OPR-Virksomhedslån

Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.

Artiklen er leveret af

“Mit liv har stort set kun handlet om fejl. Næsten alt, hvad jeg rører ved, falder til jorden.”

Det vækker en del latter i salen, når svenske Jonas Kjellberg i sine velbesøgte foredrag fortæller om sit liv som iværksætter og investor.

Han er ikke hvem som helst. Foruden at være medstifter af Skype, har han været chef for internetinvesteringer i den store, svenske Kinnevik-koncern.

Spørgsmål, man bør stille sig selv, før iværksætteriet sætter ind

1. Kan du klare dig uden løn?

Afhængigt af virksomhed og branche så bør man indstille sig på en periode uden indkomst. Kan du klare det? Måske har du lige købt et hus eller andet, som kræver en solid bund under økonomien. Overvej om det er det rigtige tidspunkt rent økonomisk.

2. Har du tid til det?

Der skal ofte puttes masser af timer i livet som selvstændig. Måske ikke 70 timer om ugen, men omvendt kan man heller ikke forvente, at det er 8-15. Hvordan harmonerer det med dit øvrige liv?

3. Har du kompetencerne til det?

Kend dine svage sider og find ud af, om du selv kan løse opgaverne. Eller om du skal have nogen med til at hjælpe.

4. Hvad er det værste, der kan ske for dig?

Stil dig selv det spørgsmål og overvej så, om du kan leve med det, hvis det sker. Sæt eventuelt også en deadline for, hvor lang tid du vil forsøge at få virksomheden i omdrejninger.

5. Er dit netværk godt nok?

Hvis du bare sidder alene foran computeren derhjemme, så er der stor sandsynlighed for, at virksomheden ikke kommer i omdrejninger. Sørg for at dyrke dit netværk.

Den slags bliver man ikke, hvis livet kun bygger på fejl, og derfor tilføjer Jonas Kjellberg da også:

“Jeg rører bare ved en masse ting. Det er derfor, at jeg nogle gange får succes.”

Det gjorde han i den grad med Skype, og det gjorde han eksempelvis også, da han investerede en del af Kinnevik-koncernens penge i den populære digitale tøjbutik Zalando.

Eksemplet tjener som inspiration, men måske endnu mere som advarsel til iværksættere, der forventer succes allerede fra første dag. Eller bare i det hele taget. Sådan går det ikke nødvendigvis.

Kan man ikke lade være?

Tværtimod er det hårdt arbejde at jagte det gennembrud, som måske aldrig kommer, og det skal man være indstillet på, lyder det fra den danske iværksætter Toke Kruse.

“Man skal blive iværksætter, fordi man ikke kan lade være,” siger han.

Toke Kruse har blandt andet haft succes med it-virksomheden Relation Technology, som han har solgt. Siden er regnskabsprogrammet Billy og lønprogrammet Salary kommet til, mens der også er blevet tid til at skrive en stribe bøger om iværksætteri.

“Man skal være indstillet på at arbejde meget i forhold til et almindeligt job. Derfor skal man starte noget, man synes, er sjovt. Så er det lettere at arbejde med det i to år uden at tjene en rød reje. For sådan kan det sagtens vise sig at være,” siger Toke Kruse.

Tallene taler deres tydelige sprog. Der startes hvert år omtrent 20.000 nye iværksættervirksomheder i Danmark, men tal fra undersøgelsen Iværksætterbarometeret fra 2017 viser, at lige godt hver anden er lukket efter fem år.

Penge bør ikke være drivkraften

Ifølge Iværksætterbarometeret er de fleste iværksættere motiveret af trangen til at skabe noget. Men også faglighed og frihed vejer tungt, når iværksættere trækker et nummer i cvr-automaten hos Erhvervsstyrelsen.

Sådan skal det også være, mener Toke Kruse, der peger på, at man skal genoverveje sin beslutning, hvis det udelukkende er penge, som er drivkraften.

“Man må gerne drømme om at tjene mange penge og have et mål om at købe en Porsche, men det skal ikke være et enkeltstående mål, så kommer man ikke ret langt. Så kommer man kun til at fokusere på, hvordan man kan tjene de næste penge og ikke på, hvordan man kan løse et problem for en kunde,” siger Toke Kruse.

Den rette indstilling og den rette motivation er dog ikke de eneste forudsætninger, der er nødvendige.

Branchekendskab er nødvendigt

Branchekendskab er også ganske væsentlig for at få succes, mener Toke Kruse.

“Hvis du ikke har branchekendskabet, så kommer du til at bruge meget tid på at blive ekspert eller få noget viden til at kunne løse et problem inden for området. Så jeg plejer at sige, at man skal starte med noget, man interesserer sig for. Så ender man heller ikke i en situation, hvor man synes, at det er kedeligt,” forklarer han.

Som iværksætter skal man ifølge Toke Kruse, der står bag regnskabsprogrammet Billy og lønprogrammet Salary, være indstillet på at arbejde meget i forhold til et almindeligt job. Derfor skal det være sjovt, for man kan risikere at arbejde i to år uden at tjene en rød reje.
Har man ikke tilstrækkeligt kendskab til den branche, man er på vej ind i, så anbefaler Toke Kruse, at man får nogen med på holdet, som har det.

“Det første kritiske spørgsmål, man skal stille sig selv, er: Hvad er jeg god til, og hvad er jeg dårlig til. Man skal spørge sig selv, om det, man er god til, er nok til at løse et problem. Det er det sjældent, så skal man teame op med nogen, der kan hjælpe,” siger han.

Hvad er det værste?

Et godt råd til kommende virksomhedsejere er samtidig at stille sig selv spørgsmålet: Hvad er det værste, der kan ske?

Måske skal man undvære en indkomst i en længere periode, måske får man lange arbejdsdage, måske skal man undvære kolleger, fordi man er alene i firmaet.

Kan man klare den udfordring, og er man parat til at betale den pris? Det bør man også have gjort op med sig selv, før man kaster sig ud i livet som selvstændig.

I Dansk Iværksætter Forening deler man opfattelsen af, at det er risikofyldt og svært at være iværksætter i Danmark.

“Det er fedt, at man bliver herre over egen tid og eget liv, men man skal ikke starte for at blive rig. Der er en høj risiko, og iværksættere kører ikke rundt i Rolls-Royce, ryger cigarer og tømmer virksomheder. Det er helt almindelige mennesker, der bare knokler,” siger foreningens formand Peter Kofler.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.