OPR-Virksomhedslån

Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.

Artiklen er leveret af

“Vi ansætter næsten aldrig kompetence. Vi ansætter næsten altid mennesker, der vil det.”

Svaret kommer prompte fra Jesper Hvejsel. Han er en af landets mange succesrige iværksættere og stifter og direktør i webhandelsvirksomheden Firtal, hvor rekrutteringsprocessen hele tiden er i gang.

I hans optik er det ikke kompetencerne, der står først på ønskesedlen, når han kigger i bunken af cv’er. Tværtimod.

Der er brug for mennesker, der først og fremmest har viljen til at være med til at løfte virksomheden.

Nogenlunde samme bud får man hos Mathilde Mackowski, der er medejer og stifter af webshoppen Sinful. Hun kigger også meget på, om kemien er god.

“Man kan lave alle mulige forkromede planer, men i sidste ende handler det om at se på, hvis du skulle bestige Mount Everest, hvem ville du så have med, og hvem har du lyst til at drikke en øl med? Du ser dine kolleger mere end din familie og venner, og så nytter det ikke noget, at du ikke har lyst til at være sammen med dem og ikke kan se dem skubbe din bagdel op over Mount Everest. Hvis man ikke kan se, at man kan have en hyggelig snak over en øl med kollegaen, så vil det gå galt,” siger hun.

Kig på mennesket

Budskabet fra de to succesrige iværksættere er klart: Kig på mennesket bag uddannelserne, erfaringen og posterne på cv’et, når du er i gang med at spotte den næste person til lønningslisten.

Helt så enkelt er det dog ikke, mener Nancy Lohmann, der direktør og partner i HR-konsulenthuset PeopleLink.

Hun peger på, at det er vigtigt, når man sidder med bunken af ansøgninger, først og fremmest at kigge efter, om ansøgerne har den rigtige uddannelsesmæssige og erfaringsmæssige baggrund. Dernæst kan man så kigge efter kemi.

“Man kan godt forfalde til at gå efter mennesker, man godt kan lide og kan spejle sig i. Og så ryger det faglige i baggrunden. Det er en fejl, synes jeg. Det er ikke sikkert, at man får den bedste kandidat i stolen, hvis man kigger efter kemi,” siger Nancy Lohmann.

De rette kompetencer

Omvendt mener hun dog, at det er vigtigt at se på, om kandidaten vil kunne falde ind i virksomhedens kultur og være i stand til at samarbejde med de øvrige ansatte, og om de rigtige motivationsfaktorer er til stede. Særligt i mindre virksomheder, der er på vej frem.

“Vækstvirksomheder har brug for de rette kompetencer - mere end de andre. Ofte søger man, fordi man ikke har kompetencerne i forvejen. Så tag den rationelle, objektive vurdering og kig så på det subjektive bagefter,” lyder rådet fra Nancy Lohmann.

“Man kan godt forfalde til at gå efter mennesker, man godt kan lide og kan spejle sig i. Og så ryger det faglige i baggrunden. Det er en fejl,” mener Nancy Lohmann, der direktør og partner i HR-konsulenthuset PeopleLink.
Ansøgningsprocessen begynder allerede, når man konstaterer, at virksomheden har behov for flere kompetencer.

Her handler det om at sætte sig ned og definere behovet. Hvad er det for nogle opgaver, der skal løses? Hvilke ansvarsområder kommer en ny medarbejder til at sidde med?

“Definér, hvad vedkommende skal lave og skal kunne for at kunne løse opgaverne. Det er vigtigt, så man ikke kommer til at ansætte nogen med kompetencer, der ligner dem, man allerede har. Særligt i iværksætter- og vækstvirksomheder har man brug for nye kompetencer,” siger Nancy Lohmann.

Kan man løse opgaverne?

Når man så begynder at læse ansøgningerne og de medhørende cv’er igennem, så er det en god idé at begynde med at lede efter den uddannelsesmæssige og erfaringsmæssige baggrund, der matcher søgekriterierne.

Sådan spotter du den rette kandidat
  • Start med at finde ud af, hvad virksomheden skal bruge for at komme videre til næste fase - kig både på faglige og personlige mangler på holdet.
  • Skriv et jobopslag (hvem søger I, hvad går jobbet ud på, hvad kan I tilbyde og alt det praktiske som frister, arbejdssted, kontaktinfomation, links til mere information, mv.)
  • Når ansøgningerne er kommet ind, så udvælg gerne 5-6 personer, som indbydes til en samtale. Kig her særligt efter hvor motiverede de er.
  • Test de forskellige personer i forhold til faglighed og personlighed - så man undgår at vælge forkert. Det kan blive dyrt.
“Har man lavet noget tilsvarende tidligere, så har man også demonstreret, at man kan løse opgaverne. Så er der et godt potentiale,” siger Nancy Lohmann.

Hvor mange ansøgere, man skal tage til samtale, afhænger meget af hvilken stilling og hvilket kandidatfelt, man står med, men ifølge Nancy Lohmann vil det være optimalt at indbyde fem-seks ansøgere, hvis man har et repræsentativt ansøgerfelt.

“Allerede ud fra cv’erne har man udvalgt personer med de rette kompetencer, så under samtalen ville jeg lede meget efter den rette motivation hos ansøgerne. Hvis man eksempelvis er en person, der har brug for faste strukturer og rammer, så er det ikke sikkert, at en startup er det rigtige sted. Sådan noget er væsentligt at kigge på for at præstere, når man sidder i jobbet,” siger Nancy Lohmann.

Skal man teste?

Brugen af test er forskellig fra branche til branche og virksomhed til virksomhed. I PeopleLink anbefaler man altid at teste for at få et indblik i ansøgernes personlighed og motivationsfaktorer.

“Vi gør det sådan, at når vi får ansøgerne ind, så tager vi en samtale med nogle udvalgte i en første runde. Herfra vil vi typisk vælge de to-tre bedst egnede, og før en anden samtalerunde gennemføres tests, og vi indhenter referencer fra en tidligere arbejdsgiver. Når man følger den proces, så er det sjældent, at man rammer forkert,” siger hun.

Dermed er det blot at vælge den rette kandidat ud fra det indsnævrede felt og de mange informationer, som man har tilgængelig.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.