Moccamaster

Derfor er kaffe sundt for dig

Kaffe har igennem årene fået skyld for mange ting - men kaffe har også en række sundhedsmæssige fordele, som du måske enten ikke kender eller måske har glemt.

Det er koffeinen i kaffebønnerne, der kvikker op og gør os skarpe.
Artiklen er leveret af

Kaffe kvikker dig op. Skubber dig godt i gang om morgen. Og er faktisk også med til at give dig et godt humør. Derudover er kaffe fyldt med antioxidanter, som menes at have en lang række gavnlige effekter på helbredet, herunder beskyttelse mod kræft og hjertesygdomme.

Kaffe gør dig skarpere

Det er koffeinen i kaffen, der gør os skarpere og har en gavnlig virkning på vores præstationer.

”De fleste af os kender sikkert følelsen af, at vi lige skal have en kop kaffe for at få gjort vores arbejdsopgave færdig, eller at vi lige har brug for en tur forbi kaffemaskinen for at lade en opgave rumstere en ekstra gang i hovedet, inden vi finder den rigtige løsning,” fortæller Ole Andersen, der er direktør i Moccamaster, som producerer high end kaffemaskiner.

Mange undersøgelser har vist en gavnlig effekt af koffein både på koncentration og hukommelse. På Vidensportalen Kaffe & Helbred kan læses, at mindre mængder koffein kan øge hukommelsen. Så her handler det altså om at vælge lidt, men godt.

Undersøgelser viser også, at omkring to almindelige kopper kaffe kan forbedre humøret. Det ser endda ud til, at kaffe kan gøre os mere omgængelige og mindske depressive symptomer.

Tre til fire kopper kaffe om dagen har en række sunde effekter.
Koffeinen i kaffe har en stimulerende virkning, og hjernescanninger har vist, at drikker du moderate mængder af kaffe, får du ikke nogen fysisk afhængighed af koffein, skriver Kaffe & Helbred.

Kaffe om aftenen

For nogle kan det være svært at falde i søvn, hvis de har drukket kaffe om aftenen. Men ikke for Ole Andersen, der dog vælger at drikke et lidt tyndere bryg med mindre koffein.

”Jeg kan sagtens sove, men det passer mig godt med en stærkere kaffe om morgenen og en mildere om aftenen.”

Thilde Maarbjerg, der er sommelier, kaffeentusiast og foredragsholder, drikker kun en enkelt kop kaffe om dagen.

”Jeg har svært ved at sove, hvis jeg drikker kaffe om eftermiddagen eller om aftenen. Så jeg drikker hellere en rigtig god kop kaffe om morgenen, og så får jeg faktisk opfyldt mit behov og savner ikke mere kaffe,” siger hun.

Fordelen ved koffeinens opkvikkende virkning betyder også, at en kop god mokka kan være en god hjælp, hvis du arbejder på skiftehold, skal køre om natten eller bare gerne vil holde dig vågen. Undersøgelser af koffeinens virkning på skifteholdsarbejde og jetlag har vist, at kaffe kan reducere antallet af fejl og forbedre ydeevnen hos skifteholdsarbejdere, skriver Kaffe & Helbred.

Tre til fire kopper

Men kaffe er meget mere end en opkvikker. Da vi drikker så relativt meget kaffe i Danmark, blev der i 2011 nedsat en arbejdsgruppe under Vidensråd for Forebyggelse, som skulle samle og vurdere den videnskabelige litteratur om kaffens betydning for sundhed og sygdom.

Danskernes kaffe

Danmark er en af de mest kaffedrikkende nationer i verden.

Hver indbygger drikker i gennemsnit drikker tre-fire kopper kaffe om dagen.

Moderat kaffeindtag (tre-fire kopper dagligt) kan mindske den samlede kræftrisiko, og nye studier tyder på, at filterkaffe kan reducere risikoen for blodprop og hjerneblødning.

Samme mængde kaffe nedsætter også risikoen for type 2-diabetes, Alzheimers og Parkinsons sygdom.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse

Rapporten ’Kaffe, sundhed og sygdom’ viste, at kaffe kan reducere risikoen for flere kroniske sygdomme.

