Danske virksomheder har fået øjnene op for alternative måder at finansiere drift og udvikling. I stedet for at købe eksempelvis biler og udstyr bliver disse aktiver i stadig højere grad leaset. Ligeledes er der også sket en markant vækst inden for factoring, som er en finansieringsform, der har været anvendt i Danmark siden 60’erne. Mens værdien af indgåede leasingkontrakter vokser med 20-25 procent om året, steg omsætningen inden for factoring med 43 procent fra 2012-15.
”Stigningen skyldes både, at der er kommet flere produkter inden for factoring, og at flere virksomheder har fået øjnene op for, at debitorer er et værdifuldt aktiv, og at factoring er en god måde at finansiere sin virksomhed på,” forklarer Søren S. Larsen, CEO i Midt Factoring A/S.
Med en factoringaftale kan virksomheden nemlig belåne værdien er de fakturaer, der er sendt ud og dermed få styrket sin likviditet.
Fordel for virksomheder med lang kredittid
En af de virksomheder, der har benyttet factoring i en længere årrække, er CNS Group A/S – en af Skandinaviens største tekstil- og modevirksomheder, som blandt andet står bag mærkerne Solid og Peppercorn.
”Modebranchen er på flere måder speciel, fordi vi arbejder med sæsoner, og der derfor ofte går ni måneder, fra vi indgår en aftale med vores kunde, til fakturaen er betalt,” siger Henning Nissen, administrationschef i CNS Group A/S.
Allerede inden jul var modebranchen i gang med at sælge næste efterårskollektion til butikkerne. Herefter bliver der indgået aftaler med de leverandører, typisk i Asien, der skal producere tøjet, og når det er klar, skal det fragtes til Danmark, hvor det bliver pakket og leveret til butikkerne. Derefter har butikkerne en kredittid på op til 90 dage, før fakturaen skal være betalt.
”Al den tid er for vores regning, og det er derfor en stor fordel, at vi kan få finansiering, så snart fakturaen sendes ud til kunden,” forklarer Henning Nissen.
Factoring som supplement til banken
Især virksomheder i vækst kan have brug for likviditet til de investeringer, der kræves, når produktionen vokser.
”Mange virksomheder oplever at få mulighed for at vækste, men at have svært ved at finde finansieringen til det, hvis banken siger nej. Her kan factoring være en god løsning – ikke mindst, fordi banken generelt tillægger debitorerne lavere værdi end factoringselskaber, som gør 80 procent af fakturaens værdi likvid med det samme,” siger Søren S. Larsen fra Midt Factoring A/S, som samtidig vurderer, at det er en fordel for virksomheden at have både bank og factoringselskab som finansieringspartnere.
Det kan man nikke genkendende til hos CNS Group A/S.
”Hos os er factoringselskabet sidestillet med en bankforbindelse, og vi har en meget åben dialog. Vi oplever Midt Factoring A/S som en meget aktiv og interesseret spiller med stort branchekendskab, og det skaber værdi for vores virksomhed,” siger Henning Nissen.
Ifølge tal fra brancheorganisationen Finans & Leasing var omsætningen inden for factoring 65,7 mia. kr. i 2012, mens det tal var steget til 93,9 mia. kr. i 2015. Og i løbet af de første tre kvartaler af 2016 nåede omsætningen op på 70, 8 mia. kr.