Moccamaster

Bliv kaffeekspert på 10 minutter

God kaffe er trendy, lækkert og en forkælelse i en travl hverdag. Har du lyst at vide lidt mere om kaffe, så læs og nørd med her.

Gode bønner giver god kaffe – så enkelt kan det siges, ifølge kaffeentusiast Thilde Maarbjerg. Vil du øve dig i at ”smage” rigtigt på kaffe, så skal den drikkes lidt koldere end normalt. Det giver flere smagsnuancer.
Artiklen er leveret af

Du kan få en krads og smagfuld morgenkaffe, der kvikker dig op. En blidere model til arbejdsdagen og måske en helt tynd eller koffeinfri kaffe til aften.  Du kan få bønner fra Syd- eller Mellemamerika, Afrika eller Østen. Du kan få dyr kaffe, kaffe på kaffebarer eller den klassiske filtermodel hjemme på kaffemaskinen.

Bliv klogere på kaffe

Filterkaffe: Kaffe på fintmalede kaffebønner. Vandet løber igennem et kaffefilter.

Pour Over: Håndbrygget kaffe direkte gennem en tragt og ned i en kaffekande.

Cold brew: Brygget langsomt med koldt vand.

Espresso: Fundamentet i mange kaffedrikke. Espresso er kaffe brygget under tryk.

Caffe Latte: Et enkelt shot espresso med steamet mælk og ikke noget mælkeskum.

Capuccino: Lige dele espresso, steamet mælk og mælkeskum. Evt. kakao/kanel på toppen.

Americano: Et enkelt shot espresso tilsat varmt vand.

Cortado: To skud espresso, som toppes med steamet sødmælk uden skum.

For at blive klogere på kaffe har vi allieret os med Thilde Maarbjerg, der som tjener er udlært på Kong Hans og som sommelier underviser på Vinakademiet. Hun ved derfor meget om smag og holder desuden foredrag om kaffe. En sommelier tager sig af alt det på en restaurant, der ikke er maden. Det vil sige både vin, mineralvand, spiritus, the og kaffe. Desuden har hun arbejdet med analyse af smag, og netop nu er hun tilknyttet Løgismose i produktudvælgelse inden for vin og gourmet.

Hun drikker selv en kop kaffe om dagen - en enkelt kop morgenkaffe - for hun er meget følsom over for koffein og bliver søvnpåvirket af mere kaffe.

”Den ene kop passer mig meget godt. Jeg bliver mættet af smagen og har ikke brug for mere. Jeg drikker kun kaffe af meget høj kvalitet.”

Filterkaffen er tilbage

På spørgsmålet om, hvad der er trendy, er Thilde Maarbjerg ikke i tvivl.

”Spydspidsen lige nu er den tyndbryggede filterkaffe. Filterkaffe er i den grad kommet tilbage. Vi har haft en periode med espresso, cappuccino og cafekultur – og det ser vi selvfølgelig stadig meget af. Men som trend er det filterkaffen og et lidt tyndere og lysere bryg. Jeg tror, at det hænger sammen med vores nordiske køkken, hvor ting ikke skal være så fyldige og voluminøse. Det må godt være lidt underspillet, og vi hylder det lette og elegante udtryk.”

”Samtidig må det også meget gerne være håndbrygget, så der er lidt show i det. Det kaldes Pour Over eller Brew Over, og er jo det samme som kaffemaskinen bare håndbrygget.”

Hun bakkes op af Ole Andersen, direktør hos Moccamaster, der har produceret kaffemaskiner i knap 50 år.

”Vi danskere drikker meget kaffe, og filterkaffen er vores favorit. Og så kan man jo variere sin kaffe alt efter bønner, smag og styrke,” siger han.

Smag og kvalitet

Netop smag og kvalitet er noget af det, der også er i højsædet netop nu. Vi vil gerne have ordentlige bønner, som er dyrket på en forsvarlig måde både i forhold til klima og til kaffebønderne, som skal have en fornuftig løn for deres arbejde.

Filterkaffe er det mest trendy lige nu. Bryg evt. kaffe på et par forskellige bønner og oplev smagsforskellene.
”Udvalget er ekstremt stort. Det nærmer sig noget af det, vi kender fra vinens verden, hvor vi har producent og land - og måske endda mark - beskrevet på pakken. Der er stor forskel fra høst til høst og fra region til region. Tidligere har man måske nok prøvet at dække over nogle halvsløje bønner ved at riste dem lidt for hårdt, så det hele bliver ensartet,” forklarer Thilde Maarbjerg.

