OPR-Virksomhedslån

Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Mens det kan være en vanskelig opgave at opnå økonomisk støtte til sin iværksættervirksomhed hos det offentlige, så er der til gengæld rig mulighed for at få støtte i form af rådgivning og sparring.

Danmark er rangeret som verdens femtebedste iværksætterland på det amerikanske Global Entrepreneurship and Development Indeks - i Europa kun overgået af Sverige. Det skyldes foruden et højt uddannelsesniveau ikke mindst, at der her i landet er særdeles gode vilkår for udvikling af nye ideer og virksomheder. Eksempelvis er der masser af hjælp at hente i det offentlige.

“Det offentlige Danmark elsker iværksættere, og der er forskellige støtteordninger som på forskellig vis støtter start og vækst af iværksættervirksomheder. Det vil være oplagt at tage en gratis rådgivning fra den lokale Erhvervsservice, som findes i de fleste kommuner,” siger Mogens Thomsen, der står bag websitet startupsvar.dk, som giver svar på de 100 oftest stillede iværksætterspørgsmål.

Besøg i væksthusene

I 2007 blev det besluttet at oprette fem såkaldte Væksthuse rundt omkring i landets regioner, hvor man kan få uvildig rådgivning inden for en stribe klassiske virksomhedsdiscipliner som salg og marketing, finansiering samt strategi og ledelse.

Sammen med væksthusenes rådgivere forsøger man at klarlægge den enkelte virksomheds behov og potentiale, og målet er så, at man når frem til en vækstplan for den enkelte virksomhed.

“Når en iværksætter kommer til os, så handler det først og fremmest om at finde ud af, hvor de er henne i dag. Vi kører et væksthjulskoncept, hvor vi kigger 360 grader rundt om virksomheden, så vi får et præcist billede af den. Derefter kigger vi så på, hvad er det, der skal leveres over for hvem, for at virksomheden kommer videre,” siger vækstkonsulent Per Høj Jørgensen fra Væksthus Midtjylland.

2.000 virksomheder fik rådgivning

Og væksthusene er populære redskaber for ejerne af spirende virksomheder. I 2016 var mere end 2.000 virksomheder forbi en af de fem væksthuse for at få kortlagt mulighederne, og flere end 3.000 virksomheder deltog i nogle af Væksthusenes forskellige arrangementer som eksempelvis foredrag.

Generelt viser målinger af effekten af væksthusene, at der er noget at hente. I hvert fald realiserer Væksthusenes kunder en mervækst i forhold til kontrolgrupper, der ikke benytter sig af muligheden.

På startvaekst.dk finder man det nærmeste væksthus.

Men det er ikke kun det offentlige, der kan være en værdifuld medspiller, når startupdrømmen skal leves ud. Også landets fagforeninger og a-kasser kan være en interessant sparringspartner.

Økonomisk forsikring under ledighed

Det offentlig og a-kasserne som medspiller
  • Når det kommer til at finde en offentlig sparringspartner for en iværksætter, så er det i høj grad Væksthusene rundt omkring i landets regioner, der er interessante. Her kan man få værdifuld rådgivning inden for alle opstartsfagets discipliner.
  • Overvej også at tage kontakt til en a-kasse, hvor et medlemskab kan være økonomisk interessant i tilfælde af, at det ikke går med virksomheden, og man bliver kastet ud i ledighed.
  • A-kasserne kan også være gode, når det kommer til rådgivning i opstartsfasen.
  • Det samme gælder, hvis det kommer dertil, at man skal hente arbejdskraft. Her kan det være attraktivt at forsøge at række ud mod ansøgere, der har været væk fra arbejdsmarkedet. Eksempelvis i form af en virksomhedspraktikordning. Det kan man høre mere om på eksempelvis det lokale jobcenter.

Først og fremmest giver a-kassen en mulighed for iværksætteren for at forsikre sig økonomisk i forbindelse med ledighed.

“Som iværksætter eller nystartet selvstændig kan det være en usikker fremtid, man går i møde. Også derfor kan det være godt at have en forsikring at falde tilbage på, hvis man må opgive drømmen som selvstændig i denne omgang,” siger Niels Henrik Kjær Lassen, der er a-kassekonsulent i Krifa Erhverv.

Han oplever, at det ikke er alle selvstændige, der er interesseret i at være medlem af en a-kasse, men det ser han som en fejl, for der er reelle muligheder for dagpenge.

Det samme gælder dog ikke i perioden, hvor virksomheden er i drift. Som udgangspunkt kan man ikke modtage dagpenge samtidig med, at man starter en virksomhed. Og dog. I en begrænset periode er det under særlige betingelser muligt at drive en virksomhed samtidig med, at man modtager dagpenge.

Der er dog klare regler, der skal opfyldes. Blandt andet skal man kunne sandsynliggøre, at virksomheden kun bliver drevet uden for normal arbejdstid, man skal være aktivt jobsøgende og stå til rådighed for et fuldtidsarbejde.

Der er altså tale om betingelser, der i de fleste tilfælde ikke harmonerer med det at starte og drive en iværksættervirksomhed.

A-kasserne som medspiller

Her kan a-kasserne i mange andre tilfælde være en medspiller.

“Der kan være gode tilbud om rådgivning til iværksættere og selvstændige vedrørende selve driften af virksomheden. Det kan eksempelvis være en hjælp til at finde nye medarbejdere til virksomheden, hvis der er behov for det,” forklarer Niels Henrik Kjær Lassen.

Han minder dog om, at a-kasserne er underlagt statens kontrol, og derfor er det begrænset, hvilken rådgivning der må gives, og i flere tilfælde sælger a-kasserne derfor rådgivningspakker ved siden af.

Ansættelser på gunstige vilkår

I Krifa Erhvervs tilfælde kan man eksempelvis købe erhvervsrådgivning, der dækker over rådgivning inden for personale- og ansættelsesforhold, regnskab, inkasso, sygdom, markedsføring og andet.

“Min anbefaling er, at man får vurderet sit behov grundigt, så man får købt det rigtige produkt. Men der er ingen tvivl om, at medlemskabet af en a-kasse kan give mere tryghed til livet som iværksætter,” lyder det fra Niels Henrik Kjær Lassen.

Det kan også være i a-kasserne eller på det lokale jobcenter, at man kan få værdifuld vejledning i arbejdet med at skulle ansætte en ny medarbejder.

I nystartede virksomheder, hvor pengene ikke altid er store, kan det være en god ide at ansætte en kandidat, der måske har haft svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er ofte en god mulighed, fordi virksomheden får mulighed for at vurdere den nye medarbejder både fagligt og socialt - og på attraktive økonomisk vilkår. Eksempelvis i form af en virksomhedspraktikordning eller et job med løntilskud.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.