OPR-Virksomhedslån

Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.

Foto:iStock
Artiklen er leveret af

Man skal ikke spørge mange steder i iværksætterlandskabet for at fornemme, at der særligt er en ting, der er vigtig, når man skal starte en virksomhed: Sæt det rigtige hold.

Uanset hvor god ideen er, så er det en person eller et hold, der skal eksekvere den, og her er kompetencerne helt afgørende.

“Rekruttering er ekstremt vigtigt. Alt kan blive ødelagt, hvis det er de forkerte mennesker, der står bag. Man vil måske nok opleve, at gode idéer overlever forkerte folk, men for at komme videre, så er man nødt til at udskifte de forkerte folk,” siger professor ved Department of Management, Politics and Philosophy på CBS Daniel Hjorth.

Et følsomt område

”Det er dyrt at rekruttere, men omvendt er man som iværksætter i en lille organisation mere følsom over for at få den forkerte person ind, end man er i en stor virksomhed,” siger Morten Thomsen fra rekrutterings-specialisterne Sensu.
Det amerikanske analysehus CBinsights har i en større undersøgelse kigget på, hvorfor startups fejler, og her svarer de adspurgte i næsten en fjerdedel af tilfældene, at det skyldes, at man har fået sat det forkerte hold.

Samme vurdering får man hos teamchef Morten Thomsen fra rekrutteringsspecialisterne Sensu. Han har tidligere været chefkonsulent hos rekrutteringsselskabet Mercuri Urval og har mange års erfaring med at finde de helt rette personer til et hold.

“Enhver i en lille virksomhed ved, hvor følsomt det er. Men har du det rigtige hold, så du får både det faglige og det personlige til at gå op i en højere enhed, så kan du også få det sjovere og komme hurtigere i mål,” siger Morten Thomsen.

Forskellighed er godt

Men det er ikke nødvendigvis let at finde de rette ressourcer til at vække idéen bag selskabet til live. Kigger man på danske breddegrader, så afslører Dansk Iværksætter Forenings store Iværksætterundersøgelse fra 2016, at næsten en femtedel af de adspurgte virksomheder kæmper en hård kamp for at finde de rette folk til at tage iværksættervirksomheder til næste niveau.

Udfordringen er, at det er helt individuelt fra virksomhed til virksomhed, når det kommer til de kompetencer, der er brug for.

Generelt gælder det dog, at forskellighed, når det kommer til viden, køn, kultur, sprog med videre, er at foretrække.

“Stor variation er med til at sikre en højere grad af forskelligartethed i organisationen, og det betyder igen, at man har flere muligheder,” lyder det fra Daniel Hjorth.

Han peger på, at det særligt i de ofte små iværksætterorganisationer er nødvendigt med et bredt spektrum af kompetencer, så man kan udfylde de huller, der er - og samtidig gribe mulighederne for at lave forretning.

Se på både fagligheden og personligheden

Morten Thomsen peger tilsvarende på, at man skal se på, hvad det er for en faglighed, man har brug for i jagten på at løfte virksomheden til næste niveau.

“Enhver iværksættervirksomhed skal se på, hvad det er for kompetencer, som virksomheden skal bruge for at komme videre. Den næste person skal hjælpe med at få virksomhedens strategi til at blive til virkelighed, og hvad er det så for en faglighed og erfaring, man har brug for til det?” siger Morten Thomsen.

Han understreger dog, at faglighed langt fra er det eneste, man skal kigge på, når man rekrutterer. Særligt i iværksættervirksomheder, hvor de ansatte ofte arbejder tæt sammen, er det vigtigt at se på menneskene bag.

“Nogle gange kan man få folk ind, som er enormt gode for virksomheden, men som ikke har den faglighed, som man havde drømt om. Men de kan noget andet. Måske kan man så selv supplere den manglende faglighed, så det ikke gør så meget. Man kan godt mingelere lidt med fagligheden hos en person, men personligheden er konstant, den kan man ikke sådan lige ændre,” siger Morten Thomsen.

Kigger man igen på CBinsigths undersøgelse, så er dårlig harmoni i 13 procent af tilfældene skyld i, at iværksættervirksomheder fejlede.

Gør det selv-rekruttering

Som nystartet iværksættervirksomhed er der måske ikke økonomi til at hyre et rekrutteringsselskab til at klare opgaven med at finde den næste medarbejder, men man kan også godt gøre det selv.

Sådan griber du rekrutteringsprocessen an
  • Start med at finde ud af, hvad virksomheden skal bruge for at komme videre til næste fase - kig både på faglige og personlige mangler på holdet.
  • Skriv et jobopslag (hvem søger I, hvad går jobbet ud på, hvad kan I tilbyde og alt det praktiske som frister, arbejdssted, kontaktinformation, links til mere information, mv.)
  • Når ansøgningerne er kommet ind, så udvælg gerne 4-5 personer med forskellige typer af personlighed, så der er noget at vælge mellem. Også i det tilfælde, at én af ansøgerne falder fra.
  • Test de forskellige personer i forhold til faglighed og personlighed - så man undgår at vælge forkert. Det kan blive dyrt.
“Jeg kan godt forstå, at man ikke sætter himmel og jord i bevægelse i en nystartet virksomhed. Det er dyrt at rekruttere, men omvendt er man som iværksætter i en lille organisation mere følsom over for at få den forkerte person ind, end man er i en stor virksomhed,” siger Morten Thomsen.

Når man skal i gang med en rekrutteringsproces, så kan man med fordel som det første sætte sig ned og finde ud af, hvad man gerne vil have ind i huset.

Det handler ifølge Morten Thomsen om at kigge på, hvad man mangler fagligt og personligt.

Ud fra det laver man en profil på den person, man søger, og når man forhåbentlig har fået en bunke stærke ansøgninger, så udvælger man ideelt set fire-fem personer - gerne forskellige personlighedstyper, som man indbyder til en samtale.

“Alle vil til en samtale sige noget, der passer til det, som står i annoncen. Så man skal tænke sig grundigt om og undersøge både fagligheden og personligheden grundigt. Meget gerne gennem forskellige anerkendte testmetoder, så man sikrer sig så godt som muligt, at man ikke køber katten i sækken,” siger Morten Thomsen.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.