Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Milton Huse

Tips til dit nye hus

En nyopført bolig er en levende organisme, der først er ved at vågne op. Her fortæller eksperterne, hvordan du vækker dit nye hus på den bedste måde.

Væggene skal være gennemtørre, før man hænger sine billeder op. Det tager typisk tre-fire uger.
Artiklen er leveret af

Håndværkerne er færdige, nøglerne er overdraget, og det nye hus står klar til at tage imod sine første beboere. Mange regner med, at de bare skal tømme flyttekasserne og glemmer, at et hus er en levende organisme, der først er ved at blive vækket til live.

Murværket skal have lov at tørre helt, før huset bliver malet. Det gælder både ude og inde.

"Murværket har en forhøjet fugtighed, og derfor er det ikke en god idé at fyre en masse maling på med det samme. Fugten vil forsøge at komme ud, og det giver blæredannelser," siger murermester Michael Bruhn, indehaver af Murerfirmaet Michael Bruhn og kåret til 'årets murer' i 2012 og nomineret i år.

Er huset allerede malet, når man flytter ind, skal man vente med at hænge malerierne op på væggene og stille potteplanter i vinduerne.

"Når man flytter ind i et nye hus, har malerne formentlig først forladt huset et par dage før. Det betyder, at malingen ikke er gennemtør, så man skal huske at forhøre sig om, hvornår man må hænge ting på væggene og stille i vindueskarmene. Typisk går der tre-fire uger. Hvis malingen ikke er tør, vil tingene hænge fast," siger Claus Lauritzen, der er uvildig byggesagkyndig og grundlægger af Byggetilsynet.dk.

Buler i filten

Er huset bygget af gasbeton, kan der være udtørringsrevner i væggene, der ses som buler i filten på væggen. Det samme ses i overgange mellem loft og vægge i huse med gipslofter.

"Det sker i løbet af det første års tid og er helt naturligt, da der sker en videre udtørring efter, at huset er taget i brug. Så længe revnerne er lodrette og ikke skrå, er de for det meste ufarlige og skal injiceres med lim, og derpå kan maleren udbedre resten," siger Claus Lauritzen.

Er linjerne derimod skrå, er det tegn på utilsigtede bevægelser, som skal undersøges nærmere.

Claus Lauritzen minder om, at meget træværk tit kun er grundmalet, og derfor skal man huske at give det træbeskyttelse i løbet af det første år.

"I et nyt hus forventer mange, at der ikke er noget vedligeholdelse, men man skal også smøre dørene og vinduernes hængsler, rense gulvafløb og skifte filtre i ventilationsanlæg," siger den byggesagkyndige.

Når huset er taget i brug, sker der en videre udtørring. Derfor kan der opstå revner væggene i løbet af det første år. Oftest kan disse skader nemt udbedres.

Tørt indeklima

Moderne huse har et ventilationsanlæg, som beboerne skal lære at bruge. Filtrene skal skiftes cirka hver tredje måned, og det er især vigtigt at huske det første år, da der stadig er rester af byggestøv i huset. Senere kan man veksle mellem at skifte og støvsuge filtrene.

"Husene er meget tætte i dag, og da ventilationsanlægget kører døgnet rundt hele året, vil mange opleve et mere tørt indeklima, især om vinteren. Det er vigtigt, at luftfugtigheden ikke kommer for langt ned, for det kan give udtørringsrevner i gulvbrædderne. Det er en god idé at anskaffe sig et hygrometer eller aflæse luftfugtigheden i kontrolpanelet på ventilationsanlægget," forklarer Claus Lauritzen.

Det dur heller ikke at slukke for ventilationsanlægget, for så bliver huset meget fugtigt, og det giver risiko for mug og skimmelsvamp.

Claus Lauritzen anbefaler, at man fra begyndelsen gør det til en vane at notere alle de ting ned, der er opstået efter afleveringen. Så man er godt rustet til 1-års gennemgangen med byggefirmaet.

"Selv om de fleste byggefirmaer accepterer at få en samlet liste ved 1-års gennemgangen, skal man reklamerer over forholdene, så snart man opdager dem. Det er en god idé at alliere sig med en uvildig byggesagkyndig, så man er sikker på, at man får alt med," siger han.

Det er en god idé løbende at skrive fejl og mangler ned, så man er rustet til 1-års gennemgangen af huset med byggefirmaet.

Følg
Jyllands-Posten
Milton Huse

7 trends, der flytter ind i nye huse

Mere plads, en hyggelig alkove og en hemmelig dør er nogle af de ting, der i 2019 står højt på ønskelisten hos de mange danskere, der bygger nyt hus.
Milton Huse

Skal du bygge nyt hus eller renovere?

Økonomi og beliggenhed er afgørende faktorer, når du leder efter nyt hus. Men skal du gå i gang med at renovere et ældre hus, eller er det bedre at bygge nyt? Det kan være svært at gennemskue, hvad der bedst kan betale sig. Få hjælp fra tre boligeksperter.
Milton Huse

Tips til dit nye hus

En nyopført bolig er en levende organisme, der først er ved at vågne op. Her fortæller eksperterne, hvordan du vækker dit nye hus på den bedste måde.
Milton Huse

Sådan fik vi vores drømmehus

Louise Graabæk og Kenneth Blaabjerg har bygget deres drømmebolig i Hedensted. Undervejs skulle der træffes mange beslutninger og prioriteres i ønskerne, da budgettet begyndte at skride. Alligevel føler parret, at de har ramt plet.
Milton Huse

Inspiration til din bolig

Nordisk minimalisme afløst af et overflødighedshorn af farver og mønstre med inspiration fra 70'erne og 80'erne. Boligstylist og tv-vært Mette Helena Rasmussen udkrystalliserer årets største indretningstendenser.
Milton Huse

Her er nybyggerens bedste byggeråd

De fleste mennesker bygger kun ét hus i deres liv, men gør sig en masse erfaringer undervejs. Her får du tre nybyggeres bedste tips og råd til en succesfuld byggeproces.
Milton Huse

Den rigtige planløsning

Når et nybygget hus står færdigt, bliver det besværligt at lave noget om. Derfor er det vigtigt at tænke de rigtige løsninger ind, mens huset stadig ligger på tegnebordet. Eksperterne giver her råd om, hvordan man får de rigtige planløsninger i drømmehuset.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her