OPR-Virksomhedslån

Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Der findes et hav af historier om succesrige iværksættere, der bankede en millionforretning op på få år for efterfølgende at sælge den med en kæmpegevinst til følge.

Det har gjort iværksætteriet til en eftertragtet levevej, men faktum er, at det sjældent går, som overskrifterne fortæller. Virkeligheden er, at to af tre virksomheder er lukket igen efter fem år. Den gik ikke.

Og det gør den så alligevel for nogen. Og er man en af de virksomhedsejere, som har klaret sig igennem de mange udfordringer, det er at starte virksomhed, og står man med et guldæg i hånden, så overvejer man måske også at sælge til højestbydende.

For mange er det en rigtig svær beslutning at tage at sælge sin virksomhed. Ofte har man bygget den op over mange år, og det har på alle måder været forbundet med store investeringer økonomisk og menneskeligt.

Det rette tidspunkt

Det kan også være svært at vælge det rigtige tidspunkt. Har man nået en vis alder? Har virksomheden nået et niveau, hvor man ikke kan bringe den videre til næste niveau? Eller er det måske bare god timing i forhold til, hvor attraktiv den er for potentielle købere og dermed prisen?

“Det kan være enormt svært for ejeren at vurdere, hvornår det rette tidspunkt er kommet og at tage beslutningen om at gennemføre et salg. Der kan være store følelser på spil. Her er det et godt råd at rådføre sig med uvildige rådgivere, der kan se på det udefra og stille de rigtige spørgsmål,” siger Per Høj Jørgensen, vækstkonsulent hos Væksthus Midtjylland.

Undgå en presset beslutning

Et godt råd er i første omgang, at man sørger for at tage beslutningen om et salg i en situation, hvor man ikke er under pres for at sælge. Altså før økonomiske problemer, helbredsmæssige udfordringer eller andre kvaler sætter ind.

Har man viljen, evnen og lysten til at drive virksomheden videre? Og er man i en situation, hvor virksomheden overhovedet kan sælges? Og til hvilken pris?

Der er en række spørgsmål at besvare, og det er helt individuelt, hvornår den ene beslutning er mere rigtig end den anden.

Når man først har besluttet sig for at sælge, så vil det være en god idé at søge hjælp. Det kan man eksempelvis gøre hos revisionshuset BDO, hvor corporate finance-eksperterne hvert år hjælper stribevis af virksomhedshandler igennem.

Rapportering er væsentlig

Når man har besluttet sig for at sælge, så er det overordnet set rigtig vigtigt, at man har styr på sin forretning og kan dokumentere både sine finansielle resultater og har styr på vigtige dele som ejerskabet, medarbejderne, ressourcerne i virksomheden, kunderne, kontrakterne, budgetter og fremtidsudsigter.

“God periodemæssig rapportering er væsentlig for salgsmulighederne. Hvis man kan dokumentere, hvor godt virksomheden klarer sig, så kan man også få mere for den. Købere vil helst undgå usikkerhed,” fortæller Jakob Sand, der er chef for BDO’s corporate finance-afdeling.

I en salgsproces udarbejder BDO to dokumenter.

Først og fremmest vil parterne sætte sig sammen og samle ind til en omfattende virksomhedspræsentation. Af den vil interesserede købere kunne danne sig et overblik over forretningsmulighederne, potentialet, den nuværende position i markedet, de aktuelle og de historiske resultater.

Gennemgangen fylder typisk mellem 10 og 200 sider.

Derudover bliver der udarbejdet en anonymiseret version, som kan fungere som appetitvækker blandt de potentielle købere. Uden at afsløre sælgervirksomheden.

Hvem vil købe?

6 bud på nye ejere

Konkurrenter - Er ofte villig til at betale den bedste pris, men det kan gøre ondt at sælge til en konkurrent.

Familiemedlemmer - Kræver forberedelse og grundige overvejelser. Er ofte et stort ansvar, men virksomheden kan føres videre på familiens hænder.

Medarbejdere - De kender virksomheden, men omvendt skal de påtage sig en ny og ofte tungere rolle. Finansieringen kan også være en udfordring.

Kunder - Den type overtagelse ses ikke så ofte, men den kan være et udslag af, at en virksomhed ønsker en bredere værdikæde.

Leverandører - Samme ræsonnement som en kundeovertagelse. Leverandøren kan sikre sig, at den fastholder en god kunde.

Investorer - De findes i mange former. Fra lokale, anonyme velhavere til store kapitalfonde. Ofte er motivet først og fremmest at tjene penge på ejerskabet, og det kan føre til store omlægninger i virksomheden.

Dernæst handler det om at finde de potentielle købere. Er det oplagt at finde en konkurrent, der er interesseret, eller ser man måske hellere en person komme udefra og føre virksomheden videre? (se faktaboks)

“Når vi har materialerne klar, så finder vi de mest egnede købere og gennemgår dem med sælger. Hvilke bør vi kontakte og i hvilken rækkefølge?” siger Jakob Sand.

Det er en længere proces at sælge en virksomhed. Et klassisk forløb fra indledende snak til endelig overtagelse kan typisk godt vare 6 til 12 måneder for en almindelig produktionsvirksomhed.

Det er meget forskelligt fra branche til branche, hvor svært det er at finde en køber.

“Håndværksselskaber kan være svære at sælge. Det er en branche, der er meget cyklisk, og når det går skidt, så risikerer man at skulle fyre. Det samme gælder konsulentvirksomheder, der sælger timer og er meget menneskeafhængige. Omvendt kan skalerbare og store produktionsvirksomheder med internationale muligheder være mere attraktive,” lyder det fra Jakob Sand.

Når man har fundet en interesseret køber, så kan parterne begynde at nærme sig hinanden yderligere. Typisk følger en proces, hvor køber får adgang til yderligere indsigt i virksomheden, og man skal blive enige om vilkårene for overtagelsen - herunder ikke mindst den endelig pris.

Er der basis for et samarbejde?

Når salget er gennemført, vil det i nogle tilfælde være relevant at beholde den tidligere ejer i en eller anden funktion i virksomheden. Eksempelvis i forhold til at fastholde den kundegruppe, der i mange år måske har fundet glæde i at samarbejde med den tidligere ejer.

Det har virksomhedsmægler Mogens Bjerre fra Nyco Virksomhedsformidling oplevet mange gange.

“Jeg anbefaler, at man laver en kort overdragelsesperiode af virksomheden. Derefter kan parterne sætte sig ned og lære hinanden at kende og finde ud af, om der er basis for et samarbejde eller ej. Er kemien der? Det kan være rigtig svært for en ejerleder at se en ny ledelse tage beslutninger, som, man synes, ikke er rigtige,” siger Mogens Bjerre.

Han peger på, at det er vigtigt, at den tidligere ejer kun varetager de opgaver, som han har fået ansvaret for i sit nye job.

“Det er vigtigt aktivt at sige fra, selv om man bliver spurgt af andre kolleger i en sag. Er det ikke den tidligere leders nye opgave så sig fra. Ellers opstår der konflikter, og den nye leder får ikke ro og plads til at vælge sin vej,” siger virksomhedsmægleren.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.