Moccamaster

Bliv klogere på din kaffe

Her er 10 facts og tip, hvis du vil vide mere om din kaffe

Artiklen er leveret af

Danskerne er et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden. Men er vi også kult-kaffedrikkere? Ikke nødvendigvis. De fleste danskere drikker stadig kaffe med stor skelen til prisen og med langt mindre fokus på bønnesorter, bønnebehandling og specialbrygning.

1. Kaffe er universelt

Næst efter vand er kaffe den mest udbredte drik i hele verden!

2. Afrika – menneskets og kaffens vugge

Kaffen har ligesom mennesket sit ”udspring” i Afrika. Kaffen stammer nemlig fra Kaffa i Etiopien. Oprindeligt lavede stammefolket energibarer på et mix af maste koffeinholdige kaffebær og dyrefedt, og først for 1000 år siden begyndte man at udbløde kaffebærret i vand – og siden i kogende vand.

3. Verdens første kaffehus

Araberne dyrkede også kaffetræer og –buske og drak den stimulerende, skoldhede kaffe. På et tidspunkt kom kaffen til handelsbyen Mekka, hvor verdens første kaffehus blev grundlagt i 1470. På trods af forbud blev kaffen hurtigt en betydningsfuld handelsvare. Italienske købmænd købte kaffe i Tyrkiet og bragte den til Venedig i 1615, hvor den første kaffebutik åbnede i 1683. Samtidig nåede kaffen frem til Danmark, hvor den blev det finere borgerskabs og især fruentimmernes drik. [Fakta-1]

4. Kan kun gro i troperne

Kaffeplanterne kan kun gro i troperne, og i 1700-tallet lykkedes det især portugisiske og hollandske kolonimagter at få fat i kaffeplanter og anlægge kaffeplantager i deres tropiske kolonier. De sensible planter kræver høje temperaturer året rundt, tåler ikke nattefrost, har brug for sol, men ikke for meget, kræver næring og vand, men ikke i kaskader. Derfor trives kaffeplanterne i de tropiske højlandsområder.

5. Primært to sorter kaffe

Ligesom der er stor forskel på vin fra forskellige dyrkningsområder, er der også forskel på kaffe, hvor de primære kaffesorter er Arabica og Robusta.

Arabica er den mest udbredte kaffesort med 70-75 procent af markedet. Den stammer fra Etiopien, og den giver den mest elegante kaffe, men det er også den mest sarte plante med det laveste udbytte.

Robusta er, som navnet antyder, en meget hårdfør kaffe med en mere rå og ”ukultiveret” smag, der dog rundes af når den blandes med Arabicabønner. Robusta dyrkes hovedsageligt i Indonesien og Afrika, og den kan under gunstige forhold også gro i tropiske lavlandsområder. Robusta er billigere end Arabica.

6. Sådan smager de forskellige kaffer

40 procent af den danske kaffe kommer fra Brasilien og kaldes populært Brasil. Det er en rund og mild Arabicakaffe.
Colombiakaffen gror på Andesbjergenes skråninger og giver en fyldig, kraftig, let syrlig Arabicakaffe.
Javakaffen fra den indonesiske vulkanske jordbund resulterer i en indbydende, fyldig Arabicakaffe.
Den krydrede, syrlige Mocca kommer fra Yemen.

De afrikanske kaffer fra Etiopien, Kenya, Tanzania og Burundi er velsmagende, men også ganske syrlige.

7. Ristningen af bønnen

Det modne, røde kaffebær har to bønner, der frigøres fra bærrets pulp efter vask og tørring. Siden ristes bønnerne mere eller mindre nænsomt. Sukkerindholdet i kaffebønnerne karamelliseres, aromastofferne frigives, og bønnerne får deres smukke kaffebrune farve. Herefter er kaffen klar til videresalg og formaling.

8. Find din favoritkaffe

Prøv at købe små portioner forskellig kaffe – og prøv også nogle af de eksklusive single estate kaffer, der stammer fra såkaldt enkeltmarker. Få kaffen malet hos kaffehandleren eller gør det selv – allerhelst på en manuel kværn, så bønnerne ikke varmes op af den elektriske kværn.  Formalingsgraden afhænger af brygningsmetoden – grov til stempelkande, mellemfin til kaffemaskine og fin til espresso.

9. Smag dig frem

Vandets temperatur skal være 92-96°, når det rammer bønderne. Drik din kaffe friskbrygget, dvs. inden for 30 minutter, ellers træder bitterstofferne frem. Nyd farve og duft, smag langsomt på kaffen, bemærk eftersmagen og vurdér, om det er en kaffe for dig. Måske finder du ud af, at du foretrækker én type kaffe til din morgenmad og en anden efter din middag.

Har du en sød tand, så sød din kaffe med rørsukker. Sukker fremhæver også smagen i kaffen!

10. Sådan brygger danskerne deres kaffe

  • 52 procent filterkaffe.
  • 15 procent stempelkaffe.
  • 12 procent espressomaskine.
  • 11 procent kapselkaffe.
  • 8 procent instant coffee (frysetørret pulverkaffe).

Kilde: Kaffeinfo.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Lær at tale kaffens sprog

Kaffe er et komplekst kemisk puslespil af syrer, bitterstoffer og hundredvis af forskellige smagsstoffer. Læs med her og bliv bedre til at sætte ord på din kaffe.
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Fem gode grunde til at drikke filterkaffe

Der er både sundhedsmæssige og økonomiske gevinster i at lade kaffen passere gennem et filter
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Jyder er til filter - københavnere er kræsne

Selv om vi hører til blandt de mest kaffedrikkende befolkninger i verden, er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe herhjemme. Der er store regionale forskelle på vores opfattelse og præferencer, når det kommer til det sorte, energigivende og skoldhede bryg.
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Bliv klogere på din kaffe

Her er 10 facts og tip, hvis du vil vide mere om din kaffe
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Kaffen sætter gang i Danmark

Uden kaffe ville en dansk hverdag aldrig komme rigtigt i gang. Vi drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen fra morgenkaffen, eftermiddagskaffen, aftenkaffen - til alt det ind i mellem. Den giver os mere energi og hjælper vores hukommelse.
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Bliv kaffeekspert på 10 minutter

God kaffe er trendy, lækkert og en forkælelse i en travl hverdag. Har du lyst at vide lidt mere om kaffe, så læs og nørd med her.
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Sådan får kaffen sin gode smag

Vi danskere elsker kaffe, og her kan du blive klogere på, hvordan de sorte dråber bliver til. Læs om hvordan kaffen bliver dyrket, ristet og brygget.
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Derfor er kaffe sundt for dig

Kaffe har igennem årene fået skyld for mange ting - men kaffe har også en række sundhedsmæssige fordele, som du måske enten ikke kender eller måske har glemt.
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Sådan brygger du den bedste kop kaffe

Valg af kaffebønner, ristning af bønnerne og bryggemetoden spiller alt sammen ind på, hvordan den færdige kop kaffe bliver.
Annoncørbetalt indhold Moccamaster

Kaffen: Et break i den travle hverdag

Forestil dig en kaffepause … uden kaffe? Nej vel. Vi mødes ganske vist med et formål, hvad enten det er socialt eller fagligt. Men kaffen er en vigtig rekvisit i den danske møde- og samværskultur.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her