Moccamaster

Sådan brygger du den bedste kop kaffe

Valg af kaffebønner, ristning af bønnerne og bryggemetoden spiller alt sammen ind på, hvordan den færdige kop kaffe bliver.

Den rette kvalitet af bønnerne af afgørende for kaffeoplevelsen.
Artiklen er leveret af

Vi danskere er det fjerde mest kaffedrikkende folkefærd i verden - kun overgået af vores skandinaviske naboer. Og der er efterhånden kaffebarer på mange gadehjørner, som gør os endnu mere fokuserede på at få den ”gode kop kaffe”.  Allermest drikker vi filterkaffe, som står for mere end 62 pct. af vores kaffeforbrug ifølge vidensportalen Kaffe & Helbred.

Men hvordan brygger du den bedste kop? Der er flere ting, der spiller ind på resultatet.

Bønnerne

Har du mulighed for det, så sørg for at kværne dine kaffebønner, lige inden du laver kaffen.

”Det giver dig den bedste smag af kaffe, og du sikrer dig, at dine bønner ikke er blevet kedelige og uden smag,” fortæller Ole Andersen, direktør i Moccamaster, som producerer high end kaffemaskiner.

”Man skal også huske, at malet kaffe mister sin friskhed, hvis den er i kontakt med luft. Så har du ikke mulighed for at male bønnerne fra gang til gang, så skal kaffen opbevares i en lufttæt beholder, hvor den er beskyttet mod lys, varme, fugt og lugte - måske allerbedst i et gammeldags viktualierum.”

Det er ilten, der er ”skurken”, for når kaffebønnerne kommer i kontakt med ilt, mister de aroma og smag. Så det bedste råd er at have små poser med en kaffemængde, der passer til en uges forbrug.

I Danmark elsker vi kaffe og drikker i gennemsnit tre-fire kopper hver eneste dag.
Et andet ofte hørt råd er, at kaffen skal opbevares i køleskabet. Men det, mener Ole Andersen ikke, er den rigtige vej at gå. For det første risikerer du, at kaffen tager smag af de andre madvarer i køleskabet, og det kan også have en negativ effekt på smagen, når temperaturen skifter – hvilket den jo gør, når kaffebønnerne tages ind og ud – da det kan skabe kondens og fugt i beholderen.

Vandet

Ud over bønner, så er opskriften på kaffe jo relativt simpel. Bønner og vand. Og ligesom bønnerne skal være friske, skal vandet det også. Brug friskt og koldt vand direkte fra hanen til at brygge kaffe. Det giver den bedste smag. Og så har temperaturen også betydning for slutresultatet.

Et andet og helt lavpraktisk tip er at vælge kaffefiltre uden lugt og smag. Der findes forskellige typer, som er en smule parfumerede.

”Du kan faktisk teste filteret ved kort at opbløde det i varmt vand, køl vandet af og smag på det. For har vandet fået en bismag, kan du være sikker på, at det får din kaffe også.

Brygningen

Nogle af os er til stærk kaffe, mens andre foretrækker et mildere bryg. Men som hovedregel er det fornuftigt at benytte kaffemaskinens egen måleske til dosis af den kværnede kaffe. Når bønnerne er doseret ens, får du som kaffedrikker en ensartet kop kaffe fra gang til gang.

Kort om kaffe

Danskerne drikker i gennemsnit tre-fire kopper kaffe om dagen.

86 pct. af alle mænd og 76 pct. af alle kvinder drikker kaffe.

Vi drikker mest filterkaffe:

  • Filterkaffe: 62,3 pct.
  • Stempelkaffe: 8,3 pct.
  • Instant/pulverkaffe: 19,5 pct.
  • Andet: 7,8 pct.
  • Ingen kaffe i hjemmet: 2,1 pct.

Kilde: kaffe-helbred.dk

Og så har temperaturen også en stor betydning.

”Den bedste smag opnås, når du brygger kaffen ved en vandtemperatur på mellem 92 til 96 grader. Hvis vandet er for koldt, kommer alle aromavarianter i kaffen ikke frem, men er vandet for varmt, vil det fremhæve de mere bitre aromaer og ikke gøre kaffen så velsmagende,” siger Ole Andersen.

