OPR-Virksomhedslån

Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Skal, skal ikke?

Det er ikke altid let at kvitte det faste job og den stabile indtægt for at springe ud som iværksætter. Hvad nu hvis den gode idé slet ikke er så god?

“Netværk betyder meget, fordi det eksempelvis giver adgang til information om markedet, gode råd, finansiering og følelsesmæssig støtte. Der er er masser af fordele at hente, hvis man har et godt netværk,” siger professor Kim Klyver fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på SDU.
Når man står og skal beslutte sig, kan man med fordel kaste et blik på det netværk, man har opbygget gennem livet. Er det stærkt nok? Undersøgelser viser nemlig, at netværket kan være helt afgørende for at komme godt fra start, men også om man i det hele taget lykkes. Det forklarer netværksforsker Kim Klyver.
Han har kigget nærmere på 800 iværksættere, der var på vej ud over affyringsrampen med en virksomhed. Alt fra små iværksættere som frisører til moderne it-virksomheder.

Efter et år havde 37 procent af dem startet virksomheden, 31 procent var stadig i opstartsfasen, men 33 procent havde givet op, og ifølge forskerens undersøgelse var det i høj grad netværket og iværksætternes evne til at bruge det, der var afgørende for, hvor langt i processen de var nået.

“Netværk betyder meget, fordi det eksempelvis giver adgang til information om markedet, gode råd, finansiering og følelsesmæssig støtte. Der er masser af fordele at hente, hvis man har et godt netværk,” siger professor Kim Klyver fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på SDU.

Branchekendskab er en fordel

Et netværk kan altså andet end at være en salgskanal, hvis man forstår at bruge det rigtigt.

Endnu større chance for en succesfuld opstart og etablering af virksomheden får man, hvis man begynder i en branche, hvor man på forhånd har erfaring og et netværk med etablerede kontakter.

“Man kender de uskrevne regler i branchen, man kender folk, procedurer, normer og man ved, hvem man kontakter med forskellige problemer. Det netværk giver indsigt i branchen og mekanismer, og det kan være afgørende for succesen,” forklarer Kim Klyver.

Hvornår er det godt?

Spørgsmålet er så, hvad der afgør, om et netværk er godt. Det er meget afhængig af det aktuelle behov, man har som iværksætter og virksomhedsejer. Men det er interessant, at det ikke nødvendigvis er størrelsen af netværket, der er afgørende.

“Der er sådan set ikke et bestemt netværk, der er det bedste. Nogle har store netværk med mange svage relationer, som giver adgang til vigtig information, andre har små netværk med stærke relationer, som giver adgang til mere følelsesmæssig information, som man ikke deler med hvem som helst. Forskning tyder på, at begge typer er gode at have,” siger Kim Klyver.

Han peger på, at det kan variere i forløbet, hvornår man har brug for de forskellige netværksrelationer. Tidligt i opstartsprocessen, når man skal beslutte sig for, om man skal starte eller ej, så har man typisk brug for nære relationer, der kan give følelsesmæssig opbakning. Det kan eksempelvis være familiemedlemmer, der også bliver påvirket af beslutningen.

Senere er det måske længere ude i netværket, at man rækker ud. Det kan eksempelvis være efter kontakter, der kan kaste salg af sig, eller kontakter, der kan hjælpe med sparring eller informationer om branchen.

Ikke noget quickfix

Har man ikke det rette netværk, er der dog ikke noget quickfix. For relationerne i netværket er dem, man har bygget op gennem livet, og de er ikke sådan at pille ved.

“Man kan ikke skifte netværk fra den ene dag til den anden. Jeg synes, at erhvervslivet nogle gange overvurderer, hvor meget man kan gøre ved sit netværk. På kort sigt har man det netværk, man har, og her kan man kun finjustere,” siger Kim Klyver.

Han forklarer dog, at det ikke bør være en bremseklods, at man har et dårligt netværk. Det betyder til gengæld, at man må forsøge at kompensere ved at udnytte andre kompetencer, og så må man arbejde på langsigtet at forbedre sit netværk.

Gode råd til iværksætteren om at netværke:
  • Branchekendskab og netværk i den branche, man etablerer sig i, er en stor fordel.
  • Der er ikke noget quickfix til et dårligt netværk. På langt sigt kan man dog arbejde på at forbedre sit netværk.
  • En god netværker sørger for at give til kollektivet, før man forventer noget den anden vej.
  • Sørg for at udvikle og vedligeholde dit netværk, så det stemmer overens med dine behov.
  • Vælg omhyggeligt hvem du forsøger at opnå din støtte fra.
  • Undgå symbolsk støtte.
  • Sørg for at have forskellige folk i dit netværk, da de giver forskellige typer af støtte med forskellig betydning.
  • Vær dig selv - i din bedste udgave. Og gerne med noget unikt.
  • Vær nysgerrig, følg op når du har aftalt noget og husk at sige tak for hjælpen.
  • Sæt dig mål på kort og lang sigt.

Betal først

Det er der flere metoder til.

“Man kan ikke forudse hvilke kontakter, der bliver væsentlige for en i fremtiden. Så det handler om at være et godt menneske, at være åben, behandle folk med respekt, og som man selv vil behandles,” siger Kim Klyver.

Når det kommer til etablering af nye kontakter, så handler det først og fremmest om at opbygge tillid mellem mennesker, og så skal man huske, at i et netværk giver og tager man. Og helst i den rækkefølge.

“Man skal huske at betale sin gæld til netværket - eller måske endnu bedre - at betale, før man vil have noget. Dem, der starter med at ville have, får sjældent ret meget. Dem, der kommer og starter med at give, er måske dem, der får. Det handler om det kollektive,” siger Kim Klyver.

En genvej til netværk

En genvej til hurtigt at opbygge et stærkere netværk kan være igennem professionelle netværksgrupper.

Dem findes der masser af i Danmark, hvor man kan hoppe ombord i grupper, der dyrker forskellige former for sammenhold og interesser. Lige fra køn over sportsklubber til forskellige typer af lederudvikling, sparring og meget andet.

En af dem er fodboldklubben AGF’s erhvervsnetværk, der aktuelt tæller 216 virksomheder fordelt på syv grupper.

Her mødes virksomhedernes repræsentanter et par gange om måneden for at skabe relationer og sparre med hinanden.

Bare vær dig selv

Det er ikke alle, der er erfarne netværkere, når de møder op første gang, men det kan man lære, fortæller netværksleder Bent Wachmann, der har stået i spidsen for netværket i otte år.

“Først og fremmest handler det om, at man ikke skal forsøge at være noget, man ikke er. Man skal bare være den bedste udgave af sig selv. Og så må man godt være nysgerrig, når andre fortæller. Stil spørgsmål og vis, at du er interesseret i det, de fortæller, så er du langt i processen,” fortæller Bent Wachmann.

Et andet godt råd er, at man skal sætte sig selv mål for, hvad man vil have ud af sin deltagelse. Det må gerne være strategiske ambitioner på længere sigt, men også enkle mål for hvert møde.

“I en periode gik jeg til mange receptioner, og det blev lidt trivielt. Så gjorde jeg det, at jeg tog to visitkort med, og jeg satte mig som mål, at dem skulle jeg have byttet med nogen, jeg ikke kendte på forhånd. Det gjorde, at det pludselig blev sjovt at gå til receptioner igen,” fortæller Bent Wachmann.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

 

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.