Midt Factoring

Uafhængige finansieringsformer stormer frem blandt danske virksomheder

Factoring og leasing har været kendt i mange år. Men de seneste år har udviklingen inden for disse alternative finansieringsformer for alvor taget fart.

De seneste år har vist en eksplosiv vækst i omsætningen inden for uafhængige finansieringsformer som leasing og factoring. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Danske virksomheder har fået øjnene op for alternative måder at finansiere drift og udvikling. I stedet for at købe eksempelvis biler og udstyr bliver disse aktiver i stadig højere grad leaset. Ligeledes er der også sket en markant vækst inden for factoring, som er en finansieringsform, der har været anvendt i Danmark siden 60’erne. Mens værdien af indgåede leasingkontrakter vokser med 20-25 procent om året, steg omsætningen inden for factoring med 43 procent fra 2012-15.

”Stigningen skyldes både, at der er kommet flere produkter inden for factoring, og at flere virksomheder har fået øjnene op for, at debitorer er et værdifuldt aktiv, og at factoring er en god måde at finansiere sin virksomhed på,” forklarer Søren S. Larsen, CEO i Midt Factoring A/S.

Med en factoringaftale kan virksomheden nemlig belåne værdien er de fakturaer, der er sendt ud og dermed få styrket sin likviditet.

Søren S. Larsen, CEO i Midt Factoring A/S, er skeptisk over for virksomhedspantet, fordi det afholder virksomhederne fra at benytte factoring. Dermed går virksomhederne glip af værdifuld likviditet, lyder hans pointe.
”Fra en virksomhed modtager en ordre, til den er udført og fakturaen er betalt, er der en lang række udgifter, som binder likviditet i virksomheden. Hvis kunden desuden har en lang betalingsfrist, kan det tynge virksomhedens økonomi. Med en factoringaftale kan virksomheder få stillet 80 procent af det fakturerede beløb til rådighed allerede dagen efter, fakturaen er sendt ud,” lyder det fra Søren S. Larsen.

Fordel for virksomheder med lang kredittid

En af de virksomheder, der har benyttet factoring i en længere årrække, er CNS Group A/S – en af Skandinaviens største tekstil- og modevirksomheder, som blandt andet står bag mærkerne Solid og Peppercorn.

”Modebranchen er på flere måder speciel, fordi vi arbejder med sæsoner, og der derfor ofte går ni måneder, fra vi indgår en aftale med vores kunde, til fakturaen er betalt,” siger Henning Nissen, administrationschef i CNS Group A/S.

Allerede inden jul var modebranchen i gang med at sælge næste efterårskollektion til butikkerne. Herefter bliver der indgået aftaler med de leverandører, typisk i Asien, der skal producere tøjet, og når det er klar, skal det fragtes til Danmark, hvor det bliver pakket og leveret til butikkerne. Derefter har butikkerne en kredittid på op til 90 dage, før fakturaen skal være betalt.

”Al den tid er for vores regning, og det er derfor en stor fordel, at vi kan få finansiering, så snart fakturaen sendes ud til kunden,” forklarer Henning Nissen.

Factoring som supplement til banken

Især virksomheder i vækst kan have brug for likviditet til de investeringer, der kræves, når produktionen vokser.

”Mange virksomheder oplever at få mulighed for at vækste, men at have svært ved at finde finansieringen til det, hvis banken siger nej. Her kan factoring være en god løsning – ikke mindst, fordi banken generelt tillægger debitorerne lavere værdi end factoringselskaber, som gør 80 procent af fakturaens værdi likvid med det samme,” siger Søren S. Larsen fra Midt Factoring A/S, som samtidig vurderer, at det er en fordel for virksomheden at have både bank og factoringselskab som finansieringspartnere.

Det kan man nikke genkendende til hos CNS Group A/S.

”Hos os er factoringselskabet sidestillet med en bankforbindelse, og vi har en meget åben dialog. Vi oplever Midt Factoring A/S som en meget aktiv og interesseret spiller med stort branchekendskab, og det skaber værdi for vores virksomhed,” siger Henning Nissen.

Ifølge tal fra brancheorganisationen Finans & Leasing var omsætningen inden for factoring 65,7 mia. kr. i 2012, mens det tal var steget til 93,9 mia. kr. i 2015. Og i løbet af de første tre kvartaler af 2016 nåede omsætningen op på 70, 8 mia. kr.

Følg
Jyllands-Posten
Midt Factoring

Virksomheder vinder på at outsource bogholderiet

Især virksomheder i vækst eller med en internationale kundekreds kan have udfordringer med at styre debitorerne effektivt. Mange virksomheder vælger at alliere sig med en professionel samarbejdspartner – og det sætter et positivt aftryk på bundlinjen.
Midt Factoring

Skaber virksomhedspant værdi for erhvervsvirksomheder?

Virksomhedspant blev indført for at forbedre mindre virksomheders finansieringsmuligheder. Her 10 år senere kigger vi på, om ordningen lever op til sit formål.
Midt Factoring

Sådan sikrer virksomheder likviditet til vækst

Det er dyrt at investere i vækst, og danske vækstvirksomheder oplever at få kvalt deres muligheder i manglen på likviditet. Factoring kan for mange virksomheder være løsningen, der giver sikkerhed omkring driften og mulighed for vækst.
Midt Factoring

Uafhængige finansieringsformer stormer frem blandt danske virksomheder

Factoring og leasing har været kendt i mange år. Men de seneste år har udviklingen inden for disse alternative finansieringsformer for alvor taget fart.
Midt Factoring

Sådan omdanner virksomheder kreditsalg til kontantsalg

Med factoring behøver virksomheder ikke vente utålmodigt på, at kunderne betaler deres faktura. Med debitorfinansiering står 80 procent af fakturaens beløb til rådighed som likvider allerede dagen efter.