OPR-Virksomhedslån

Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

“Klichéen om at man sidder tilbage om 30 år, og så fortryder det. Det kan godt være, at det kommer til at ske. Men jeg kan bare ikke lade være, for jeg er så dybt involveret.”

Ordene flyder ærligt fra Mikkel Borg Bjergsø, som øllet flyder fra hans haner i det populære ølhus Mikkeller.

Han er en af tidens mest succesrige iværksættere. På godt 10 år har han bygget og brygget Mikkeller op fra bunden. Fra et hjemmebryggeri til et internationalt anerkendt ølhus med et bredt sortiment og en kundeskare, der hylder hans evne til at sætte humle, malt, vand og andre ingredienser sammen til øl.

Men succesen har en pris. Som iværksætter og virksomhedsejer er der meget arbejde, der skal gøres, og i sidste ende er det fritiden med familie og venner, der bliver trukket ud af regnskabet til fordel for endnu en time på kontoret.

“Jeg prøver at være sammen med min familie og mine børn. Nogle gange tager vi i sommerhus og trækker stikket lidt, men der går ikke mange timer, før jeg igen er i forbindelse med mit arbejde,” erkender Mikkel Borg Bjergsø.

Sådan er det for ham at være succesrig ølbrygger, og sådan er det generelt for den typiske iværksætter.

Lange arbejdsdage

Arbejdsuger på den høje side af 50 timer er langt fra unormalt, og af Iværksætterundersøgelsen 2016 angiver omtrent hver sjette respondent da også, at det kan være en udfordring at få familiens accept af de lange arbejdsdage. Det kan i hvert fald være en god idé at prioritere tid med familien højt.

“Det sluger dig. Jeg tænker på det hele tiden. Jeg arbejder hver aften og sidder ofte til klokken 2 om natten og arbejder. Men jeg gør også ekstremt meget ud af at tilpasse mig til familien, for jeg har to børn, som jeg gerne vil se,” siger Thor Angelo, der er stifter af restauranttjenesten OrderYOYO.

Det hele flyder sammen
3 gode råd til at bekæmpe ubalancen mellem job og fritid
  1. Tag vare på dig selv. Især når man er iværksætter, fordi man er meget alene og har en sag, man brænder for, og så er det svært at sætte grænser.
  2. Sørg for at have pauser i løbet af dagen - også arbejdsdagen. Forskning viser, at netop ved at holde pauser i arbejdsdagen, så er du mere effektiv. Det er noget af det sværeste, når man er iværksætter, at holde pauser. Man vil bare videre. Men forskning viser, at en pause hver 90. minut er den bedste frekvens.
  3. Sæt struktur på din dag - så meget som du kan. Som iværksætter har man meget stor risiko for at flyde med i løbet af dagen, men sæt struktur på. Indfør nogle rutiner, så der er ting i løbet af dagen, du bare gør uden at tænke over det. Analyser viser, at rutiner er med til at gøre folk succesfulde.

Camilla Ley Valentin, der er medstifter af Queue-It, har taget konsekvensen af en tæt pakket kalender. Hun har fravalgt fritidsaktiviteter, timerne foran fjernsynet, og så ser hun sjældent sine veninder og venner.

Det er et stort offer, siger hun. Omvendt mener hun også, at spørgsmålet om at finde en balance mellem arbejde og fritid giver mindre og mindre mening.

“Det hele flyder sammen. Uanset om man er iværksætter eller ansat, så er jobbet en vigtig del af livet for de fleste. Vi bruger meget tid på det. Det er en stor del af vores identitet, og det at have et meningsfyldt arbejdsliv bliver vigtigere og vigtigere,” siger Camilla Ley Valentin.

På Center for balance mellem arbejdsliv og fritid møder direktør og rådgiver Helle Rosdahl Lund mange erhvervsaktive, som er havnet i en situation, hvor arbejdsmængden er blevet for stor.

“Jeg har set mange virksomheder, hvor ham eller hende, der startede det, er gået ned med stress. Det sker, fordi de er så engagerede. Virksomheden er som det andet eller tredje barn,” siger hun.

Man er i balance, når man trives som menneske i relation til sit arbejde, sig selv og familien. Det ligger i definitionen af worklife-balance, at man skal have tid til både forpligtelser og privatliv - uanset hvor man er,” siger Helle Rosdahl Lund, direktør i Center for balance mellem arbejdsliv og fritid.

Online og offline

Det paradoksale er, siger hun, at mange - særligt kvinder - bliver iværksættere og selvstændige, fordi de gerne vil have en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv.

“Men det er næsten det eneste, som de ikke får ud af det,” lyder det.

Ubalance i forholdet mellem arbejde og fritid, forholdet mellem online og offline kommer til udtryk på mange måder.

Det kan være som en heftig hjertebanken, det kan være i form af, at overblikket pludselig forsvinder, måske glemmer man vigtige møder eller andre store og små ting.

“En god balance er ikke det samme for mig som for dig. Men skal man sige noget generelt, så er man i balance, når man trives som menneske i relation til sit arbejde, sig selv og familien. Det ligger i definitionen af worklife-balance, at man skal have tid til både forpligtelser og privatliv - uanset hvor man er,” siger Helle Rosdahl Lund.

Kig efter

Hun peger på tre punkter, som man bør kigge på, når man skal vurdere, hvordan man egentlig går og har det, når det kommer til samspillet mellem arbejdsliv og fritid.

  1. Kig efter om du får tingene til at fungere som virksomhedsleder.
  2. Kig efter dit helbred - kan du mærke forskel fra tidligere?
  3. Når din kone, mand eller børn siger “vi ser dig slet ikke”, er det en god ide at lytte. Jeg hører kun, at familier bakker op i travle perioder, men når perioder er blevet til måneder og måneder til år, så er det måske på tide at undersøge, om græsset er grønnere på den anden side.

Når klienter kommer til Center for balance mellem arbejdsliv og fritid, så plejer Helle Rosdahl Lund som noget af det første at sige, at det “er godt, at de har fået den erkendelse”, at de skulle gøre noget.

“Der skal meget til for at gå hen og sige, at det her er ikke sundt for mig, men jeg vil rigtig gerne. Så sætter vi os ned og snakker. Vi ser på, om man kan omstrukturere sin hverdag, eller om man måske skal gøre tingene på en anden måde, men det er ikke det samme som at opgive sin drøm,” fortæller hun.

I sidste ende er det farligste - også for virksomheden, hvis man overhører faresignalerne og ikke får reageret i tide.

“Det er vigtigt, at man siger til sig selv, det er min virksomhed, ergo hviler den på mine skuldre, så hvis jeg ikke er der mere, fordi jeg har fået stress, så ryger virksomheden måske også. Det er en pistol for panden, men også en indsigt, som gør, at folk indser, at de er nødt til at holde pauser,” siger Helle Rosdahl Lund.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.