FAKTA OM KAFFE
  • De første kaffetræer groede på en højslette i provinsen Kaffa i det nuværende Etiopien.
  • Oprindeligt var kaffe en madvare, som blev blandet med fedt fra dyr og spist som små energikugler.
  • Men på den arabiske halvø fandt man på at riste bønnerne og brygge kaffe – og kaffen, som vi kender den i dag, var en realitet.
  • Den vigtigste kaffesort er Arabica, som udgør ca. 75 procent af verdens kaffeproduktion.
  • I begyndelsen af 1660’erne kom kaffen for alvor til Danmark, og siden har vi været et af verdens mest kaffedrikkende lande.
Kaffen stammer oprindeligt fra Etiopien, og der finder man stadig nogle oprindelige sorter, som ikke har været forfinet og sprøjtet.

”Det giver nogle frugtige og meget spændende kaffer. Kaffe fra eksempelvis Etiopien, Kenya og Burundi og også Mellemamerika er værd at gå efter.”

Ifølge Thilde Maarbjerg er prisen den bedste indikator for kvalitet.

”Når du investerer i gode bønner, kan du drikke din kaffe lidt koldere og få flere smagsnuancer ud af den. Og det er sådan indrettet, at billig kaffe er ofte af lavere kvalitet.”

Desuden er et godt tip at gå efter Arabica bønner, som giver den bedste kaffeoplevelse. Robusta er mere en ”fyld-bønne”, som ikke bidrager positivt til smagen.

”Så drik lidt, men godt,” lyder det fra smagseksperten.

Smag selv

Har du lyst til at dykke ned i kaffe-verdenen, så anbefaler Thilde Maarbjerg dig at investere i eksempelvis tre forskellige bønner og så brygge de tre kaffer og smage på dem skiftevis.

”Duft til kaffen og smag med en ske. Prøv at følge kaffen ned i temperatur, for så bliver forskellene meget tydelige – jo koldere kaffe, jo mere smag. Gerne omkring 60 grader. Lad kaffen blive lidt i munden og smag efter syre, fyldighed og aroma.”

Thilde Maarbjerg er ikke fan af mælk i kaffen, da det maskerer smagen.

”Når vi taler kaffe på højt niveau, skal der ikke mælk i. Så hvis du altid vil have mælk i, så prøv at øve dig i at drikke kaffe uden. Du skal måske prøve det fem gange for at få smag for det – sådan er vi mennesker indrettet.”

Denne artikel er sponsoreret af Moccamaster

Moccamaster har produceret håndsamlede kaffemaskiner i snart 50 år. Vi lægger vægt på, at hver kop kaffe er brygget med henblik på at frembringe de bedste kvaliteter i kaffen. Alle Moccamasters maskiner er lavet med to varmelegemer. Vandet opvarmes til de optimale 92-96°, og maskinen er designet, så berøringstiden mellem kaffe og vand er på fire til seks minutter for at bevare kaffens aroma. Læs mere her

 

Følg
Jyllands-Posten
Moccamaster

Fem gode grunde til at drikke filterkaffe

Der er både sundhedsmæssige og økonomiske gevinster i at lade kaffen passere gennem et filter
Moccamaster

Black power, sort guld, truckertjære: Sådan handles din kaffe

Kaffemarkedet begrænser sig for de fleste til de poser kaffe, som findes på supermarkedernes hylder. Men bønnernes rejse fra bonde til bord er lang og snørklet - tag med på rejsen.
Moccamaster

Din kaffepause er truet

Kaffebønnen står overfor tre store udfordringer, som vil få betydning for kaffemarkedet.
Moccamaster

Lær at tale kaffens sprog

Kaffe er et komplekst kemisk puslespil af syrer, bitterstoffer og hundredvis af forskellige smagsstoffer. Læs med her og bliv bedre til at sætte ord på din kaffe.
Moccamaster

Jyder er til filter - københavnere er kræsne

Selv om vi hører til blandt de mest kaffedrikkende befolkninger i verden, er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe herhjemme. Der er store regionale forskelle på vores opfattelse og præferencer, når det kommer til det sorte, energigivende og skoldhede bryg.
Moccamaster

Bliv klogere på din kaffe

Her er 10 facts og tip, hvis du vil vide mere om din kaffe
Moccamaster

Kaffen sætter gang i Danmark

Uden kaffe ville en dansk hverdag aldrig komme rigtigt i gang. Vi drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen fra morgenkaffen, eftermiddagskaffen, aftenkaffen - til alt det ind i mellem. Den giver os mere energi og hjælper vores hukommelse.
Moccamaster

Bliv kaffeekspert på 10 minutter

God kaffe er trendy, lækkert og en forkælelse i en travl hverdag. Har du lyst at vide lidt mere om kaffe, så læs og nørd med her.
Moccamaster

Sådan får kaffen sin gode smag

Vi danskere elsker kaffe, og her kan du blive klogere på, hvordan de sorte dråber bliver til. Læs om hvordan kaffen bliver dyrket, ristet og brygget.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her