Moccamaster

Jyder er til filter - københavnere er kræsne

Selv om vi hører til blandt de mest kaffedrikkende befolkninger i verden, er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe herhjemme. Der er store regionale forskelle på vores opfattelse og præferencer, når det kommer til det sorte, energigivende og skoldhede bryg.

Artiklen er leveret af

Hvis danskerne fik tilbudt kun at drikke en kop kaffe pr. dag, ville halvdelen nyde den, mens lyset bryder frem, og inden vi går i gang med dagens opgaver. På tværs af hele landet er morgenstundens første kop kaffe den vigtigste. Morgenkaffen bidrager til at gøre dagen god, måske endda særlig god.  

De fleste af os kan også enes om at foretrække filterkaffe - kaffe brygget ved hjælp af en filterpose i kaffetragten og som regel på en kaffemaskine. Vi anser også det at byde på kaffe som identisk med dansk gæstfrihed, for hele 98 procent af alle danske hjem har kaffe i huset.

Men så slutter den generelle enighed også, for selv om vi er et lille land, så er der alligevel udbredt forskellighed i kaffevanerne. Eksempelvis drikker nordjyder og københavnere som regel deres morgenkaffe på job eller uddannelsesinstitution, mens sjællænderne drikker kaffen hjemmefra.

Nordjyder køber kaffe ude

Nordjyderne er de mest komplekse kaffedrikkere. Her bor de danskere, der drikke mindst kaffe. Men til gengæld er kaffedrikkerne i Nordjylland dem, der oftest køber kaffe ude. Nordjyderne foretrækker også at drikke kaffen for sig selv, selv om de også er den region, der er mest glade for socialt samvær.

Danskernes kaffevaner
Med fire kopper kaffe om dagen pr. dansker i gennemsnit og altså 20 mio. kopper kaffe om dagen på landsplan har danskerne lagt sig i toppen – på en fjerde plads – blandt de mest kaffedrikkende folk i verden, og det på trods af, at klimaet ikke gør dyrkning af kaffetræer i Danmark mulig.
Kaffebilledet bliver ikke meget mere ophidsende, når man bevæger sig sydover til region Midtjylland. Her køber de færreste en kop færdiglavet kaffe mindst en gang om ugen, og kaffen skal i øvrigt være lige ud af landevejen – ja, gerne fra en automat. Ikke noget hokus pokus her, ligesom man i den jyske hovedstad, Aarhus, foretrækker filterkaffe, også når man går på kaffebar!

Sjællændere tænder på koffeinen

Sønderjyder og fynboer – region Syddanmark – nyder at gå ud også på kaffebar. De nyder at være sammen med andre, og de nyder at blive forkælet med et større kaffeudbud og kaffeoplevelser – mere ude end hjemme i privaten.

Sjællænderne tænder i modsætning til region Hovedstaden på koffeineffekten, altså det gode kick, der giver ekstra energi her og nu. De er med 8 ud af 10 i regionen den mest kaffedrikkende region i Danmark. De henter kaffen på tanken, drikker den for sig selv on the go og har nødvendigvis ikke så meget øje for smagen…

Københavnere er kaffekræsne

Men det har københavnerne til gengæld. Kaffen må gerne være håndbrygget, på den særlige bønne, som de godt kan lide. God service, bæredygtighed og socialt samvær er vægtige parametre. Og det må gerne være en caffe latte – altså en kaffe med varm mælk, evt. en cappuccino med mælkeskum. Kaffebaren er københavnernes andet hjem – eller måske rettere en del af arbejdspladsen, for laptoppen medbringes gerne, og besøg på en kaffebar er et mønster i hverdagen.

Kaffealdre

Ligesom der er forskel på kaffedrikning fra region til region, er der også forskel på kaffedrikning, når det kommer til alder. De fleste kaffedrikkere findes i alderen 28-45 år. Faktisk drikker 85 procent af alle danskere over 30 år kaffe. Blandt de yngre under 30 år er det halvdelen, der nyder kaffe.

Er du over 50 år, har en erhvervsuddannelse og bor i en mindre by, drikker du filterkaffe. Er du derimod udstyret med en videregående uddannelse, bor i en større by og er mellem 18-49 år gammel, er du en typisk espresso-kaffedrikker.

Kilder: Danskerherognu.dk, Kaffeinfo.dk, Norstat.dk, Kaffen.dk

Denne artikel er sponsoreret af Moccamaster

Moccamaster har produceret håndsamlede kaffemaskiner i snart 50 år. Vi lægger vægt på, at hver kop kaffe er brygget med henblik på at frembringe de bedste kvaliteter i kaffen. Alle Moccamasters maskiner er lavet med to varmelegemer. Vandet opvarmes til de optimale 92-96°, og maskinen er designet, så berøringstiden mellem kaffe og vand er på fire til seks minutter for at bevare kaffens aroma. Læs mere her

 

 

Følg
Jyllands-Posten
Moccamaster

Fem gode grunde til at drikke filterkaffe

Der er både sundhedsmæssige og økonomiske gevinster i at lade kaffen passere gennem et filter
Moccamaster

Black power, sort guld, truckertjære: Sådan handles din kaffe

Kaffemarkedet begrænser sig for de fleste til de poser kaffe, som findes på supermarkedernes hylder. Men bønnernes rejse fra bonde til bord er lang og snørklet - tag med på rejsen.
Moccamaster

Din kaffepause er truet

Kaffebønnen står overfor tre store udfordringer, som vil få betydning for kaffemarkedet.
Moccamaster

Lær at tale kaffens sprog

Kaffe er et komplekst kemisk puslespil af syrer, bitterstoffer og hundredvis af forskellige smagsstoffer. Læs med her og bliv bedre til at sætte ord på din kaffe.
Moccamaster

Jyder er til filter - københavnere er kræsne

Selv om vi hører til blandt de mest kaffedrikkende befolkninger i verden, er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe herhjemme. Der er store regionale forskelle på vores opfattelse og præferencer, når det kommer til det sorte, energigivende og skoldhede bryg.
Moccamaster

Bliv klogere på din kaffe

Her er 10 facts og tip, hvis du vil vide mere om din kaffe
Moccamaster

Kaffen sætter gang i Danmark

Uden kaffe ville en dansk hverdag aldrig komme rigtigt i gang. Vi drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen fra morgenkaffen, eftermiddagskaffen, aftenkaffen - til alt det ind i mellem. Den giver os mere energi og hjælper vores hukommelse.
Moccamaster

Bliv kaffeekspert på 10 minutter

God kaffe er trendy, lækkert og en forkælelse i en travl hverdag. Har du lyst at vide lidt mere om kaffe, så læs og nørd med her.
Moccamaster

Sådan får kaffen sin gode smag

Vi danskere elsker kaffe, og her kan du blive klogere på, hvordan de sorte dråber bliver til. Læs om hvordan kaffen bliver dyrket, ristet og brygget.