OPR-Virksomhedslån

’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.

Artiklen er leveret af

“Kølige Frank.”

Det var det øgenavn, som Frank Bjergø, 46-årig aarhusianer og indehaver af Holdsport.dk, fik, da han stillede op i det populære DR-program ’Løvens Hule’ i foråret 2018.

Foran løverne bestående af store erhvervs- og iværksætternavne som Christian Stadil, Ilse Jacobsen, Birgit Aabo, Jesper Buch og Tommy Ahlers præsenterede Frank Bjergø det mere end 10 år gamle Holdsport-koncept, der kort fortalt er en smart digitalisering af en idrætsklub.

Via Holdsport kan man betale kontingent, sætte hold, kommunikere, lave statistik og meget andet, og løverne var stærkt begejstrede.

En efter en bød de sig til med millionindsprøjtninger i selskabet, så Frank Bjergø til sidst stod med et bud på 4,5 mio. kr. for en fjerdedel af virksomheden.

Buddet betød, at løverne vurderede, at Holdsport samlet set var 18 mio. kr. værd.

Det skal ses i sammenhæng med, at tjenesten nu har rundet en halv million brugere, hvoraf mere end 100.000 findes i udlandet. I 2017 omsatte Holdsport for 2,5 mio. kr. på baggrund af 16 ansatte.

Hvordan lyder 18 mio. kr. i det lys?

Uenige om vurderingen

På forhånd havde Frank Bjergø stillet i udsigt, at han var parat til at sælge fem pct. af selskabet for 2 mio. kr. svarende til en markedsværdi af Holdsport på 40 mio. kr. og mere end dobbelt så meget, som løverne vurderede.

Spørger man Frank Bjergø i dag, er han ikke i tvivl om, at løverne vurderede selskabet for lavt, men foruden det faktum, at der var tale om en forhandlingssituation, hvor de skulle have en bid så billigt som muligt, så handler det også om, at løverne på grund af tv-konceptet ikke havde megen indsigt i Holdsport.

“De havde ikke tallene og vidste ikke ret meget om Holdsport. Vi sad selv med en masse viden om selskabet, og når det kommer til prissætning, så handler det om det fremtidige potentiale i selskabet, og der mener vi, at det er meget større,” siger Frank Bjergø.

Nej tak til løvemillioner

Frank Bjergø endte i programmet med at takke nej til løverne - også selv om det var store navne, der foruden penge også kom med en masse viden og netværksforbindelser. Det var netop i den forbindelse, at navnet ’Kølige Frank’ opstod.

Men måske var det ikke så dumt at sige nej tak, for siden programmet løb over skærmen i marts måned har investorerne stået i kø - alle med vidt forskellige værdisætninger af Holdsport.

“Det er svært at værdisætte en virksomhed. Når man kigger i tallene for i år, er vi måske ikke pengene værd. Men man skal se på potentialet, og om vi kan udløse det. Vi har over en halv million brugere, har fuld fart på ekspansionen i udlandet og vokser markant organisk. Der er et kæmpe potentiale i det. Men det er svært at værdisætte. Der er ikke noget facit med to streger under,” siger Frank Bjergø.

Selv om der ikke findes et endegyldigt facit, så eksisterer der dog en række modeller, som giver forskellige bud på, hvad en virksomhed er værd.

Værdien er den, man kan enes om

Helt grundlæggende er værdien af en virksomhed det beløb, som en køber og en sælger kan enes om at betale.

Fakta

Hvad kan man bruge en værdiansættelse til?

- Den kan fungere som udgangspunkt i en forhandling mellem en køber og en sælger af en virksomhed.

- Den giver en virksomhedsejer et billede af, hvad virksomheden er værd. Og den giver dermed et pejlepunkt på, om det er nu eller senere, man skal sælge.

- Den giver ejeren eller bestyrelsen et målepunkt eller et udgangspunkt i det videre arbejde med at optimere værdien af den pågældende virksomhed.

Hvis en virksomhed ikke giver noget afkast, der er større end forrentningen af den indskudte kapital plus et tillæg for den arbejdsindsats, som køberen ligger for dagen, så er virksomheden reelt ikke noget værd. Så kan køberen lige så godt vælge et lønnet arbejde.

Er der derimod tale om, at virksomheden skaber et meroverskud, så har virksomheden en værdi.

Den værdi er dog stærkt afhængig af virksomhedens fremtidsudsigter. Her skal man eksempelvis tage højde for, hvordan markedet forventes at udvikle sig, udsigten til konkurrence og meget andet.

Mange faktorer spiller ind

Man skal også se på, hvor stabilt afkastet forventes at være de kommende år. Kan virksomheden holde dampen oppe? Og hvad med renteudviklingen? Og skattereglernes indflydelse?

I revisionshuset BDO hjælper man hvert år masser af virksomhedssalg over rampen, og her har man en fast model til beregning af virksomhedens værdi.

“Det er svært at sætte en pris på en virksomhed, for det kræver først og fremmest, at man kender virksomhedens indtjeningspotentiale fremover, og det er svært at spå om fremtiden. Men vi har en fast metode til værdiansættelse, som vi har aftalt med en række af de andre revisionshuse,” fortæller Jakob Sand, der er chef for BDO’s corporate finance-afdeling.

Metoden består af en triangulering, hvor man kigger på tre forskellige faktorer og deraf kommer frem til et prisspænd, som prisen ligger indenfor.

Hvad er andre solgt til?

Når en virksomhedsejer kommer til BDO for at sælge, så kigger revisionshuset først og fremmest på, hvad lignende virksomheder er blevet handlet til på børsen.

“Det giver en prisindikation. Er man eksempelvis inden for it, så forsøger vi at finde de børsnoterede it-virksomheder, der minder mest om ejerens virksomhed. Hvad blev de solgt for? Og skal der korrigeres i prisen, hvis eksempelvis den salgsparate ejers virksomhed er mindre,” siger Jakob Sand.

Dernæst kigger man på, hvad der er købt og solgt af lignende virksomheder uden for børsen. I BDO følger man mere end 4.000 virksomhedshandler i kvartalet, og ud fra den omfattende oversigt har man et godt sammenligningsgrundlag at læne sig op ad.

Det bedste bud

Som et tredje ben i trianguleringen kigger man på, hvor godt virksomheden klarer sig. Her laver BDO’s eksperter en såkaldt discounted cash flow-analyse, hvor man ved at kigge på budgetter og historiske data forsøger at fremskrive, hvor stort indtjeningspotentialet er i de kommende år. Det giver et bud på selskabets nutidsværdi.

“De tre forskellige tal - hvad betaler børsmarkedet, hvad er der handlet til andre steder, og hvad siger vores egne tal - giver en pris inden for et spænd, som er vores bedste bud.  Men det er klart, at jo større spændet er, desto mere usikker er man,” siger Jakob Sand.

Han understreger, at det er vigtigt, når man sammenligner med tidligere solgte virksomheder i samme branche at kigge på, hvordan virksomhederne adskiller sig fra hinanden.

Det kan eksempelvis trække ned i prisen, hvis virksomheden er lille og/eller meget ung. Det trækker også ned, hvis den er meget afhængig af enkelte personer, mens størrelse og skalérbarhed til gengæld øger virksomhedens værdi.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.