OPR-Virksomhedslån

Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.

Artiklen er leveret af

En veltilrettelagt strategi er en grundpille i iværksættervirksomhedens tilblivelse og udvikling. Uden en rettesnor at følge sejler skibet af sted uden et bestemt mål for øje, og det vanskeliggør jagten på succes.

Men hvordan udformer og vælger man en strategi,  hvordan implementerer man den, så den rammer bredt i virksomheden? Skal man satse stort, investere stort og forsøge at få virksomheden til at vokse vildt? Skal man have en exitstrategi? Eller skal man bygge virksomheden op på en langsom og solid måde?

De strategiske muligheder er mange og afhænger af ejernes ambitioner, branchens muligheder og meget andet. 

Under alle omstændigheder vil det som iværksætter være en god ide at få den grundlæggende ambition med virksomheden på plads i forretningsplanen fra begyndelsen. En egentlig strategi med delmål og en plan for eksekvering kan man godt undlade i begyndelsen.

“Det med strategi og værdier står sjældent øverst på iværksætternes gøreliste fra dag ét. Det er også i orden. Det handler om at komme i gang. Når man så er kommet lidt længere hen - måske 1-2 år, så bør man tage bestik af, hvor man er på vej hen,” siger vækstkonsulent Per Høj Jørgensen fra Væksthus Midtjylland.

Hvor vil du gerne hen?

Han rådgiver masser af iværksættervirksomheder, der skal have strategien på plads, og i væksthuset foregår det ved, at man trækker et 360 graders væksthjul frem, som bruges til at vurdere, hvordan virksomheden klarer sig inden for fire hovedområder: at skabe et attraktivt forretningskoncept, varige kunderelationer, en stærk organisation og en profitabel virksomhedsdrift.

Under de enkelte hovedpunkter er der en række fokuspunkter, som man kan arbejde med for at påvirke forretningen i den retning, man ønsker.

“Det handler om at se på, hvor du vil gerne have, at virksomheden er på vej hen? Når det kommer til omsætning, produkter, kunder og så videre. Sæt mål på det og kig derefter på, hvad der skal til for at nå målene. Sørg gerne for at prioritere målene, for man kan ikke det hele på én gang,” siger Per Høj Jørgensen.

Tre års sigte

Når det kommer til det tidsmæssige perspektiv, er der forskellige tilgange til det. Fordi virksomheder er forskellige fra branche til branche og produkt til produkt.

“Typisk kan jeg godt lide at se på målene på tre års sigte. Når man har klarlagt det, så kan man se på, hvad man så skal i gang med inden for 3, 6, 12 måneder for at nå derhen, det skal brydes ned i delmål,” forklarer Per Høj Jørgensen.

Han understreger, at det før noget andet kan være nødvendigt at kigge på økonomien. Er der tilstrækkelig finansiering til, at virksomheden kan komme i mål? Eller skal der skaffes kapital?

Som en del af grundpillerne i virksomheden kan det være en god ide at formulere en “mission”.

Mission og vision som pejlemærker

En klar og tydelig mission viser vejen frem for virksomheden og dens ansatte, når det går stærkt i hverdagen.

Et eksempel på en mission kan være en virksomhed, der sælger måltidkasser med ambitionen om at medvirke til “at inspirere danskerne til at spise sundere mad”.

Tilsvarende kan man med fordel formulere en såkaldt “vision”, der i højere grad sætter et ultimativt mål for virksomheden om eksempelvis “at blive Danmarks største leverandør af måltidskasser”.

“Det hele bliver bare lettere, hvis alle interessenter er klar over, hvorfor virksomheden er til. Så skal man ikke tænke over, hvorfor man gør tingene, man efterlever dem bare,” siger Per Høj Jørgensen.

Stifterne er værdibærere

Som iværksætter og leder af virksomheden skal man samtidig være klar over, at man spiller en uhyre vigtig rolle for de værdier, der forplanter sig ned gennem kontorer og gange i selskabet.

Det er blandt andet noget af det, som man kigger på hos venturefonden Seed Capital, der årligt ser på mere end 500 virksomheder. Når man skal vælge, om man vil investere i en virksomhed eller ej, så kigger man ikke mindst på holdet bag virksomheden, og på de værdier, som virksomheden bærer.

“Det er meget vigtigt, at stifterne er værdibærere, når de bygger organisation. Dem, der har skabt virksomheden har en særlig værdi for de øvrige medarbejdere, der spejler sig i det, stifterne gør. Det ser man i alle virksomheder, men særligt i startups. Det er også derfor, at det er vigtigt, at stifterne forbliver tilknyttet selskabet - også selv om de måske ikke er direktører hele vejen,” siger managing partner Ulla Brockenhuus-Schack.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.