Moccamaster

Sådan får kaffen sin gode smag

Vi danskere elsker kaffe, og her kan du blive klogere på, hvordan de sorte dråber bliver til. Læs om hvordan kaffen bliver dyrket, ristet og brygget.

En rigtig god kop kaffe er starten på dagen for mange af os.
Artiklen er leveret af

For rigtigt mange af os er lyden af kaffemaskinens snurren lyden af vores morgener. Dagens første kop kaffe er det, der skal til, for at vi kommer i gear. Det er en del af vores morgenrutiner, og mange føler slet ikke, at de kan vågne rigtigt uden en kop kaffe.

I begyndelsen af 1660’erne kom kaffen for alvor til Danmark, og kaffen blev hurtigt samlingspunktet for datidens fruer og frøkener fra det bedre borgerskab. Madam Blå blev også for familien samlingspunktet, og lige inden Anden Verdenskrig var Danmark verdens mest kaffedrikkende nation med verdensrekord i antallet af kopper kaffe indtaget per indbygger. Under krigen var der primært erstatningskaffe at finde, men kaffen blev hurtigt populær igen efter krigen, og vi i de nordiske lande har stadig verdensrekord i kaffedrikning.

”Kaffeforbruget steg, og flere og flere familier fik en rigtig kaffemaskine,” fortæller direktør Ole Andersen fra Moccamaster.

Moccamaster producerer high end kaffemaskiner, hvor den optimale kaffebrygning er omdrejningspunktet.

Arabiens vin

Oprindeligt var kaffe en madvare og ikke en drik, og tidlige østafrikanske stammer blandede bærrene fra kaffetræet med fedt fra dyr og formede små energikugler til at spise.

”Kaffetræet voksede også på den arabiske halvø, og det var her, at kaffen udviklede sig til en varm drik omkring år 1000 e.Kr., hvor man begyndte at riste kaffebønnerne og brygge en kaffedrik,” fortæller Ole Andersen.

Havnebyen Al Mocka i Yemen blev verdens første kaffecentrum, og kaffen fik status som en religiøs drik, der kunne sørge for, at de fromme kunne holde sig vågne og hengive sig til bøn selv om natten.

Omkring år 1470 blev kaffe så populær, at de første kaffehuse blev åbnet i Mekka, og her mødtes almindelige mennesker for at diskutere, spille skak og høre musik.

Rygtet om ”Arabiens vin” spredte sig, og handelsrejsende fra Venedig bragte kaffen til Europa i 1615, hvorefter den sorte drik gik sin sejrsgang over hele Europa i det 17. og 18. århundrede, og i 1660 fandtes der eksempelvis over 2000 kaffehuse i London.

Udbredt i hele verden

Historikere er enige om, at de første kaffetræer groede på en højslette i provinsen Kaffa i det nuværende Etiopien. Ordet kaffe stammer dog ikke derfra. Det kommer fra det arabiske qahwa, der betyder en drik, som er lavet fra planter.

Siden er dyrkning af kaffe udbredt til hele verden, hvor der er tropisk klima. Kaffetræet er en tropisk plante, der tilhører plantefamilien rubiaceae, som omfatter mere end 60 forskellige arter.

”Den allervigtigste er Arabica, som udgør ca. 75 procent af verdens kaffeproduktion,” fortæller Ole Andersen.

Kaffebønner – der dyrkes mest kaffe i Brasilien og i Etiopien.
Planterne er træagtige og grønne men varierer ellers i størrelse, og i kaffeplantagerne bliver træerne skåret ned, så de bliver bredere og mere buskede – og nemmere at høste fra.

”De små bær udvikler sig i løbet af et halvt års tid fra at være lysegrønne til at blive gule og helt mørkerøde eller blåsorte, når de er modne, hvorefter de typisk håndhøstes.”

Den største kaffeproducent i verden er Brasilien, men der produceres også fortsat rigtigt meget kaffe i Etiopien.

Kaffens gode smag

Har du selv smagt forskellige typer af kaffe, ved du sikkert også, at kaffe kan smage meget forskelligt. Her spiller både sort, ristning, kvalitet og brygning ind på smagen.

”Kaffe har ligeså mange smagsnuancer som rødvin, hvis man smager efter.”

Bliver kaffen ristet meget, får den en stærkere og mere bitter smag.

Efter ristning og pakning skal bønnerne males – og her har formalingsgraden også betydning for smagen og brygningen.

”Det mest optimale er at male de hele bønner selv, så man får de friskeste og lækreste bønner. Men som med alt andet, så er det også smag og behag at drikke kaffe, så vi kan lide noget forskelligt,” fortæller Ole Andersen.

”Men fælles for alle er, at vandet skal have den korrekte temperatur, når det rammer bønnerne. Nede i grumsen skal temperaturen være mellem 92 og 96 grader, og det er en typisk fejl ved mange kaffemaskiner, at vandet bliver for koldt under brygningen.”

”Den færdige kaffe skal være mellem 80 og 82 grader, og kaffen må ikke stige i temperatur, når den er brygget, for så smager den brændt.”

Denne artikel er sponsoreret af Moccamaster

Moccamaster har produceret håndsamlede kaffemaskiner i snart 50 år. Vi lægger vægt på, at hver kop kaffe er brygget med henblik på at frembringe de bedste kvaliteter i kaffen. Alle Moccamasters maskiner er lavet med to varmelegemer. Vandet opvarmes til de optimale 92-96°, og maskinen er designet, så berøringstiden mellem kaffe og vand er på fire til seks minutter for at bevare kaffens aroma. Læs mere her

 

Følg
Jyllands-Posten
Moccamaster

Fem gode grunde til at drikke filterkaffe

Der er både sundhedsmæssige og økonomiske gevinster i at lade kaffen passere gennem et filter
Moccamaster

Black power, sort guld, truckertjære: Sådan handles din kaffe

Kaffemarkedet begrænser sig for de fleste til de poser kaffe, som findes på supermarkedernes hylder. Men bønnernes rejse fra bonde til bord er lang og snørklet - tag med på rejsen.
Moccamaster

Din kaffepause er truet

Kaffebønnen står overfor tre store udfordringer, som vil få betydning for kaffemarkedet.
Moccamaster

Lær at tale kaffens sprog

Kaffe er et komplekst kemisk puslespil af syrer, bitterstoffer og hundredvis af forskellige smagsstoffer. Læs med her og bliv bedre til at sætte ord på din kaffe.
Moccamaster

Jyder er til filter - københavnere er kræsne

Selv om vi hører til blandt de mest kaffedrikkende befolkninger i verden, er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe herhjemme. Der er store regionale forskelle på vores opfattelse og præferencer, når det kommer til det sorte, energigivende og skoldhede bryg.
Moccamaster

Bliv klogere på din kaffe

Her er 10 facts og tip, hvis du vil vide mere om din kaffe
Moccamaster

Kaffen sætter gang i Danmark

Uden kaffe ville en dansk hverdag aldrig komme rigtigt i gang. Vi drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen fra morgenkaffen, eftermiddagskaffen, aftenkaffen - til alt det ind i mellem. Den giver os mere energi og hjælper vores hukommelse.
Moccamaster

Bliv kaffeekspert på 10 minutter

God kaffe er trendy, lækkert og en forkælelse i en travl hverdag. Har du lyst at vide lidt mere om kaffe, så læs og nørd med her.
Moccamaster

Sådan får kaffen sin gode smag

Vi danskere elsker kaffe, og her kan du blive klogere på, hvordan de sorte dråber bliver til. Læs om hvordan kaffen bliver dyrket, ristet og brygget.