OPR-Virksomhedslån

Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.

Artiklen er leveret af

Der er masser af udfordringer, når det kommer til det at få virksomheden til at vokse.

For hvordan er det nu lige, at man forvandler en iværksætterdrøm fra et spirende frø, en spæd plante i jorden til et fuldvoksent æbletræ, der giver flere og flere saftige frugter år efter år?

Først og fremmest handler det om sult. Eller måske nærmere om ikke at stille sig tilfreds, når man kan se, at det løber rundt. Og måske lidt mere til.

“Den største hæmmer for vækst er tilfredshed,” fortæller Deloitte-partner med speciale i iværksætteri og drift af mindre virksomheder Sten Peters.

Han rådgiver hvert år masser af virksomhedsejere, der gerne vil øge produktion og indtjening - altså skabe vækst, men den danske mentalitet kan være en hæmsko.

Vækstkultur

Det handler om at skabe en vækstkultur i virksomheden og tune mindsettet hos ledere og medarbejdere, så den samlede organisme ser sig som skabende og udviklende frem for begrænsende eller stillestående.

Fem veje til vækst
  1. Undgå tilfredshed i ledelsen og ejerkredsen - det hæmmer væksten
  2. Tænk større end Danmark - de store vækstmarkeder findes i udlandet
  3. Søg rådgivning i international vækst og til at gøre virksomheden skalérbar
  4. Sæt det rigtige hold
  5. Undgå overophedning - sørg for at kontrollere væksten - hav solid finansiering

“Jeg ser ofte, at man som virksomhedsejer har fået godt gang i forretningen, man tjener gode penge, har et godt liv, to biler i indkørslen, og så siger man, at dét er ligesom det. Det er nok nu, vi tjener gode penge. Det er fint, nu er jeg glad, og det er udtryk for en form for tilfredshed, der hæmmer væksten i virksomheden,” siger Sten Peters.

Han peger på, at den mentalitet er særligt dansk, og at den også passer meget godt med det faktum, at der ikke er mange danske virksomheder, der har over 1.000 ansatte. Og der kommer ikke mange nye til i den kategori.

Tænk uden for Danmarks grænser

Det handler også om, at danske virksomhedsejere skal tænke større end kongerigets grænser, mener han.

“I Silicon Valley siger man, at en virksomhed er global med det samme. Der begynder de anderledes, men hvis du starter med at tænke, at din spilleplade er hele jordkloden og ikke kun Danmark, så kan du også lave vækst på en helt anden måde,” siger Sten Peters.

I det hele taget er han meget optaget af at tænke uden for landets grænser, når det kommer til at sætte skub i virksomheden.

Det er ikke nok at tænke i danske aftagere af produkterne.

“Man skal forsøge at kigge på, om den idé, man har fået, kan bredes ud over hele verden og i givet fald, hvordan man kan gøre det. Hvad er nøglen ind til et nyt marked? Det kræver, at man er opmærksom på skalérbarhed, at virksomheden kan tilpasses efterspørgslen,” siger Sten Peters.

I følge Lasse Sørensen, der er vækstkonsulent hos Væksthus Hovedstadsregionen, består det rigtige hold af en der kan tage ansvar for alt det kreative som design, kunderejse og andet, en der kan bygge produktet samt en der kan sælge det.
Rådgivning

Her kan det være en god idé at alliere sig med en rådgiver, der er specialiseret i vækst på internationale markeder.

En af dem er Lasse Sørensen, der er vækstkonsulent hos Væksthus Hovedstadsregionen. I begyndelsen af november havde han 12 danske virksomheder med til Web Summit i Lissabon, hvor de fik mulighed for at præsentere deres ideer og forretningskoncepter for nogle af verdens største techspillere.

Det giver ikke bare interessante kontakter, men er også en værdifuld læring i at tænke hele verden som sin spillebane.

Men vækst kommer ikke alene, fordi man rækker hånden ud mod verden. Den kommer heller ikke dumpende ganske tilfældigt.

“Vækst er ikke en åbenbaring, der kommer sammen med morgenkaffen. Vækst skabes gennem fokus på sine muligheder, gerne i samspil med kunderne, og ved at forstå og forholde sig til de markedsrisici, der måtte være i eksisterende eller nye markeder,” fortæller Lasse Sørensen.

Det rigtige hold

Men ambitioner om at opnå mere, fokus på sine muligheder og en stræben efter en plads på markederne uden for Danmark gør det ikke alene.

Man skal også have det rigtige hold med de rigtige kompetencer.

“Når det kommer til vækst, så er noget af det vigtigste, at man sætter det rigtige hold. Det rigtige hold består af en, der kan tage ansvar for alt det kreative som design, kunderejse og andet, en der kan bygge produktet, samt en der kan sælge det. De tre roller er nødt til at være på plads. Det er der, man starter, hvis man skal opleve vækst,” siger Lasse Sørensen.

Husk finansieringen

Når det kommer til vækst, så er det dog uhyre vigtigt, at man sørger for at kontrollere den. Risikoen er en overophedning af virksomhedens produktionsapparat eller økonomi, så den risikerer at bryde sammen.

Derfor er det vigtigt, at man har solid finansiering på plads, når virksomheden sættes i vækstgear.

“Hvis for hurtig vækst bliver til ukontrolleret vækst, så risikerer man at ramme likviditetskrisen. Så rammer man loftet, og så er det ikke sikkert, at bankerne vil være med. Heller ikke selv om man siger, at man har vækst,” siger Sten Peters.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Selvstændig - er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Har du styr på den største iværksætter-dræber?

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

"Hvis du vil lave øl, så find 5, der kan lide din øl"

Der er masser af gode råd at hente til iværksættere, der står på tærsklen til at sætte en virksomhed i verden.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Du kan blive direktør på 10 minutter

Det er ganske let at blive virksomhedsejer i Danmark. Men skatte- og momsregler volder mange iværksættere problemer. Køb dig til hjælp, lyder det gode råd.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Sådan finder du din selskabsform

Særligt to selskabsformer hitter blandt iværksætterne, og der er fordele og ulemper ved dem begge, fortæller eksperter.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Derfor skal du have en plan - og derfor skal den være kort

Det er vigtigt at have en forretningsplan, når man begynder som iværksætter. Men hold den kort og brug i stedet tiden på at undersøge, om der er et marked for dit produkt, lyder rådene.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Du kan regne, men overvej at få hjælp til det

Der kan være store fordele for iværksættere ved at købe sig til bogføringshjælp, men i mange tilfælde kan man klare det selv.
Mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her