OPR-Virksomhedslån

Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.

Artiklen er leveret af

Det kræver en hattehylde af den brede slags at træde ind i rollen som iværksætter. Ikke mindst i begyndelsen kommer man til at bære virkelig mange kasketter, og det kan være en udfordring for nogle, der måske særligt har startet egen virksomhed, fordi de fik en god idé inden for et felt, som de har specialiseret sig i.

Hurtigt får man dog brug for en masse forskellige kompetencer, og har man dem ikke i organisationen, så må man som selvstændig være indstillet på, at man selv skal gøre det.

5 gode råd til iværksætteren, der skal lede

Erkend, at du er leder for HELE virksomheden

Du er nødt til at forholde dig til ledelse hele vejen rundt. Også når det kommer til salg, teknik, produktion, personale osv.

Praktiksér selvledelse

Sørg for at prioritere din tid og hank op i dig selv - også når opgaven ikke ligger inden for komfortzonen.

Husk det strategiske

Driften kan let komme til at fylde meget, når virksomheden vokser. Husk at kigge op og orientere dig.

Udøv leadership

Det er vigtigt at motivere, udvikle og formulere en klar retning eller vision for virksomheden og medarbejderne. Så alle arbejder i samme retning. Forklar medarbejder hvorfor de skal gøre, som de skal.

Bliv en bedre leder

Øv dig i at lede. Deltag i netværk. Sug af den viden du kan få hos andre, der måske har lavet fejlene før dig. Prøv også både kurser og litteratur om iværksætteri og ledelse.

“Man kan sige, at man er chefen for det hele. For som oftest er der jo ikke andre at dele ledelsesrollen med, så man skal både være administrerende direktør, udviklingschef, salgschef, teknisk chef, administrationschef, personalechef osv. Du er nødt til at forholde dig til ledelse hele vejen rundt i virksomheden,” siger chefkonsulent Ane Iversen fra konsulenthuset Pluss.

Selvledelse

Her lever man blandt andet af at rådgive og udvikle iværksættere, og hun er ikke i tvivl om, at en anden væsentlig egenskab for mennesker, der driver en mindre virksomhed er, at de skal mestre det at være både chef og medarbejder for sig selv.

“Det stiller krav til, at man skal kunne praktisere selvledelse. Det vil sige finde motivation og hanke op i sig selv, også når en opgave ikke ligger inden for komfortzonen, og så skal man frem for alt kunne prioritere sin tid, så den bliver brugt der, hvor den bruges bedst i forhold til virksomhedens udvikling,” forklarer Ane Iversen.

Driften fylder meget

SMVdanmark (det tidl. Håndværksrådet) har tidligere lavet en undersøgelse af ejerledernes største forhindringer, når det kommer til at skabe vækst. Her svarede fire ud af fem respondenter, at de var mere optaget af det faglige end det forretningsmæssige, knap halvdelen pegede på, at de havde svært ved at afse tid til strategisk udvikling, mens godt en tredjedel følte, at de var involveret i flere driftsopgaver, end der var behov for.

“Vi ser ofte, at der hurtigt går drift i det hele, når virksomheden kommer op at køre. Så prioriteres det strategiske ikke. De mangler at kigge op og se på, hvor de er på vej hen. Den fejl begår iværksættere og ejerledere ofte,” siger Ane Iversen.

Medarbejderne skal motiveres

Problemet for iværksætterne er, at det ikke er nok, at de er specialister på et område, og at de er i stand til at sikre virksomhedens drift. Når selskabet vokser, så skal de også være i stand til at udøve leadership - altså motivere, udvikle og formulere en klar retning eller vision for virksomheden og medarbejderne.

“Iværksættere har typisk en passion og en vision med det, de har igangsat. Det er det, der driver dem. I lederrollen handler det om at kunne kommunikere den passion og vision og få skabt følgeskab blandt de ansatte, så de vil arbejde sammen med dig om det,” siger Ane Iversen.

Og den del kan være svær, når man kommer med en specialistbaggrund, som mange ejerledere gør. Her er det ikke nødvendigvis ledelsesværktøjerne, der ligger flest af i værktøjskassen.

Peg i én retning

For hvordan indgyder man engagement hos sine ansatte?

"Mange iværksættere og ejerledere glemmer ofte at kigge op se på, hvor de er på vej hen. Der går drift i den, og så prioriteres det strategiske ikke," siger Ane Iversen, chefkonsulent fra konsulenthuset Pluss.
”Det gør man ved at udøve leadership, ved at pege i én retning, og det kræver først og fremmest, at man er god til at kommunikere. Det lyder simpelt, men det er det ikke. Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek taler om et why. Hvis man skal have nogen til noget, så skal man forklare hvorfor. Det er sjældent nok at sige, at det bare handler om at tjene penge. Man skal ud over rampen med at kommunikere mening, så kommer man langt,” siger Ane Iversen.

Som leder af en iværksættervirksomhed skal man altså kunne gøre sig som specialist inden for et felt, man skal være i stand til at drive virksomheden, når det kommer til genrer som budgetter, omkostninger og produktion, og så skal man kunne udøve leadership - altså motivere medarbejderne og udstikke en retning.

Ikke fødte ledere

I Aarhus sidder Jesper Hvejsel, der er stifter og direktør i webhandelsvirksomheden Firtal, og han møder sjældent iværksættere, der er født med et stærkt ledelsesgen.

“Jeg kender ikke nogen iværksættere, der er sindssygt dygtige ledere, men jeg kender nogen, der har tilpasset sig. Men vigtigst af alt, så har de været ærlige omkring deres person og deres svage sider. Nogen er bare fødte ledere, og man tænker, hvordan kan det falde dig så naturligt. Men der er bare tale om to forskellige profiler, og det handler om at finde balancen,” siger Jesper Hvejsel.

Og der er håb for iværksættere, der mangler ledelsesevner. Som så meget andet er det egenskaber, man kan tilegne sig.

"Først og fremmest skal man gøre det – øve sig. Deltag også gerne i netværk. Her møder du folk, der har lavet alle fejlene før dig. Sug af deres viden. Der findes også iværksætterkurser rundt omkring, som kan være gode at tage,” forklarer Ane Iversen.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.