Jutlander Bank

Sådan holder husbyggere bedst styr på økonomien

Der er kommet godt gang i byggeriet – også blandt private, hvor stadig flere bygger nyt hus. Men den voksende travlhed presser priserne op, og det gør det endnu vigtigere at have overblik over økonomien for sit byggeprojekt.

Et grundigt forarbejde og hjælp fra fageksperter er godt givet ud, når boligdrømmen skal gøres til virkelighed. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Lokalplaner og håndværkere er ikke de eneste, der skal holdes styr på, når drømmen om en ny bolig skal realiseres. Det et også vigtigt at bevare overblikket over økonomien fra start til slut, så prisen på byggeprojektet ikke løber løbsk undervejs.

”Vi oplever, at der er enormt gang i byggeriet, og vi får mange flere byggeprojekter ind i vores boligafdeling end tidligere. Det presser priserne i vejret,” fortæller Henrik Sørensen, boligchef i Jutlander Bank.

Lev dig ind i huset før det bygges

Som husbygger bør man allerførst overveje, hvilke behov og ønsker man har til sit nye hus. Hvor stort skal huset være? Hvor mange værelser har man brug for, og hvordan skal de være fordelt? Ifølge Henrik Sørensen gælder det om at ’leve sig ind i det nye hus’ og tænke over, hvilke krav til rammerne ens dagligliv stiller.

”Bagefter må man så se, om de krav og drømme man har, matcher ens budget og økonomi,” siger han og minder om, at selve byggeriet koster stort set det samme, uanset hvor i landet man bygger, mens den færdige boligs værdi afhænger af blandt andet beliggenheden.

Henrik Sørensen er boligchef hos Jutlander Bank og oplever ofte, at husbyggere glemmer poster i deres budget for byggeriet. Derfor har Jutlander Bank lavet et inspirationsbudget, som hjælper med at give et retvisende billede af omkostningerne.
”Det er vigtigt at overveje, om man senere kan få det samme for huset, som det har kostet at opføre. Prisen på det samme hus kan variere meget alt efter, hvor det ligger. Og to huse ved siden af hinanden kan koste vidt forskelligt, hvis det ene er meget specielt og har færre potentielle købere,” forklarer Henrik Sørensen.

Den problemstilling kender man også hos Totalkredit, der er Danmarks største udbyder af realkreditlån.

”Det er en god idé at lave en grundig research og for eksempel undersøge, hvilke boliger der er til salg i området. Der findes flere apps, som kan vise, hvad kvadratmeterprisen og liggetiden er, så man har en realistisk idé om boligens værdi,” siger Totalkredits partnerdirektør Bent Jensen.

Husk alle poster i budgettet

Ud over de udgifter, der er ved selve byggeriet, er der en række andre poster, man bør have med i sit budget.

”Man kan hurtigt glemme nogle udgifter, for eksempel til anlæg af have, omkostninger til inventar eller stempelafgiften til staten. Derfor har vi lavet et inspirationsbudget, som vi gennemgår sammen med vores kunder for at hjælpe dem med at få et retvisende billede af, hvad projektet koster. Derefter regner vi på hele projektet ud fra kundens økonomi,” siger Henrik Sørensen.

Bent Jensen tilføjer: ”Når man lægger sit budget, har mange en tendens til at lave deres beregning ud fra de billigste produkter og løsninger. Men når det kommer til at stykket, vælger man ofte en anden model.”

Søg hjælp hos fageksperter

5 ting banken skal vide om dit byggeri

Banken har brug for en række oplysninger for at rådgive dig bedst i dit byggeprojekt. Sørg derfor for at have disse oplysninger med:

Den forventede pris på byggeriet

Byggeperiodens start- og sluttidspunkt

Tegninger og beskrivelser af byggeprojektet

Evt. egen andel i arbejdet

Beliggenhed: Hvor vil I gerne bo, eller hvor kigger I på grund?

En anden vigtig del af forarbejdet er at beslutte, hvor meget man selv kan og vil lave på projektet. Og her skal man være realistisk, lyder rådet fra Henrik Sørensen.

”Man kan spare penge ved selv at lave en del, men man kan også ’knække nakken’ på det, og nogle ting kan blive dyrere end forventet. Derimod løber økonomien ved en totalentreprise med betaling ved indflytning sjældent løbsk, hvis der er gjort et godt forarbejde,” siger han.

Uanset hvilken byggeform, man vælger, er Jutlander Banks boligchef og Totalkredits partnerdirektør enige om, at det er en god idé at alliere sig med fagfolk, som kan sikre projektet og byggeriets kvalitet.

”De penge, det koster at hyre sin egen byggerådgiver, kan være rigtig godt givet ud, ligesom det er klogt at få en advokat til at gennemgå entreprisekontrakten,” siger Henrik Sørensen og påpeger samtidig, at det er meget lettere og billigere at rette fejl undervejs end bagefter.

