OPR-Virksomhedslån

Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.

Artiklen er leveret af

Outsourcing af virksomhedens opgaver kan være en vovet affære.

Ganske vist frigør det ressourcer og giver muligheder for at spare, men omvendt afgiver man også kontrol med dele af produktionsapparatet eller måske dele af administrationen, når man lader andre virksomheder overtage nogle af opgaverne i selskabet.

Derfor var det også ganske interessant, da ølproducenten Mikkeller i 2006 tog hul på sin i dag succesrige produktion ved at lade andre bryggerier om at fremstille selskabets forskellige øl.

“Jeg har outsourcet det mest essentielle, jeg laver. Det er at brygge øl. Det var ikke noget, man kendte til i branchen, at man ikke bryggede sin egen øl. Der blev rynket på næsen, fordi man havde en romantisk opfattelse af en brygger, der står i et læderforklæde og brygger øl,” fortæller Mikkellers ejer og stifter Mikkel Borg Bjergsø.

Outsourcing eller ej

Det taler for outsourcing:

 • Det kan reducere omkostningerne og kapitalbindingen
 • Øger virksomhedens fleksibilitet
 • Øger kapaciteten
 • Giver mulighed for at fokusere på kerneprocesser
 • Får gavn af underleverandørers spidskompetencer

Det taler imod outsourcing:

 • Risiko for kvalitetstab
 • Logistisk sårbarhed
 • Bedre kontrol med produktionsapparat mv.
 • Kan reagere hurtigere på ændringer i markedet
 • Værdifuld viden, design, processer eller lignende kan slippe ud
Vovet og smart

Det, at han lod andre om virksomhedens mest kritiske proces, var måske nok vovet, men det var samtidig smart. For det tillod ølproducenten, at han kunne koncentrere sig om andre dele af virksomheden. Samtidig gav det ham en del frihed.

Der var ikke behov for at binde en masse kapital i et dyrt produktionsapparat, og desuden var han fri til at lege mere med ingrediensernes sammensætning uden at skulle bekymre sig om de tekniske krav i samme høje grad.

“Jeg kan sidde på en app hjemme på Frederiksberg og brygge øl i Belgien. Det er ikke så romantisk længere at være brygger, som mange forestiller sig,” fortæller han.

Mikkellers syn på outsourcing og succes med netop den forretningsmodel er interessant, fordi den egentlig er et opgør med opfattelsen af, at man helst selv skal sidde på kernen af forretningen.

Made in Denmark

Og Mikkeller er langt fra alene om at outsource dele af produktionen. I mange år har der været en reel nettoudflytning af arbejdspladser til udlandet.

Oftest fordi det ganske enkelt kan være meget billigere at få produceret til andre lønninger end de danske, og er det en opgave, der er let at beskrive og gennemføre for andre, så er det måske en overvejelse værd.

Men det er alligevel ganske interessant, at en undersøgelse foretaget af et forskerhold på SDU i 2016 fremviste tal, der tyder på, at en del af de udflyttede job er på vej tilbage til Danmark. Holdet bag undersøgelsen taler om en begyndende ’Made in Denmark’ effekt - altså at virksomheder i stigende grad kan se en værdi i, at opgaverne udføres i Danmark.

Det kan der være flere forklaringer på:

 • Lønningerne er stigende i flere af de lande, hvor produktionen er lagt ud.
 • Virksomheden er sårbar, når det kommer til logistikken.
 • Den teknologiske udvikling gør det attraktivt at producere hjemme.
 • Kvaliteten er for lav, når man producerer ude.

“Jeg tror, at vi vil se flere virksomheder tilbagesource produktionen. Det vil formentlig ske i takt med en stigende grad af automatisering af produktionen. Eksempelvis kan meget tekstilproduktion nu laves via robotter, og den robot, der laver arbejdet, kan lige så godt stå i Danmark. Så er det også lettere at lave kvalitetskontrol,” fortæller partner i Deloitte og specialist i iværksætteri, Sten Peters.

“Hvis man er en iværksætter, der har fået en god idé, som skal udvikles, så kan det godt være en fordel at outsource alt muligt andet end selve udviklingsprocessen. Som iværksætter er det ikke hensigtsmæssigt at bruge for meget tid på alt muligt andet end udviklingsprocessen, hvorfor det kan være en god idé at outsource meget andet, mener partner i Deloitte og specialist i iværksætteri, Sten Peters.
Giver mulighed for fokus

Der er dog fortsat mange ting, der taler for at gøre brug af outsourcing - både til danske og udenlandske leverandører.

“Hvis man er en iværksætter, der har fået en god idé, som skal udvikles, så kan det godt være en fordel at outsource alt muligt andet end selve udviklingsprocessen. Det er ikke hensigtsmæssigt at bruge for meget tid på alt muligt andet,” siger Sten Peters.

Han peger samtidig på, at det kan være helt nødvendigt, at man overveje outsourcing af eksempelvis dele af produktionen for at holde omkostningerne nede.

“Det skal man selvfølgelig gøre, for ellers risikerer man at blive udkonkurreret, fordi man ikke kan producere til samme pris i Danmark,” siger Sten Peters.

Husk at kvalitetssikre

Omvendt er der også en risiko ved at lægge dele eller hele produktionen ud.

“Iværksættere begår typisk den fejl, at de ikke er skarpe nok i aftalegrundlaget. Hvis man ikke har en præcis aftale, så risikerer man, at tingene løber. Måske er det for dyrt, måske for dårlig kvalitet. Der skal aftalen være klar,” siger Sten Peters.

Han peger samtidig på, at man skal sørge for at lave kvalitetssikring. Er der eksempelvis tale om et designprodukt, så nytter det ikke noget, at man får leveret produkterne i en kvalitet, der ikke matcher designet.

“Lav eksempelvis prøveordre og tag på besøg hos leverandøren. Risikoen ved ikke at gøre noget for at sikre kvaliteten er, at man får noget skrammel leveret, og så er du på den,” siger Sten Peters.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.