OPR-Virksomhedslån

Investoren: “Det skal blive til kloge penge og ikke bare penge”

Mine kompetencer skal kunne bidrage til virksomhedens udvikling. Der skal være et match, siger business angel Anders Geert-Jensen.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Med rystende hænder, bævrende stemme og svedig pande står håbefulde iværksættere igen og igen over for potentielle investorer rundt omkring i landet.

De såkaldte pitchrunder, hvor virksomhedsejere på kort tid skal forsøge at sælge deres gode idé til business angels med penge på lommen og masser af erfaring og viden, kan være en barsk omgang. For hvordan ved man egentlig, om man er på rette vej, eller om anstrengelserne for at vinde ’dommerpanelets’ gunst er spildt arbejde?

En af dem, der lytter og som af og til også vælger at investere, er Anders Geert-Jensen fra Aarhus.

Anders Geert-Jensen
Han sidder med i flere investorgrupper og får masser af tilbud om at blive medejer af virksomheder. De fleste med en god idé og nogle med mere potentiale end andre.

Først og fremmest er det helt afgørende for den aarhusianske investor, at han kan se et match mellem det, som virksomheden kan, vil og skal, og så de kompetencer, som han besidder.

“Der skal være et match mellem virksomhedens behov og investorens mulige input af kompetencer, så det bliver til kloge penge og ikke bare penge,” siger Anders Geert-Jensen.

Solgte designsucces

Han var med til at etablere designvirksomheden DesignIt i 1991. Sammen med to medejere byggede han i årene fremefter en succesrig virksomhed, der løste designopgaver på tværs af brancher og produkter fra briller til telefoner. DesignIt havde succes, voksede ud over landegrænserne og beskæftiger i dag 400 ansatte.

I 2015 solgte de danske ejere selskabet for 635 mio. kr. til det indiske teknologiselskab Wipro.

Og det gav Anders Geert-Jensen mulighed for at satse fuldt ud på tilværelsen som business angel. I dag er han medejer af ni forskellige virksomheder, hvor han foruden penge skyder sin viden og erfaring ind i projekter, hvor det giver mening.

Fra Wildetect, der producerer et højteknologisk fugleskræmsel, til reQbo, der arbejder med at forebygge og behandle liggesår.

Skal kunne bidrage

Mens produkterne er forskellige, så har virksomhederne én ting til fælles.

“Det skal være noget, hvor jeg føler, at jeg kan bidrage med noget. Eksempelvis en digital dimension eller hvor jeg føler, at jeg har kendskab til branchen. Er det ikke tilfældet, så skal man vælge en anden end mig,” siger Anders Geert-Jensen.

Han peger også på, at kemien mellem parterne er helt afgørende for, om der er basis for et samarbejde. Og så er det af stor betydning, at fundamentet hviler på mere end én persons skuldre.

“Jeg investerer helst i teams og ikke enkeltpersoner. Det sidste bliver for småt og slankt, og jeg tror ikke på, at én mand kan noget alene. Verden er for kompleks,” siger han.

Han er medlem af investorfællesskaberne Danish Business Angels (DanBan) med mere end 150 medlemmer og det mindre Investor Fight Club. Her kan interesserede iværksættere anmode om at få mulighed for at pitche på en af foreningernes fællesmøder, hvor investorerne sidder klar med kritiske spørgsmål, interesserede blikke og måske i sidste ende også penge og know-how.

Når det sker, så kigger Anders Geert-Jensen først og fremmest på idéen.

“Det skal være en idé, der løser et reelt behov og ikke bare noget, der afhjælper et symptom. Hvis man kan se, at det er noget, som mange har gavn af, så tror jeg også, at pengene kommer bagefter,” siger Anders Geert-Jensen.

Stifterne skal eje mest

Idéen gør det dog ikke alene. Holdet skal også besidde de rette kompetencer og det rette værdisæt, og så er det væsentligt for investoren, at der er et internationalt potentiale.

FAKTA

7 trin når investoren rykker ind

Søgeproces - Investorerne findes typisk via netværket. Kontakten skabes enten direkte eller via medlemsnetværk som eksempelvis Danish Business Angels.

Screening - Søger man gennem et investornetværk, så skal man sende en ansøgning om at komme med i en pitchrunde. Her er det medlemmerne, der kigger ansøgningerne igennem og peger de egnede ud.

Forberedelse - De udvalgte virksomheder, der får adgang til pitchrunden bliver typisk kontaktet og forberedt på, hvad der forventes af dem, og hvordan de præsenterer sig bedst.

Pitchrunde - De udvalgte virksomheder bliver inviteret til pitchrunde, der holdes på udvalgte dage 5-10 gange om året. De har kort tid til at præsentere sig selv og deres idé og svarer på spørgsmål. Investorerne diskuterer herefter mulighederne for at engagere sig i en virksomhed.

Due diligence - Er der basis for et samarbejde, så følger en due diligence-runde, hvor investor kigger nærmere på virksomheden.

Forhandlinger - Er der fortsat basis for en handel, så starter de egentlige forhandlinger om vilkår mv.

Efter handlens afslutning - Investor indgår typisk i et samarbejde med stifterne om at udvikle virksomheden.

For den aarhusianske investor er det ikke afgørende, om han skal være inde i tre, fem eller syv år, fordi ’planer har det med at ændre sig undervejs’.

Typisk køber han sig ind på en ejerandel på 5-20 procent, så der både er plads til, at stifterne kan beholde en stor ejerandel og til, at andre investorer kan komme ind med kapital og viden.

“Jeg tror på, at stifterne fortsat skal sidde med en stor ejerandel. Det er dem, der skal drive det i det daglige, og det koster blod, sved og tårer. Så er det godt, at de har hånden på kogepladen,” siger Anders Geert-Jensen.

Han ser dog gerne, at andre investorer kommer med ind i selskabet og bidrager med andre kompetencer, og så er han tilhænger af, at der etableres en bestyrelse eller et advisory board, som kan hjælpe med at guide stifterne i den rigtige retning.

Et centralt spørgsmål

Og netop spørgsmålet om de nye investorers ejerandel er central. Det mener også Per Høj Jørgensen, der er vækstkonsulent hos Væksthus Midtjylland.

Han hjælper masser af iværksættere ud over investorrampen, og her er det et klart råd, at man som iværksætter sørger for fortsat at være herre i eget hus. Særligt hvis det er første gang, virksomheden tager investorer ind.

“Jo færre procent man afgiver her, jo bedre er det. Spørgsmålet om stifters ejerandel er centralt, for hvor langt skal man hen, før stifters motivation falder?” spørger Per Høj Jørgensen.

Han minder om, at man som virksomhedsejer også skal være indstillet på at bruge en del tid og ressourcer på processen med at få en investor ind.

Fra de indledende tanker til en aftale er på plads kan der typisk godt gå tre måneder eller mere, og man skal være opmærksom på, at arbejdet med at søge investorer ikke bremser virksomhedens øvrige udvikling.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.