OPR-Virksomhedslån

Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Den rigtige rådgivning kan være forskellen på succes og fiasko.

Det ved man ikke mindst hos erotikshoppen Sinful, hvor et enkelt ord fra en rådgiver tidligere i virksomhedens levetid var med til at gøre en stor forskel.

Selskabets to stiftere havde sat sig sammen med en mentor, der kom med friske øjne udefra, og han kunne se, at det var behov for særligt én ting: fokus.

Som iværksætter kan det være svært at zoome ind på bare én proces ud af mange i en lille virksomhed, men stifterne, Mathilde Mackowski og Tonny Andersen, fulgte hans råd og prøvede i én måned udelukkende at holde fokus på online markedsføring.

Og resultatet stod efterfølgende lysende klart, da en 100 procent forøgelse af omsætningen efter månedens udløb tegnede sig.

Mere sparring tidligere

Gode råd, når man vil have rådgivning:
  • Det er vigtigt, at man har gjort sig klart, hvad det er man gerne vil med virksomheden. Hvad har man brug for hjælp til?
  • Man skal være åben for input og være i stand til at sortere i de input, man får.
  • Man skal være klar over, at det kræver noget af én, fordi man skal opbygge en ny relation til sin rådgiver.
  • Ofte finder man sine rådgivere af den ene eller anden karakter gennem sit netværk eller måske gennem ordninger som væksthusene.

    Kilde: Ane Iwersen, Pluss
Eksemplet tjener til fin illustration af, at man som iværksætter kan have stor gavn af at få sparring, når det kommer til udviklingen af forretningen.

“Vores mentor har hjulpet os rigtig meget på vej med at få os til at lære at fokusere på de ting, der giver værdi rent ud sagt,” fortæller Mathilde Mackowski.

Sinfuls væksttal er høje, og succesen er for længst kommet i hus, men i ejerkredsen kunne man godt have tænkt sig endnu tidligere at have gjort mere brug af sparring.

“Jeg tror, vi ville have haft meget gavn af at få fat i nogle rigtigt seje mennesker tidligere. Det er utrolig let at se, hvilke fejl andre laver, men sværere at se sine egne. Så hvis vi havde gjort det lidt før, så tror jeg også, at vi havde lært noget meget hurtigere,” siger Mathilde Mackowski.

Forskellige løsninger

Der er flere måder, man kan opnå sparring eller rådgivning på. Det kan eksempelvis være i form af en mentor eller konsulent. Det kan også være i mere faste rammer i form af et advisory board eller en bestyrelse.

Om man skal vælge den ene eller anden løsning afhænger af mange faktorer som blandt andet økonomi, størrelse, virksomhedstype og de udfordringer, man står overfor.

Erhvervskvinden Karina Boldsen fra Karina+ er professionel rådgiver for en række virksomheder, hvor hun agerer sparringspartner for direktøren eller ledelsen, og hendes rolle er klar.

“Jeg skal tilføre nogle kompetencer, som virksomheden ikke råder over, og altså gøre brug af min viden og mangeårige ledelseserfaring og bringe det ind i en ny kontekst,” forklarer hun.

Erhvervskvinden Karina Boldsen fra Karina+ rådgiver en række virksomheder, hvor hun agerer sparringspartner for direktøren eller ledelsen, der får tilført nogle kompetencer, som virksomheden ikke råder over.
Laver en plan

Sammen med ejeren af en virksomhed vil hun i en rådgivningssituation typisk drøfte, hvor han eller hun gerne vil hen med virksomheden? Måske taler de om drømmene, om en exitstrategi, hvad bliver virksomheden styret efter, hvad går godt, og hvad går skidt?

“Så vurderer jeg potentialet, og så analyserer jeg på tallene og forsøger at sætte mig ind i forretningsmodellen og ikke mindst vurdere, hvilke ressourcer, der er til rådighed i virksomheden til de ønskede forandringer,” siger hun.

Det kan være som rådgiver, men også i forbindelse med etablering af et decideret advisory board, der er en forløber for en “rigtig” bestyrelse.

“Ofte kan ejerlederen ikke selv håndtere denne proces, fordi hans kompetencer er på et andet fagligt felt. Mange virksomheder starter med et advisory board, netop når man står overfor et skifte i kurs, strategi, overvejer indtagelse af et nyt marked, skal opstarte en digitaliseringsproces, generationsskifte eller lignende,” siger Karina Boldsen.

Friends, fools and family

Og det er en rigtig god ide at få friske øjne til at kigge på virksomhedens ve og vel. Især hvis man har ambitioner om et gearskifte, og her er det ikke altid nok bare at spørge dem, der sidder lige ved siden af.

“Som iværksætter er man ofte alene, og man skal have noget sparring. Hvor får man det? Friends, family and fools er ikke altid den bedste løsning,” siger chefkonsulent Ane Iversen fra konsulenthuset Pluss.

Hun peger på, at det er vigtigt at finde de rigtige kompetencer, der matcher virksomhedens behov, som de er her lige nu. Hvilke opgaver skal løses? Hvilke udfordringer står vi overfor? Hvor er der brug for at skabe udvikling?

‘Og når de er løst, så kan det være en god idé at skifte ud blandt rådgiverne. For at tage næste skridt er der muligvis brug for nye kompetencer,” siger Ane Iversen.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.