OPR-Virksomhedslån

Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Forestil dig to bekendte. De har fået en god idé til et produkt, som, de er helt sikre på, vil kunne revolutionere en branche. De får produktet fremstillet, får hjemmesiden lavet, på de sociale medier spiller det, men de har glemt én ting: kunderne.

Hvem er de? Hvor er de? Hvorfor henvender de sig ikke?

På listen over årsager til, at iværksættere fejler, stikker særligt én ud, “der var ikke noget marked for produktet”.

Det er det amerikanske analysehus CBinsights, der har lavet en undersøgelse over, hvorfor startups fejler, og det er her, at 41 procent har svaret, at årsagen til, at de ikke kom videre var, at der ikke var nogen efterspørgsel.

Find fem kunder
Tjek om du kender dit marked:
Det er nødvendigt at kende sit marked, for at kunne ramme det med det rette salgs- og marketingmateriale. Startvækst anbefaler, at man besvarer følgende:
 • Kunderne kan lide produktet fordi … (hvad synes kunden om dit produkt)
 • Hvem er den typiske privat kunde/erhvervskunde? (basisoplysninger om kunden)
 • Er der brug for en geografisk afgrænsning?
 • Hvor mange realistiske kunder er der? (potentielle kunder, der rent faktisk vil købe)
 • Hvem er de vigtigste konkurrenter? (identificér dem, studér dem og lær evt. noget)
 • Hvad er de stærke og svage sider hos konkurrenterne?
 • Hvilke konkurrenceparametre findes på markedet? (find kundernes motiver for at købe)
 • Hvor er markedet på vej hen? (brug data, litteratur og andet til at kortlægge markedets størrelse, potentiale og retning)
 • Er der trusler mod markedet? (hvem, hvad og hvorfra kommer truslerne mod dit marked)

Iværksætterne kunne have sparet sig selv for meget arbejde ved som noget af det første at have rakt ud efter kunderne. Det er også derfor, at iværksætter og business angel Thor Angelo som noget af det første peger på vigtigheden af at finde kunder til et produkt.

“Nummer et for mig er at få fem kunder. Om de betaler eller ej, betyder ikke så meget, men de skal bruge det. Det skal gerne ske i dag eller i morgen, så man ikke går to år i en kælder, og så kommer man ud, og så vil ingen have det,” siger Thor Angelo.

Han har i dag startet restauranttjenesten OrderYoyo og har tidligere haft stor succes med oversættervirksomheden LanguageWire, der blandt andet benyttede oversættere i udlandet, som fik tilsendt tekster på e-mail. Den metode var ganske ny dengang og et prisstærkt alternativ til at have oversættere ansat i Danmark.

“Da jeg startede oversættervirksomheden i sin tid, cyklede vi rundt til de mulige kunder i København, bankede på døren og sagde, at vi ville sælge oversættelser, og vi har en ny måde at gøre det på. Den er billigere, smartere og hurtigere, og så fik vi kunder på den måde,” fortæller Thor Angelo.

Vil I bruge det?

Han mener, at det fra dag et helt enkelt handler om at komme ud og lukke kunderne - også selv om man ikke har et produkt klart endnu.

“Man kan spørge kunderne: Hvis jeg kommer med det og det, vil du så bruge det. Hvis de siger ja, så kan man komme tilbage, når man har bygget den første version,” siger Thor Angelo.

Hos marketingselskabet Sense hjælper man blandt andet virksomheder i gang, når det kommer til at identificere og ramme kunder, og her er man ikke i tvivl om, hvor skoen nogle gange trykker.

“Den største fejl, vi ser, er, at man ikke går ud og snakker med kunderne. Hvis bare man snakker og lytter, før man laver virksomheden og bygger produktet, så får man masser af information, der kan være guld værd,” siger stifter af Sense, Martin Bengaard.

Han peger på, at der er fire spørgsmål, som han plejer at stille, når det kommer til spørgsmålet om at finde og ramme den rigtige kundegruppe:

 • Det vigtigste af det hele er at gøre sig klart, hvem man skal ramme, så man ikke skyder efter alle. Lav en kundeanalyse, hvor du kort ridser op, hvem den typiske kunde er. Er det it-cheferne, virksomheder af en bestemt størrelse, børnefamilier? Du skal have tegnet en persona op, hvor du beskriver, hvad der kendetegner din kunde, når det kommer til eksempelvis personlige data, adfærdsmønster, behov, motivation.
 • Det næste punkt handler om, hvad det er for en udfordring, dine kunder står i. Man skal gøre sig tanker om, hvordan iværksætterens produkt vil kunne afhjælpe kunderne i situationen.
 • Den tredje ting er, hvad får kunderne til at købe produktet? Hvad trigger dem i købsprocessen? Og dertil også, hvad får kunderne til at undlade at købe produktet? Det handler om indvendingerne, er det for dyrt, passer det ikke til behovet? Det skal man være klar over.
 • Det sidste spørgsmål er: Hvor kan vi fange kunderne henne? Hvor kan vi møde dem? Er det en enlig mor med tre børn, så er det måske på Facebook, mens en direktør med 1.000 ansatte måske i højere grad kan nås via en artikel eller annonce i en erhvervsavis.

Navnlig det sidste kan være en udfordring at finde frem til, mener Martin Bengaard. Fordi det er helt forskelligt fra målgruppe til målgruppe, hvordan man når den, og her må man være parat til at tilpasse sig og til måske at prøve sig frem.

Mange virksomheder i opstartsfasen kommer ikke ud og snakker med kunderne, inden de lancerer deres produkter. Og det er synd, mener Martin Bengaard fra Sense, fordi der er masser af god og nyttig viden at hente.

Den klassiske fejl

Martin Bengaard bliver mødt af mange iværksættere, der måske har oprettet sig på Facebook i forventning om, at salget så er godt hjulpet på vej. Men sådan er det ikke nødvendigvis.

“Den klassiske fejl er, at man opretter sig på Facebook og så bare forventer at sælge. Men der er ingen, der skal købe en vaskemaskine, som starter den proces på Facebook. De går på Google. Sociale medier er et sted, hvor man skaber relationer til kunderne, som forhåbentlige senere kommer tilbage for at købe,” siger Martin Bengaard.

Han peger i stedet på virksomhedens website som et godt sted at begynde.

“Der fortæller man om sit produkt, man nævner de problemstillinger, som det vil kunne løse for kunderne. Og husk så et call to action-element, som gør det bekvemt for de besøgende at komme i kontakt med virksomheden,” siger Martin Bengaard.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.