af respondenterne i analysen vurderer, at den teknologiske udvikling, nye forretningsmodeller mv. i væsentlig grad øger behovet for rådgivning, mens 70 procent samtidig angiver, at den digitale udvikling ændrer typen af rådgivning, der i fremtiden vil være behov for.

Spørgsmålet er så, hvordan man finder ud af, hvilken rådgivning man har behov for. I nonprofitorganisationen WeLoveStartups rådgiver man masser af iværksættere om, hvordan de bringer forretningen på rette vej.

“Som iværksætter arbejder man typisk med fake it till you make it. Man er nødt til at være ekspert i alt i begyndelsen, fordi det er dyrt, og man mangler måske også viden. I den proces vil jeg anbefale, at man skriver ned, hvad man ikke er god til og ikke brænder for. På den måde finder man ud af, hvilke folk man skal have ind,” siger direktør i WeLoveStartups Jakob Breddam.

Han peger samtidig på, at det kan være særdeles godt givet ud at tilknytte en mentor eller måske endda et advisory board til virksomheden ganske tidligt. Ikke alene kan det give værdifuld sparring til udviklingen af den øvrige del af forretningen, men man får samtidig adgang til mentorens netværk, der i mange tilfælde er exceptionelt godt.

“Mentoren kan åbne døre ind til dele af erhvervslivet, som man ellers som nyere iværksætter sjældent har adgang til,” forklarer Jakob Breddam.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.