OPR-Virksomhedslån

Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.

Artiklen er leveret af

Der er masser af udfordringer, når det kommer til det at få virksomheden til at vokse.

For hvordan er det nu lige, at man forvandler en iværksætterdrøm fra et spirende frø, en spæd plante i jorden til et fuldvoksent æbletræ, der giver flere og flere saftige frugter år efter år?

Først og fremmest handler det om sult. Eller måske nærmere om ikke at stille sig tilfreds, når man kan se, at det løber rundt. Og måske lidt mere til.

“Den største hæmmer for vækst er tilfredshed,” fortæller Deloitte-partner med speciale i iværksætteri og drift af mindre virksomheder Sten Peters.

Han rådgiver hvert år masser af virksomhedsejere, der gerne vil øge produktion og indtjening - altså skabe vækst, men den danske mentalitet kan være en hæmsko.

Vækstkultur

Det handler om at skabe en vækstkultur i virksomheden og tune mindsettet hos ledere og medarbejdere, så den samlede organisme ser sig som skabende og udviklende frem for begrænsende eller stillestående.

“Jeg ser ofte, at man som virksomhedsejer har fået godt gang i forretningen, man tjener gode penge, har et godt liv, to biler i indkørslen, og så siger man, at dét er ligesom det. Det er nok nu, vi tjener gode penge. Det er fint, nu er jeg glad, og det er udtryk for en form for tilfredshed, der hæmmer væksten i virksomheden,” siger Sten Peters.

Han peger på, at den mentalitet er særligt dansk, og at den også passer meget godt med det faktum, at der ikke er mange danske virksomheder, der har over 1.000 ansatte. Og der kommer ikke mange nye til i den kategori.

Tænk uden for Danmarks grænser

Det handler også om, at danske virksomhedsejere skal tænke større end kongerigets grænser, mener han.

“I Silicon Valley siger man, at en virksomhed er global med det samme. Der begynder de anderledes, men hvis du starter med at tænke, at din spilleplade er hele jordkloden og ikke kun Danmark, så kan du også lave vækst på en helt anden måde,” siger Sten Peters.

I det hele taget er han meget optaget af at tænke uden for landets grænser, når det kommer til at sætte skub i virksomheden.

Det er ikke nok at tænke i danske aftagere af produkterne.

“Man skal forsøge at kigge på, om den idé, man har fået, kan bredes ud over hele verden og i givet fald, hvordan man kan gøre det. Hvad er nøglen ind til et nyt marked? Det kræver, at man er opmærksom på skalérbarhed, at virksomheden kan tilpasses efterspørgslen,” siger Sten Peters.

I følge Lasse Sørensen, der er vækstkonsulent hos Væksthus Hovedstadsregionen, består det rigtige hold af en der kan tage ansvar for alt det kreative som design, kunderejse og andet, en der kan bygge produktet samt en der kan sælge det.
Rådgivning

Her kan det være en god idé at alliere sig med en rådgiver, der er specialiseret i vækst på internationale markeder.

En af dem er Lasse Sørensen, der er vækstkonsulent hos Væksthus Hovedstadsregionen. I begyndelsen af november havde han 12 danske virksomheder med til Web Summit i Lissabon, hvor de fik mulighed for at præsentere deres ideer og forretningskoncepter for nogle af verdens største techspillere.

Det giver ikke bare interessante kontakter, men er også en værdifuld læring i at tænke hele verden som sin spillebane.

Men vækst kommer ikke alene, fordi man rækker hånden ud mod verden. Den kommer heller ikke dumpende ganske tilfældigt.

“Vækst er ikke en åbenbaring, der kommer sammen med morgenkaffen. Vækst skabes gennem fokus på sine muligheder, gerne i samspil med kunderne, og ved at forstå og forholde sig til de markedsrisici, der måtte være i eksisterende eller nye markeder,” fortæller Lasse Sørensen.

Det rigtige hold

Men ambitioner om at opnå mere, fokus på sine muligheder og en stræben efter en plads på markederne uden for Danmark gør det ikke alene.

Man skal også have det rigtige hold med de rigtige kompetencer.

“Når det kommer til vækst, så er noget af det vigtigste, at man sætter det rigtige hold. Det rigtige hold består af en, der kan tage ansvar for alt det kreative som design, kunderejse og andet, en der kan bygge produktet, samt en der kan sælge det. De tre roller er nødt til at være på plads. Det er der, man starter, hvis man skal opleve vækst,” siger Lasse Sørensen.

Husk finansieringen

Når det kommer til vækst, så er det dog uhyre vigtigt, at man sørger for at kontrollere den. Risikoen er en overophedning af virksomhedens produktionsapparat eller økonomi, så den risikerer at bryde sammen.

Derfor er det vigtigt, at man har solid finansiering på plads, når virksomheden sættes i vækstgear.

“Hvis for hurtig vækst bliver til ukontrolleret vækst, så risikerer man at ramme likviditetskrisen. Så rammer man loftet, og så er det ikke sikkert, at bankerne vil være med. Heller ikke selv om man siger, at man har vækst,” siger Sten Peters.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.