Hus og grund skal passe sammen

Inden man investerer i en byggegrund, er det desuden vigtigt at tjekke lokalplanen.

”Hvis man har forelsket sig i en grund og et hus, kan det være meget frustrerende, hvis lokalplanen ikke gør det muligt at vælge den placering af huset eller de materialer, man ønsker,” siger Bent Jensen.

Henrik Sørensen tilføjer, at man også skal gøre sig helt klart, om hus og grund er et godt match.

”Hvis det hus, man drømmer om, ikke passer til grunden, risikerer man eksempelvis at få en terrasse, der vender mod nord, eller en indgangsdør på husets bagside, og så bliver slutresultatet ikke, som man forventer,” siger han.

Lad dig friste med åbne øjne

Når byggeriet er i gang, og man besøger projektet, er det nemt at lade sig friste af hurtige tilvalg eller opgraderinger, som bliver foreslået på stedet. Men det kan være en dyr affære.

”Vi har set eksempler på, at byggerier er blevet flere hundredtusinder kroner dyrere, fordi man spontant har sagt ja tak til dyrere materialer og løsninger. Vi anbefaler derfor, at man altid beder om et tilbud og ikke bare siger ja på stående fod,” siger Henrik Sørensen.

Typisk tager det seks måneder, fra byggetilladelsen ligger klar, til huset står færdigt.

”Men der er forskelle fra projekt til projekt, og lige nu er der for eksempel mangel på håndværkere. De fleste byggerier er dog færdiggjort inden for ni måneder,” siger Henrik Sørensen.

God rådgivning og grundigt forarbejde er nemlig vejen frem, når drømmehuset skal gøres til virkelighed.

Følg
Jyllands-Posten
Jutlander Bank

Aktiesparekontoen skal hjælpe flere i gang med at investere

Med den nye Aktiesparekonto slipper du billigere i skat, når du investerer, og det har næsten 26.000 danskere benyttet sig af siden nytår. Men der er potentiale for mange flere, hvis politikerne holder deres løfte om at hæve indskudsloftet, lyder det fra branchen.
Jutlander Bank

Sådan sparede malerfirmaet på sine betalingsløsninger

Langt de fleste betalinger foregår i dag digitalt, og der kan derfor være mange penge at spare ved at have de optimale betalingsløsninger. Det overser mange virksomheder, men nu kan de få eksperthjælp.
Jutlander Bank

Hvad skal du leve af, når du fylder 90?

Et nyt skattefradrag skal motivere danskerne til at sætte ekstra ind på pensionsopsparingen inden nytår. Og det er der god grund til, for vi lever generelt længere og får brug for flere penge til vores alderdom.
Jutlander Bank

Sådan holder husbyggere bedst styr på økonomien

Der er kommet godt gang i byggeriet – også blandt private, hvor stadig flere bygger nyt hus. Men den voksende travlhed presser priserne op, og det gør det endnu vigtigere at have overblik over økonomien for sit byggeprojekt.
Jutlander Bank

Bankkunder vil have digitale løsninger og personlig kontakt

Selv om netbank og andre digitale løsninger vinder frem, vil danskerne ikke undvære den personlige kontakt med banken. De gladeste kunder er dem, der har en personlig relation til deres pengeinstitut.
Jutlander Bank

Det økonomiske opsving giver virksomheder fordele i banken

Virksomheder kan føle, at de har mindre brug for banken, når det går godt. Men det er nu, de kan forhandle sig til bedre renter og lånevilkår, og derfor bør virksomhederne ruste sig til fremtiden, mens økonomien er god.
Jutlander Bank

Det er ikke så tosset at eje sin egen bil

I efteråret vedtog regeringen nye registreringsafgifter, som gør mange biler billigere. Priserne for privatleasing er dog stort set uændrede. Derfor kan det i mange tilfælde for private være en bedre forretning at købe end at lease.
Jutlander Bank

Banker vil opdrage børn og unge i økonomi

Mange unge mangler basal viden om privatøkonomi, og nogle steder i landet er hver 6. ung registreret som dårlig betaler. I marts får 31.000 folkeskoleelever derfor besøg af lokale bankrådgivere, som vil fylde de unges økonomiske værktøjskasse.
Jutlander Bank

Har din virksomhed den optimale balancestruktur?

Forkert finansiering kan koste dyrt, mens den rette løsning kan hjælpe virksomheden til vækst og overskud. Flere faktorer afgør, hvornår lån, leasing og kassekredit er den bedste finansiering for din virksomhed.
Jutlander Bank

Sådan kommer virksomheder uden bestyrelse til at stå stærkere

Mange ejerledere fravælger at have en professionel bestyrelse. I så fald er det vigtigt at alliere sig med andre, der kan hjælpe virksomhedens udvikling i den rigtige retning.
Mere