Ligesom temperaturen spiller ind, gør også bryggehastigheden. Hvis kaffen bliver filtreret for hurtigt, får du ikke alle nuancer med, og kaffen bliver svag. Går det omvendt for langsomt, bliver der trukket for mange bitterstoffer ud af bønnerne. Den optimale bryggetid er en kande kaffe på cirka seks minutter.

Kvaliteten

Kaffemaskinen skal selvfølgelig også renses og vedligeholdes for at fungere optimalt. Der skal ikke sidde gamle rester nogle steder, og en afkalkning hver anden uge er at anbefale.

Sidst – men ikke mindst – et par ord om kvaliteten af kaffebønnerne.

Thilde Maarbjerg, uddannet sommelier, underviser og kaffeentusiast, har en klar holdning til kvaliteten af bønnerne.

”Kvalitet koster. Du kan købe masser af billig kaffe af lav kvalitet, men hvis du vil have en lækker og fyldig kaffeoplevelse, så skal du ofre penge på det – som udgangspunkt fra 50 kr. og opefter for 250 gram kaffe.”

Desuden skal kaffen drikkes ved den rette temperatur på omkring 80-85 grader som udgangspunkt, men for de rigtig frugtige kaffer endda lidt lavere for at frembringe frugtnuancerne.

Denne artikel er sponsoreret af Moccamaster

Moccamaster har produceret håndsamlede kaffemaskiner i snart 50 år. Vi lægger vægt på, at hver kop kaffe er brygget med henblik på at frembringe de bedste kvaliteter i kaffen. Alle Moccamasters maskiner er lavet med to varmelegemer. Vandet opvarmes til de optimale 92-96°, og maskinen er designet, så berøringstiden mellem kaffe og vand er på fire til seks minutter for at bevare kaffens aroma. Læs mere her

 

Følg
Jyllands-Posten
Moccamaster

Fem gode grunde til at drikke filterkaffe

Der er både sundhedsmæssige og økonomiske gevinster i at lade kaffen passere gennem et filter
Moccamaster

Black power, sort guld, truckertjære: Sådan handles din kaffe

Kaffemarkedet begrænser sig for de fleste til de poser kaffe, som findes på supermarkedernes hylder. Men bønnernes rejse fra bonde til bord er lang og snørklet - tag med på rejsen.
Moccamaster

Din kaffepause er truet

Kaffebønnen står overfor tre store udfordringer, som vil få betydning for kaffemarkedet.
Moccamaster

Lær at tale kaffens sprog

Kaffe er et komplekst kemisk puslespil af syrer, bitterstoffer og hundredvis af forskellige smagsstoffer. Læs med her og bliv bedre til at sætte ord på din kaffe.
Moccamaster

Jyder er til filter - københavnere er kræsne

Selv om vi hører til blandt de mest kaffedrikkende befolkninger i verden, er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe herhjemme. Der er store regionale forskelle på vores opfattelse og præferencer, når det kommer til det sorte, energigivende og skoldhede bryg.
Moccamaster

Bliv klogere på din kaffe

Her er 10 facts og tip, hvis du vil vide mere om din kaffe
Moccamaster

Kaffen sætter gang i Danmark

Uden kaffe ville en dansk hverdag aldrig komme rigtigt i gang. Vi drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen fra morgenkaffen, eftermiddagskaffen, aftenkaffen - til alt det ind i mellem. Den giver os mere energi og hjælper vores hukommelse.
Moccamaster

Bliv kaffeekspert på 10 minutter

God kaffe er trendy, lækkert og en forkælelse i en travl hverdag. Har du lyst at vide lidt mere om kaffe, så læs og nørd med her.
Moccamaster

Sådan får kaffen sin gode smag

Vi danskere elsker kaffe, og her kan du blive klogere på, hvordan de sorte dråber bliver til. Læs om hvordan kaffen bliver dyrket, ristet og brygget.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her