Vidensråd for Forebyggelsesrapport om kaffe viser, at tre til fire kopper filterkaffe om dagen kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 10 procent.

”Helt overordnet kan man sige, at kaffe er uskadelig. Meget tyder ligefrem på, at det i nogle tilfælde er gavnligt for helbredet”, fastslår professor Kjeld Hermansen, der er hovedforfatter til rapporten i en pressemeddelelse.

Der er for eksempel dokumentation for, at tre til fire kopper kaffe om dagen beskytter mod udvikling af type 2-diabetes og Parkinsons sygdom med 25 pct. eller mere. Nyere studier tyder også på, at kaffe kan reducere risikoen for blodprop og blødning i hjernen med 10 pct.

Og drikker du filterkaffe, er der heller ikke grund til at tro, at kolesterol er et problem.

”Ud fra resultaterne er der altså ingen grund til at fraråde folk at drikke kaffe, snarere tværtimod”, siger Kjeld Hermansen.

Så frem med filterkaffen og nyd de mørke dråber. Det gælder både kaffe fra en snurrende kaffemaskine eller den mere håndbryggede og trendy version.

”Filterkaffe er i min optik noget af det, der smager allerbedst, når bare bønnernes kvalitet er i orden,” siger Ole Andersen fra Moccamaster.

Denne artikel er sponsoreret af Moccamaster

Moccamaster har produceret håndsamlede kaffemaskiner i snart 50 år. Vi lægger vægt på, at hver kop kaffe er brygget med henblik på at frembringe de bedste kvaliteter i kaffen. Alle Moccamasters maskiner er lavet med to varmelegemer. Vandet opvarmes til de optimale 92-96°, og maskinen er designet, så berøringstiden mellem kaffe og vand er på fire til seks minutter for at bevare kaffens aroma. Læs mere her

 

Følg
Jyllands-Posten
Moccamaster

Fem gode grunde til at drikke filterkaffe

Der er både sundhedsmæssige og økonomiske gevinster i at lade kaffen passere gennem et filter
Moccamaster

Black power, sort guld, truckertjære: Sådan handles din kaffe

Kaffemarkedet begrænser sig for de fleste til de poser kaffe, som findes på supermarkedernes hylder. Men bønnernes rejse fra bonde til bord er lang og snørklet - tag med på rejsen.
Moccamaster

Din kaffepause er truet

Kaffebønnen står overfor tre store udfordringer, som vil få betydning for kaffemarkedet.
Moccamaster

Lær at tale kaffens sprog

Kaffe er et komplekst kemisk puslespil af syrer, bitterstoffer og hundredvis af forskellige smagsstoffer. Læs med her og bliv bedre til at sætte ord på din kaffe.
Moccamaster

Jyder er til filter - københavnere er kræsne

Selv om vi hører til blandt de mest kaffedrikkende befolkninger i verden, er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe herhjemme. Der er store regionale forskelle på vores opfattelse og præferencer, når det kommer til det sorte, energigivende og skoldhede bryg.
Moccamaster

Bliv klogere på din kaffe

Her er 10 facts og tip, hvis du vil vide mere om din kaffe
Moccamaster

Kaffen sætter gang i Danmark

Uden kaffe ville en dansk hverdag aldrig komme rigtigt i gang. Vi drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen fra morgenkaffen, eftermiddagskaffen, aftenkaffen - til alt det ind i mellem. Den giver os mere energi og hjælper vores hukommelse.
Moccamaster

Bliv kaffeekspert på 10 minutter

God kaffe er trendy, lækkert og en forkælelse i en travl hverdag. Har du lyst at vide lidt mere om kaffe, så læs og nørd med her.
Moccamaster

Sådan får kaffen sin gode smag

Vi danskere elsker kaffe, og her kan du blive klogere på, hvordan de sorte dråber bliver til. Læs om hvordan kaffen bliver dyrket, ristet og brygget.