OPR-Virksomhedslån

Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.

Artiklen er leveret af

Det er dyrt, besværligt, og det kan give store problemer for virksomheden.

Med udlandet kan man virkelig trykke på speederen, hvis man bare tør noget mere, har Jesper Hvejsel erfaret. Han er stifter af webhandelsvirksomheden Firtal Web, der startede i Danmark, men siden har bevæget sig uden for landets grænser.
Men til gengæld er potentialet på markederne uden for landets grænser enorme for danske iværksættere og andre danske virksomheder.

Den danske iværksætter Jesper Hvejsel er stifter af webhandelsvirksomheden Firtal Web, der startede i Danmark, men siden har bevæget sig uden for landets grænser og i dag har bygget en solid eksportforretning af sine webshops. Og han er ikke i tvivl om potentialet i udlandet.

“Jeg tror på, man kan gøre meget mere, og jeg kan se på den læring, vi har fået ved at komme til udlandet, at du virkelig kan trykke på speederen, hvis du bare tør noget mere,” siger han.

Tænk stort

Firtal Web fik på et tidspunkt tre investorer ind, og de var med til at ændre Jesper Hvejsel og den øvrige ledelses tankegang.

“Det, de er kommet med, er i virkeligheden, at vi i Danmark er ekstremt dårlige til at tænke stort nok. Vi kunne have nået meget mere, hvis vi havde turdet tænke større. I USA er de vanvittige til at tænke stort, og det betyder bare så meget,” siger Jesper Hvejsel.

Hvis man drømmer store drømme, så er der næppe nogen vej udenom eksport, hvor markederne er langt, langt større end det danske.

Eksempelvis er det tyske marked i kraft af det langt større befolkningstal potentielt omtrent 10-15 gange større end det danske, og tal fra Eksportforeningen og Tuborg Research Centre for Globalisation and Firms fra Aarhus Universitet (Eksportens DNA - en opskrift på eksportsucces) har da også vist, at virksomheder, der har knækket eksportkoden, er væsentligt mere produktive sammenlignet med virksomheder, der ikke eksporterer.

Brug netværket

Der er altså god grund til at forsøge at bevæge sig uden for landets grænser, men hvordan gør man det? Hvordan tager man de første skridt ud i det ukendte?

"Man skal bruge sit netværk, hvis man ikke har prøvet det før eller ikke kender markedet særlig godt. Netværk er essentielt, og det er sparring fra eksperter også. Man kan med fordel henvende sig til et af Væksthusene, der kan hjælpe med at lave en strategi og en plan, som kan få afstemt din organisation og gearet den til eksport samt til at gribe mulighederne derude,” lyder det fra konsulent Lasse Sørensen fra Væksthus Hovedstadsregionen.

Få eksporterer med stor succes

Faktisk er det under seks procent af Danmarks omtrent 200.000 virksomheder, der eksporterer, og alt tyder på, at de, der gør det, kunne få mere ud af det. Det er nemlig blot 10 procent af fremstillingsvirksomhederne, der tegner sig for omkring 90 procent af den samlede eksport til udlandet.

Men det er krævende at eksportere, og der er behov for langt mere end blot det at oversætte en hjemmeside til et nyt sprog.

Fem gode råd til internationalisering
  1. Tænk stort - og gå efter det.
  2. Brug dit netværk - og få værdifuld sparring.
  3. Test og analysér forskellige markeder - for at finde det mest egnede.
  4. Sørg for at have indsigt i juridiske og kulturelle forskelle - brug eksperter.
  5. Husk hjemmemarkedet - kan det leve videre uden din opmærksomhed.

“Hvis man skal have succes med sin internationalisering, så skal man have en strategi og en konkret plan for, hvad der skal ske, og hvad målene er. Man skal afsætte de nødvendige ressourcer til at eksekvere sin plan, så det ikke bliver et halvhjertet forsøg. Eksport kræver bare mere tid og flere ressourcer, end man lige umiddelbart tror,” siger Lasse Sørensen.

Det kan være en rigtig god ide og et godt råd, at man ikke bare kaster sig hovedkulds ud på et marked. Men, at man før eventyret sørger for at teste og analysere markederne, så man finder det bedst egnede marked til netop det produkt, man udbyder. Det gør det også lettere at fastlægge en klar strategi for, hvad man vil, og hvordan det skal foregå.

Overvej forretningsmodellen

Rent praktisk er der forskellige måder at eksportere på. Men en klassisk fejl er at tro, at man kan benytte den samme metode på udenlandske markeder, som man har brugt på det danske. Helt så enkelt er det ikke nødvendigvis.

"Det afhænger af din forretningsmodel. Måske skal du finde en agent, en distributør, en samarbejdspartner, sælge via en webshop med international shipping eller andet? Her handler det virkelig om at gøre sit forarbejde og gøre sig klart, hvordan du bedst tjener penge på et internationalt marked,” siger Ane Iversen, der er chefkonsulent i rådgivningshuset Pluss.

Brug eksperterne

Hun er enig med Lasse Sørensen i, at det kan være en endda rigtig god ide at brug rådgivning, når man bevæger sig ind på ukendte markeder. Ikke mindst når det kommer til juridiske spørgsmål, bør man have eksperter til at vise vejen. Det handler om at få lavet ordentlige aftaler, fordi både lovgivning og kultur i andre lande typisk er anderledes.

“Typisk starter danske virksomheder i Tyskland eller Skandinavien, når de går udenlands. Der er geografisk og kulturel nærhed, hvilket gør nogle ting lettere. Men det er ikke nødvendigvis det rigtige. Det handler også om, hvilken type virksomhed du har,” siger Ane Iversen.

Husk hjemmebasen

Hun advarer dog om, at man kommer til at bruge for mange ressourcer på den udenlandske satsning, hvis det betyder, at man glemmer hjemmemarkedet.

"Det tager tid, det kræver ressourcer og opmærksomhed at gå internationalt. Når du flytter din opmærksomhed fra det danske marked, så skal du være sikker på, at det kan køre videre uden din fulde opmærksomhed en periode,” siger Ane Iversen.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.