Moccamaster

Kaffen: Et break i den travle hverdag

Forestil dig en kaffepause … uden kaffe? Nej vel. Vi mødes ganske vist med et formål, hvad enten det er socialt eller fagligt. Men kaffen er en vigtig rekvisit i den danske møde- og samværskultur.

En kop kaffe med naboen i haven er topmålet af hygge for mange.
Artiklen er leveret af

Fra den skummende, lune café latte på frokostcafeen til termokanden med sort filterkaffe i personalestuen på den kommunale genbrugsplads. Kaffe kommer i mange afskygninger, men funktionen er den samme: Den varme kaffe fungerer som både pausesignal, isbryder og tryghedsskabende nydelsesmiddel. Kaffen indbyder til samtale og maner til eftertænksomhed i en travl hverdag.

Vi har alle brug for en kaffepause. Ja, selv dem, der ikke drikker kaffe, kalder det også for en kaffepause. 

”Det giver os lige et break, når vi har travlt. Når vi sidder med noget svært eller lige har brug for luft til hjernen for at holde fast i koncentrationen, er en tur til kaffemaskinen det, der for mange skal til,” fortæller Ole Andersen, der er direktør i kaffemaskineproducenten Moccamaster.

Kaffe til alle lejligheder

Ole Andersen drikker selv omkring en liter kaffe om dagen.

”Jeg føler mig en gang imellem helt sort inden i, men jeg sætter stor pris på min kaffe,” siger han.

Han drikker én slags kaffe til morgenkaffen - en lidt kraftig og stærk type - en anden og mere klassisk filterkaffe i løbet af dagen, og om aftenen slutter han af med en kaffetype, der har lidt mindre koffein.

”Der findes en kaffe til alle lejligheder, og ligesom man vælger forskellige vine til forskellige retter af mad, ligesådan kan man også vælge kaffe til forskellige anledninger,” fortæller han.

Den uimodståelige og letgenkendelige duft af nybrygget kaffe sender signaler til vores hjerne og smagsløg om, at et positivt break er på vej, og en kop kaffe giver både varme til krop og sjæl.

Danskernes kaffe

Danmark er det fjerde mest kaffedrikkende land i verden. I toppen ligger de øvrige skandinaviske lande med Finland som den mest kaffedrikkende nation i verden.

Selvom forskellige kaffetyper har sneget sig ind hos os, drikker vi stadig mest filterkaffe.

Det oplever også Moccamaster, der har produceret kaffemaskiner i snart 50 år.

”Det er en undskyldning for at tage en velfortjent pause i hverdagen - på jobbet, midt i havearbejdet eller på shoppingturen med veninden, når indkøbsposerne bliver for tunge at bære. Det er en del af vores kultur,” forklarer Thilde Maarbjerg, der er sommelier, underviser og kaffeentusiast.

”Vi kan godt lide at mødes over en kop kaffe, en øl eller et glas vin. Men i hverdagen er det nok kaffen, de fleste vælger. Ingen rynker på næsen af kaffe, og det er vores lille treat i løbet af dagen.”

Komfort-kaffe

Der er ikke noget, der er så skidt, at en god kop kaffe ikke hjælper på det. Hvem husker ikke Laura fra Matador, der serverer kaffe fra den ikoniske Madam Blå-kande nede i køkkenet, mens hun kommer med trøstende eller formanende ord til både høj som lav.

Danskerne er et af verdens mest kaffedrikkende folkefærd, og indtaget af den delikate, varme drik ligger dybt forankret i både vores traditioner, vores sociale mønstre og i vores smagsvaner. Kaffen er for os danskere et symbol på, at det hele nok skal gå - på genkendelighed og tryghed: ”Lad os snakke om det over en god kop kaffe.”

Aaaah… Man kan næsten mærke roen falde på sig, når man får en kop dampende varm kaffe. Kaffen er en integreret del af vores arbejdskultur, og mange bruger kaffen som en pause i en travl hverdag.
Kaffepausen kan opstå spontant mellem naboer - eller som en undskyldning for at mødes med en gammel veninde: ”Skal vi ikke snart drikke kaffe?”

Men også under jobsamtaler og til bestyrelsesmøder spiller kaffen en central rolle.

”Kaffen kender ikke forskel på sociale lag, og netop derfor er kaffen noget, som alle danskere kan relatere til. Kaffen er vores ven og allierede, og den holder sammen på venskaber, naboskaber, familien og kollegaerne. For kaffen har en magisk evne til at få både den hyggelige og den svære samtale til at glide bedre,” fortæller Ole Andersen.

Denne artikel er sponsoreret af Moccamaster

Moccamaster har produceret håndsamlede kaffemaskiner i snart 50 år. Vi lægger vægt på, at hver kop kaffe er brygget med henblik på at frembringe de bedste kvaliteter i kaffen. Alle Moccamasters maskiner er lavet med to varmelegemer. Vandet opvarmes til de optimale 92-96°, og maskinen er designet, så berøringstiden mellem kaffe og vand er på fire til seks minutter for at bevare kaffens aroma. Læs mere her

 

Følg
Jyllands-Posten
Moccamaster

Fem gode grunde til at drikke filterkaffe

Der er både sundhedsmæssige og økonomiske gevinster i at lade kaffen passere gennem et filter
Moccamaster

Black power, sort guld, truckertjære: Sådan handles din kaffe

Kaffemarkedet begrænser sig for de fleste til de poser kaffe, som findes på supermarkedernes hylder. Men bønnernes rejse fra bonde til bord er lang og snørklet - tag med på rejsen.
Moccamaster

Din kaffepause er truet

Kaffebønnen står overfor tre store udfordringer, som vil få betydning for kaffemarkedet.
Moccamaster

Lær at tale kaffens sprog

Kaffe er et komplekst kemisk puslespil af syrer, bitterstoffer og hundredvis af forskellige smagsstoffer. Læs med her og bliv bedre til at sætte ord på din kaffe.
Moccamaster

Jyder er til filter - københavnere er kræsne

Selv om vi hører til blandt de mest kaffedrikkende befolkninger i verden, er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe herhjemme. Der er store regionale forskelle på vores opfattelse og præferencer, når det kommer til det sorte, energigivende og skoldhede bryg.
Moccamaster

Bliv klogere på din kaffe

Her er 10 facts og tip, hvis du vil vide mere om din kaffe
Moccamaster

Kaffen sætter gang i Danmark

Uden kaffe ville en dansk hverdag aldrig komme rigtigt i gang. Vi drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen fra morgenkaffen, eftermiddagskaffen, aftenkaffen - til alt det ind i mellem. Den giver os mere energi og hjælper vores hukommelse.
Moccamaster

Bliv kaffeekspert på 10 minutter

God kaffe er trendy, lækkert og en forkælelse i en travl hverdag. Har du lyst at vide lidt mere om kaffe, så læs og nørd med her.
Moccamaster

Sådan får kaffen sin gode smag

Vi danskere elsker kaffe, og her kan du blive klogere på, hvordan de sorte dråber bliver til. Læs om hvordan kaffen bliver dyrket, ristet og brygget.