OPR-Virksomhedslån

Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Det er et stort skridt for en virksomhed, når den har nået det punkt, hvor det er på tide at ansætte den første medarbejder.

Måske er opgaverne der, men hvad med økonomien og alt det praktiske?

Lønnen er nemlig langt fra den eneste udgift, der er forbundet med at øge medarbejdertallet.

“Det er uden tvivl en overvindelse for mange virksomhedsejere at ansætte den første medarbejder. Man skal gøre, hvad man kan for at sikre sig, at man får den rette person, og så må man sætte sig ned og efter bedste evne lave et regnestykke, der viser, om det er lønsomt. Men det er et svært regnestykke,” siger konsulent Per Høj Jørgensen fra Væksthus Midtjylland.

”Man skal gøre, hvad man kan for at sikre sig, at man får den rette person, og så må man sætte sig ned og efter bedste evne lave et regnestykke, der viser, om det er lønsomt. Men det er et svært regnestykke,” siger konsulent Per Høj Jørgensen fra Væksthus Midtjylland.
For at lave regnestykket skal man både være i stand til at sætte tal på, hvad den ekstra ressource vil kunne generere af ekstra omsætning, og samtidig skal man have et ganske præcist billede af, hvad den nye medarbejder koster i form af løn og andre udgifter.

Foruden den månedlige gage er der udgifter til poster som ATP, feriepenge, pension, forsikring, løn under sygdom, sociale omkostninger og udstyr som computer, uniform, telefon, skrivebord eller måske en firmabil.

En fejl til en halv million kr.

Det løber hurtigt op, og hvis ansættelsen ikke fungerer af den ene eller anden årsag, kan den blive en dyr affære.

Rekrutteringsbureauet Randstad har tidligere vurderet, at det kan koste mere end 500.000 kr. at ansætte den forkerte. Det er selvfølgelig et tal med en masse forbehold, men det understreger, at det er vigtigt at ramme rigtigt med den første ansættelse.

Her er det interessant, at der er gode muligheder for at få ansatte, der er en del af et prøveforløb eller på anden vis er en del af en økonomisk attraktiv ordning.

En oplagt mulighed, når man er selvstændig iværksætter, er at udvide ejerkredsen og lukke endnu en ejer mere ind i folden.

Måske kunne en ny partner være interesseret i at træde ind og klare sig uden løn eller for en mindre løn end berettiget, hvis vedkommende til gengæld får en del af ejerskabet.

Det kan være en løsning for nogle, men bestemt ikke for alle, da det kræver gode samarbejdsevner.

“Det er meget forpligtende at få en ny medarbejder ind som partner. Jeg har oplevet, at det har store konsekvenser, hvis det ikke går godt. Man kan måske i stedet overveje en model, hvor den nye bliver en underleverandør, og så kan man lave en passus i kontrakten, hvor man giver mulighed for at se hinanden an, så underleverandøren kan købe sig ind. Det giver begge parter noget betænkningstid,” siger Per Høj Jørgensen.

Attraktive ordninger

Går man i stedet for efter en ny medarbejder og ikke en partner, så finder man på landets mange jobcentre en bred vifte af attraktive ordninger (se faktaboks).

4 bud på alternative ansættelsesmuligheder

Virksomhedspraktik - Virksomheden kan vurdere en ledigs kompetencer. Den ledige bevarer sin forsørgelsesydelse under praktikken og er gratis for virksomheden. Varighed: 4-13 uger.

Ansat med løntilskud - En kandidat, der har været ledig i en vis periode, kan ansættes med tilskud på op til 50 pct. af lønnen. Varighed op til 6 måneder.

Fleksjob - En medarbejder med nedsat arbejdsevne - eksempelvis på grund af sygdom. Virksomheden betaler kun for det arbejde, der udføres.

Praktikanter/elever - Rigtig mange uddannelser rummer obligatoriske eller frivillige praktik- eller elevforløb. Her får man medarbejdere med den nyeste viden, men ofte ingen eller kun sparsom erfaring. Til gengæld er det ulønnet eller lønnet til nedsat takst.

En af dem er virksomhedspraktikken, der giver private virksomheder mulighed for at vurdere, om en ledig kan ansættes i virksomheden.

Det gælder eksempelvis virksomhedspraktikordningen, hvor man som privat virksomhed har mulighed for at ansætte en person på vilkår, så man kan vurdere, om der er grobund for en mere permanent ansættelse.

En god løsning

Det kan også være en ansættelse, hvor der er tale om et job med løntilskud. Her betaler det offentlige en del af lønnen, så man eksempelvis kan teste et forretningsområde, som man er i tvivl om, eller opnå et større kendskab til en person og vedkommendes kvalifikationer,

uden at løbe risikoen ved at binde virksomheden til den fulde lønpakke.

“Jeg har set flere eksempler, hvor det har været en god løsning og er endt med fast ansættelse. Men jeg har også set eksempler på det modsatte. Det handler om at være grundig i sin udvælgelse, og så skal man være indstillet på, at begge parter skal have noget ud af det,” siger Nancy Lohmann, der direktør og partner i HR-konsulenthuset PeopleLink.

Har man brug for ekstra ressourcer på et område, hvor der måske ikke er nok arbejde til en fuldtidsstilling, kan et godt alternativ være en person i fleksjob. Her er der tale om personer, der af forskellige årsager ikke kan klare et fuldtidsjob, men som i mange tilfælde har masser af erfaring fra arbejdsmarkedet.

Adgang til ny viden

Det kan for mange virksomheder også være en idé at kigge i retning af uddannelsesområdet, hvor mange studerende i dag leder efter praktikpladser som en del af et studie. Det kan eksempelvis også være i forbindelse med en erhvervs-ph.d., hvor man får en højere grad af specialisering.

“Man får en ressource, og man får nye øjne og adgang til den nyeste viden inden for det område, som man arbejder med. Vi har selv benyttet det, og det fungerer super godt,” fortæller Nancy Lohmann.

Der er altså masser af muligheder, hvis man af den ene eller anden årsag ikke nødvendigvis vil ansætte en ny medarbejder på en fuld lønpakke i første ombæring.

Men det er samtidig værd at minde om, at jobmarkedet i Danmark aktuelt får flere og flere flaskehalse, det er sværere at finde arbejdskraft, og det stiller krav til virksomhederne.

“Det kan være svært for den lille vækstvirksomhed, der måske ikke har så mange ressourcer til at jagte den rigtige kandidat. Men det gælder om at kommunikere om sig selv som arbejdsplads. Man skal sandsynliggøre over for kandidaterne, at det er et spændende sted at være,” siger Nancy Lohmann.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie "Hvis du vil lave øl, så find 5, der kan lide din øl"

Der er masser af gode råd at hente til iværksættere, der står på tærsklen til at sætte en virksomhed i verden.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Du kan regne, men overvej at få hjælp til det

Der kan være store fordele for iværksættere ved at købe sig til bogføringshjælp, men i mange tilfælde kan man klare det selv.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Derfor skal du have en plan

Det er vigtigt at have en forretningsplan, når man begynder som iværksætter. Men hold den kort og brug i stedet tiden på at undersøge, om der er et marked for dit produkt, lyder rådene.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan finder du din selskabsform

Særligt to selskabsformer hitter blandt iværksætterne, og der er fordele og ulemper ved dem begge, fortæller eksperter.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her