OPR-Virksomhedslån

Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.

Artiklen er leveret af

Det er dyrt, besværligt, og det kan give store problemer for virksomheden.

Med udlandet kan man virkelig trykke på speederen, hvis man bare tør noget mere, har Jesper Hvejsel erfaret. Han er stifter af webhandelsvirksomheden Firtal Web, der startede i Danmark, men siden har bevæget sig uden for landets grænser.
Men til gengæld er potentialet på markederne uden for landets grænser enorme for danske iværksættere og andre danske virksomheder.

Den danske iværksætter Jesper Hvejsel er stifter af webhandelsvirksomheden Firtal Web, der startede i Danmark, men siden har bevæget sig uden for landets grænser og i dag har bygget en solid eksportforretning af sine webshops. Og han er ikke i tvivl om potentialet i udlandet.

“Jeg tror på, man kan gøre meget mere, og jeg kan se på den læring, vi har fået ved at komme til udlandet, at du virkelig kan trykke på speederen, hvis du bare tør noget mere,” siger han.

Tænk stort

Firtal Web fik på et tidspunkt tre investorer ind, og de var med til at ændre Jesper Hvejsel og den øvrige ledelses tankegang.

“Det, de er kommet med, er i virkeligheden, at vi i Danmark er ekstremt dårlige til at tænke stort nok. Vi kunne have nået meget mere, hvis vi havde turdet tænke større. I USA er de vanvittige til at tænke stort, og det betyder bare så meget,” siger Jesper Hvejsel.

Hvis man drømmer store drømme, så er der næppe nogen vej udenom eksport, hvor markederne er langt, langt større end det danske.

Eksempelvis er det tyske marked i kraft af det langt større befolkningstal potentielt omtrent 10-15 gange større end det danske, og tal fra Eksportforeningen og Tuborg Research Centre for Globalisation and Firms fra Aarhus Universitet (Eksportens DNA - en opskrift på eksportsucces) har da også vist, at virksomheder, der har knækket eksportkoden, er væsentligt mere produktive sammenlignet med virksomheder, der ikke eksporterer.

Brug netværket

Der er altså god grund til at forsøge at bevæge sig uden for landets grænser, men hvordan gør man det? Hvordan tager man de første skridt ud i det ukendte?

"Man skal bruge sit netværk, hvis man ikke har prøvet det før eller ikke kender markedet særlig godt. Netværk er essentielt, og det er sparring fra eksperter også. Man kan med fordel henvende sig til et af Væksthusene, der kan hjælpe med at lave en strategi og en plan, som kan få afstemt din organisation og gearet den til eksport samt til at gribe mulighederne derude,” lyder det fra konsulent Lasse Sørensen fra Væksthus Hovedstadsregionen.

Få eksporterer med stor succes

Faktisk er det under seks procent af Danmarks omtrent 200.000 virksomheder, der eksporterer, og alt tyder på, at de, der gør det, kunne få mere ud af det. Det er nemlig blot 10 procent af fremstillingsvirksomhederne, der tegner sig for omkring 90 procent af den samlede eksport til udlandet.

Men det er krævende at eksportere, og der er behov for langt mere end blot det at oversætte en hjemmeside til et nyt sprog.

Fem gode råd til internationalisering
  1. Tænk stort - og gå efter det
  2. Brug dit netværk - og få værdifuld sparring
  3. Test og analysér forskellige markeder - for at finde det mest egnede
  4. Sørg for at have indsigt i juridiske og kulturelle forskelle - brug eksperter
  5. Husk hjemmemarkedet - kan det leve videre uden din opmærksomhed

“Hvis man skal have succes med sin internationalisering, så skal man have en strategi og en konkret plan for, hvad der skal ske, og hvad målene er. Man skal afsætte de nødvendige ressourcer til at eksekvere sin plan, så det ikke bliver et halvhjertet forsøg. Eksport kræver bare mere tid og flere ressourcer, end man lige umiddelbart tror,” siger Lasse Sørensen.

Det kan være en rigtig god ide og et godt råd, at man ikke bare kaster sig hovedkulds ud på et marked. Men, at man før eventyret sørger for at teste og analysere markederne, så man finder det bedst egnede marked til netop det produkt, man udbyder. Det gør det også lettere at fastlægge en klar strategi for, hvad man vil, og hvordan det skal foregå.

Overvej forretningsmodellen

Rent praktisk er der forskellige måder at eksportere på. Men en klassisk fejl er at tro, at man kan benytte den samme metode på udenlandske markeder, som man har brugt på det danske. Helt så enkelt er det ikke nødvendigvis.

"Det afhænger af din forretningsmodel. Måske skal du finde en agent, en distributør, en samarbejdspartner, sælge via en webshop med international shipping eller andet? Her handler det virkelig om at gøre sit forarbejde og gøre sig klart, hvordan du bedst tjener penge på et internationalt marked,” siger Ane Iversen, der er chefkonsulent i rådgivningshuset Pluss.

Brug eksperterne

Hun er enig med Lasse Sørensen i, at det kan være en endda rigtig god ide at brug rådgivning, når man bevæger sig ind på ukendte markeder. Ikke mindst når det kommer til juridiske spørgsmål, bør man have eksperter til at vise vejen. Det handler om at få lavet ordentlige aftaler, fordi både lovgivning og kultur i andre lande typisk er anderledes.

“Typisk starter danske virksomheder i Tyskland eller Skandinavien, når de går udenlands. Der er geografisk og kulturel nærhed, hvilket gør nogle ting lettere. Men det er ikke nødvendigvis det rigtige. Det handler også om, hvilken type virksomhed du har,” siger Ane Iversen.

Husk hjemmebasen

Hun advarer dog om, at man kommer til at bruge for mange ressourcer på den udenlandske satsning, hvis det betyder, at man glemmer hjemmemarkedet.

"Det tager tid, det kræver ressourcer og opmærksomhed at gå internationalt. Når du flytter din opmærksomhed fra det danske marked, så skal du være sikker på, at det kan køre videre uden din fulde opmærksomhed en periode,” siger Ane Iversen.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Selvstændig - er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Har du styr på den største iværksætter-dræber?

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

"Hvis du vil lave øl, så find 5, der kan lide din øl"

Der er masser af gode råd at hente til iværksættere, der står på tærsklen til at sætte en virksomhed i verden.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Du kan blive direktør på 10 minutter

Det er ganske let at blive virksomhedsejer i Danmark. Men skatte- og momsregler volder mange iværksættere problemer. Køb dig til hjælp, lyder det gode råd.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Sådan finder du din selskabsform

Særligt to selskabsformer hitter blandt iværksætterne, og der er fordele og ulemper ved dem begge, fortæller eksperter.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Derfor skal du have en plan - og derfor skal den være kort

Det er vigtigt at have en forretningsplan, når man begynder som iværksætter. Men hold den kort og brug i stedet tiden på at undersøge, om der er et marked for dit produkt, lyder rådene.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.
Annoncørbetalt indhold OPR-Virksomhedslån

Du kan regne, men overvej at få hjælp til det

Der kan være store fordele for iværksættere ved at købe sig til bogføringshjælp, men i mange tilfælde kan man klare det selv.
Mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her