Milton Huse

Den rigtige planløsning

Når et nybygget hus står færdigt, bliver det besværligt at lave noget om. Derfor er det vigtigt at tænke de rigtige løsninger ind, mens huset stadig ligger på tegnebordet. Eksperterne giver her råd om, hvordan man får de rigtige planløsninger i drømmehuset.

Det er bedre at have et værelse for meget end et værelse for lidt. Et ekstra værelse kan bruges som kontor eller gæsteværelse og nemt laves om til børneværelse, hvis familien bliver udvidet.
Artiklen er leveret af

Badeværelset er for lille, der mangler et børneværelse, og i stuen kan sofaen kun stå på én måde.

Det er ærgerligt at opdage, at man har truffet de forkerte valg, når man først er flyttet ind i sit nybyggede hus.

"Det er vigtigt at tænke sig godt om og få ordentlig rådgivning, så man ikke ender med et dårligt resultat. Det er dyrt og nogle gange nærmest umuligt at lave dårlige løsninger om, så det er vigtigt at få afstemt sine behov og være opmærksom på alle de detaljer, der er vigtige at have med i overvejelserne, når ens nye hjem skal på tegnebrættet," siger Kent Winjeborg, der er leder af tegnestuen hos Milton Huse, som i 2016 opførte mere end 350 huse.

Indretningskonsulent Maria Louise Vesta og hendes mand byggede hus i Egå for tre år siden, og selv om hun professionelt er vant til at beskæftige sig med indretning og planløsninger, var der ting, der glippede i privaten. Hun ærgrer sig blandt andet over, at hun ikke var mere opmærksom på, hvor lamperne og fjernsynet skulle anbringes.

"Hvis man tænker det ind med det samme, kan man gemme antennestikket bag fjernsynet og undgå for meget ledning og synlige stikkontakter," påpeger indretningskonsulenten.

Tegn en plan

Nybyggede huse har ofte store rum, og de kan være svære at indrette. Mange ender med en løsning, hvor møblerne står langs væggen og efterlader et stort gulvareal. Det kan der gøres noget ved.

"Man skal ikke være bange for at lade møblerne træde ud i rummet. En sofa kan bruges som en rumdeler i et stort køkken-alrum. Så kan man sætte en lille reol bag ved den, så man også får lidt plads til opbevaring. Tæpper er også gode til at afgrænse et lokale," siger Maria Louise Vesta med sin professionelle kasket på.

Det er en god idé at lave en plantegning af rummene og prøve at indrette dem på forskellig vis, så man ikke bygger et rum, der kun kan indrettes på én måde.
En anden større fejl er, at et rum kun kan møbleres på én måde.

"Hvis døren er placeret midt på en lang væg, kan sofaen måske kun stå ét sted. Hvis man har mange gulv til loft vinduer, kan det også være svært at indrette sig. Jeg anbefaler, at man tegner en plan over rummet og forsøger at anbringe sine møbler på forskellige måder," siger Maria Louise Vesta.

Husets lydniveau kan man også med fordel tænke ind fra starten.

"Vores lofter absorberer lyden, og det betyder rigtig meget, at det ikke runger i huset," siger hun.

Børneværelser og depotrum

Nybyggerne skal tænke grundigt over, hvordan de vil bruge huset, og hvordan rummene skal fungere i forhold til hinanden. Hvor mange børneværelser skal der være? Skal børnene have en særlig afdeling, eller skal der være adgang til alle værelser fra køkken-alrummet, så man undgår spildplads til en gang?

"Det kan være svært for et ungt par at forestille sig, hvordan huset kommer til at fungere, når de får børn. En klassisk fejl er for eksempel at lave bryggerset for lille, fordi man ikke tænker på, hvor meget tre børn med skoletasker fylder," siger Kent Winjeborg.

Maria Louise Vesta har to børn, men huset har et ekstra værelse, hvis søskendeflokken skal udvides.

"Hvis man ikke er afklaret med, hvor mange børn man skal have, kan man tænke et rum ind, som man kan bruge til noget andet og senere lave om til børneværelse. Vi har et åbent kontor i vores ekstra rum, men der kan sættes en dør i, hvis vi får behov for et ekstra værelse," siger hun.

Mange glemmer, at der også skal være plads til julepynt, vinterjakker og kufferter i det nye hus.

"Det er klogt at tænke et depotrum eller indbyggede skabe ind fra starten. Indbyggede skabe ser pænere ud, og det optager meget plads, hvis man skal til at sætte skabe ind i et rum," siger Maria Louise Vesta.

Skal køkken-alrummet være det centrale rum i huset, hvorfra alle værelserne udgår, eller vil man hellere have en separat børneafdeling? Der er mange ting at tage stilling, når huset skal bygges.

Følg
Jyllands-Posten
Milton Huse

7 trends, der flytter ind i nye huse

Mere plads, en hyggelig alkove og en hemmelig dør er nogle af de ting, der i 2019 står højt på ønskelisten hos de mange danskere, der bygger nyt hus.
Milton Huse

Skal du bygge nyt hus eller renovere?

Økonomi og beliggenhed er afgørende faktorer, når du leder efter nyt hus. Men skal du gå i gang med at renovere et ældre hus, eller er det bedre at bygge nyt? Det kan være svært at gennemskue, hvad der bedst kan betale sig. Få hjælp fra tre boligeksperter.
Milton Huse

Tips til dit nye hus

En nyopført bolig er en levende organisme, der først er ved at vågne op. Her fortæller eksperterne, hvordan du vækker dit nye hus på den bedste måde.
Milton Huse

Sådan fik vi vores drømmehus

Louise Graabæk og Kenneth Blaabjerg har bygget deres drømmebolig i Hedensted. Undervejs skulle der træffes mange beslutninger og prioriteres i ønskerne, da budgettet begyndte at skride. Alligevel føler parret, at de har ramt plet.
Milton Huse

Inspiration til din bolig

Nordisk minimalisme afløst af et overflødighedshorn af farver og mønstre med inspiration fra 70'erne og 80'erne. Boligstylist og tv-vært Mette Helena Rasmussen udkrystalliserer årets største indretningstendenser.
Milton Huse

Her er nybyggerens bedste byggeråd

De fleste mennesker bygger kun ét hus i deres liv, men gør sig en masse erfaringer undervejs. Her får du tre nybyggeres bedste tips og råd til en succesfuld byggeproces.
Milton Huse

Den rigtige planløsning

Når et nybygget hus står færdigt, bliver det besværligt at lave noget om. Derfor er det vigtigt at tænke de rigtige løsninger ind, mens huset stadig ligger på tegnebordet. Eksperterne giver her råd om, hvordan man får de rigtige planløsninger i drømmehuset.