*

Klimadan

Korrekt montering af varmepumpe er lige så vigtig som energimærket

Strømforbrug og energimærkning er den afgørende faktor for de fleste danskeres valg af varmepumpe. Til gengæld ved de færreste at kvaliteten daler, hvis pumpen monteres forkert. Og at det er dyrt – både for miljøet og for husholdningen.

I junglen af utallige el-apparater er det fristende for forbrugerne at læne sig op ad mærkningen, men det kan give en falsk tryghed, når det kommer til varmepumper, fordi korrekt montering har en stor betydning.
Artiklen er leveret af

Danskerne er generelt meget bevidste om energiforbruget. Energimærkningen skal være i topklasse, og det gælder også, når der skal købes ny varmepumpe. Men med fokus på det rigtige energimærke overser mange danskere det vigtigste: Nemlig selve monteringen og dimensioneringen af varmepumpen, som faktisk kan have langt større betydning for energiforbruget end selve energimærket.

”I junglen af utallige el-apparater er det fristende for forbrugerne at læne sig op ad mærkningen, men det kan være en falsk tryghed, når det kommer til varmepumper”, siger Lars Abel, der er sekretariatschef for Varmepumpefabrikantforening,

”Et køleskab stikker du jo bare i stikkontakten. Men sådan er det ikke med varmepumper. Det er et skræddersyet anlæg, hvor det er dybt afgørende, at varmepumpen passer 100 procent til boligen. Dårlig montering og dimensionering kan betyde, at pumpen går fra at være A++ til at falde helt ud af skalaen og give 50 procent højere energiforbrug”, siger han og konstaterer:

”Det hjælper ikke, at man køber verdens bedste produkt, hvis ikke det er installeret korrekt.”

Energibevidste forbrugere

Varmepumper anses som en af fremtidens bæredygtige opvarmnings- og køleteknologier. Og selv om mange danskere har fået øje på de store besparelser, der er ved at skifte fra olie, gas og biobrændsel til varmepumper, er varmepumper stadigvæk relativt nye på markedet. Det betyder, at der er langt imellem de installatører, der er vant til at installere varmepumper. Det er et problem for forbrugeren. For en forkert installation kan være kostbar, hvis den medfører dårlig drift, dårlig funktionalitet og i værste fald ødelægger kompressoren.

Der er ikke lavet præcise beregninger på, hvor meget energi du kan spare om året ved at sikre dig korrekt montering af varmepumpen, men hos Klimadan som producerer og installerer varmepumper vurderer Senior Engineer Jan Thomsen, at det kan være helt op til 50 procent om året.

”Hvis man får anskaffet sig en varmepumpe, der enten er for lille eller for stor, vil man ikke spare lige så mange penge. Er varmepumpen for lille, vil den kræve et stort forbrug af tilskudsenergi, for at varme hele huset op.

Er varmepumpen for stor, vil det, ud over at kræve en større investering, også kunne betyde en dårligere driftsøkonomi og dermed en mindre besparelse.”

Vigtig med ekspertise

Dårlig montering og dimensionering er varmepumpens helt store udfordring. Også i Sverige, der er førende indenfor varmepumper, bunder 80 til 90 procent af klagerne over varmepumper i dårlig installation. De mange fejlinstallationer af varmepumperne ærgrer Lars Abel, der mener, at den dårlige håndtering risikerer at give et dårligt ry til et ellers godt produkt.

Derfor arbejder Varmepumpefabrikantforeningen, VPF, på at få indført krav om en obligatorisk oplæring, så det kun er uddannede fagpersoner, der må stå for installation af anlæggene.

Indtil det sker, bør man som forbruger foretage sit eget kvalitetstjek af installatøren og sikre, at vedkommende har den nødvendige faglige baggrund og rutine.

Problemet er, at mange danskere først reagerer den dag, det gamle oliefyr begynder at skrante. Derefter skal det gå stærkt, og de kontakter den lokale vvs-mand og laver en hurtig handel, fortæller Lars Abel.

”En gennemsnitlig vvs’er skifter typisk kun to til tre varmepumper på et år, og når dermed aldrig at blive ekspert i installationen af varmepumper. Den manglende rutine og baggrundsviden betyder, at de bruger længere tid på installationen, som derfor bliver dyrere for kunden. Men det er jo ikke meningen, at kunden skal betale ekstra for den læreproces,” understreger han.

Derfor opfordrer Lars Abel til at vælge en leverandør, der både står for produktionen, og kan foretage installationen:

”De kender hele værdikæden og har en bedre indsigt i produkterne og dermed også et bedre grundlag for at installere dem korrekt.”

Følg
Jyllands-Posten
Annoncørbetalt indhold Klimadan

Energitjek kan spare virksomheder for 100.000 kroner

Der er mange penge at spare, hvis virksomheder bliver opmærksomme på og prioriterer energibesparelser. Særligt, hvis de satser på grøn energi, viser nyt projekt.
Annoncørbetalt indhold Klimadan

Grøn energi kan betale sig for virksomheder

Virksomheder kan spare penge og skåne miljøet samtidig ved at få installeret en varmepumpe. Det har sat skub i markedet, og nu går aktører i branchen sammen om at levere endnu mere miljøvenlig energi.
Annoncørbetalt indhold Klimadan

Grøn energi skal være til at forstå

Når husejere viser interesse for grøn energi og overvejer at skifte oliefyret ud med en varmepumpe, skal de ikke længere fyldes med teknisk snak, som de ikke forstår. I stedet skal de mødes med fortællingen om, hvorfor andre husejere er glade for deres varmepumpe.
Annoncørbetalt indhold Klimadan

Korrekt montering af varmepumpe er lige så vigtig som energimærket

Strømforbrug og energimærkning er den afgørende faktor for de fleste danskeres valg af varmepumpe. Til gengæld ved de færreste at kvaliteten daler, hvis pumpen monteres forkert. Og at det er dyrt – både for miljøet og for husholdningen.
Annoncørbetalt indhold Klimadan

Øget miljøkrav har givet virksomhederne bedre løsninger

Højere krav om en bedre miljøindsats har fået industrien til at innovere sine produkter. Det har ikke alene givet væsentlig mere miljøvenlige produkter, de er samtidig blevet mere effektive.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her