Jutlander Bank

Det er ikke så tosset at eje sin egen bil

I efteråret vedtog regeringen nye registreringsafgifter, som gør mange biler billigere. Priserne for privatleasing er dog stort set uændrede. Derfor kan det i mange tilfælde for private være en bedre forretning at købe end at lease.

Antallet af privatleasede biler har slået rekord de seneste år. Men de nye registreringsafgifter betyder nu, at billån ofte bedre kan betale sig end leasing. Foto: MOSTPHOTOS
Artiklen er leveret af

Stadig flere danskere vælger at lease frem for købe, når de har brug for en ny bil. De nyeste tal viser, at næsten 35.000 danskere valgte at lease deres bil i 2016. Dermed var antallet af privatleasede biler på de danske veje seksdoblet på bare fire år.

”Det, der tiltaler mange ved at lease er, at de kender den månedlige udgift og ikke behøver bekymre sig om udgifter til værksted. Desuden er der en tendens til, at når mange gør noget, så trækker det endnu flere med,” forklarer Carsten Brandt Andersen, underdirektør i Jutlander Bank, som vejleder mange kunder omkring køb af bil.

Billån er billigere end leasing

I efteråret vedtog regeringen nye registreringsafgifter, og de betyder, at leasing ikke nødvendigvis er den bedste forretning længere.

”Med de nye afgifter er priserne faldet på biler i mellem- og topklassen, som ofte er dem, der bliver leaset. Men priserne på leasing er de samme eller endda højere. Vi har lavet en række beregninger, og selv om vi tager højde for udgifter til reparation og vedligeholdelse, så er resultatet, at det er billigere at købe end at lease – ud fra de bilmodeller, vi har beregnet på,” konstaterer Carsten Brandt Andersen og uddyber:

Køb eller privatleasing?

Fordele ved køb:

 • Du får rentefradrag
 • Du behøver ikke kende dit kørselsbehov
 • Du kan skifte/sælge når det passer dig
 • Opsparing i bilen ved længere ejerperiode
 • Frit valg af ekstraudstyr osv.

Ulemper ved køb:

 • Risiko for tab ved salg
 • Udgifterne er ikke faste

Fordele ved leasing:

 • Du får et mere fast budget
 • Ingen serviceomkostninger
 • Du skal ikke bekymre dig om salgsprisen eller afgiftsændringer

Ulemper ved leasing:

 • Du skal kende dit kørselsbehov
 • Du kan ikke købe bilen, når leasingperioden udløber
 • 60% oplever ekstraregning ved aflevering – i gennemsnit 4.300 kr. iflg. undersøgelse fra FDM i 2016
”Tidligere var tommelfingerreglen, at jo dyrere bil, jo bedre kunne leasing betale sig. Sådan er det ikke længere. Med de nye bilafgifter er der reelt tre muligheder, der bør overvejes: Leasing, køb af ny bil og køb af brugt bil. Det handler om at finde ud af, hvad der er billigst og mest fleksibelt i den enkelte situation.”

Ny bil koster det samme som brugt

Han oplever, at mange kunder tror, de får større budgetsikkerhed ved at lease, fordi alt er inkluderet i den faste, månedlige ydelse.

”Men en undersøgelse fra FDM viser, at omkring 60 procent af leasingtagerne får en efterregning på i gennemsnit 4.300 kr., når de afleverer bilen. Det kan f.eks. være på grund af beskidte sæder, stenslag, ridser eller buler, der sender bilen en tur på værksted for brugerens regning,” siger Carsten Brandt Andersen.

Det kan også føre til en uvelkommen ekstraregning, hvis man i løbet af leasingperioden kører mere end forventet. På mange leasingbiler er der en kilometerbegrænsning, hvor man må køre eksempelvis 20.000 km om året. Har man kørt længere, koster det. Prisen for ekstra kilometer varierer, men ligger typisk fra 0,5 til 2 kr. pr. kilometer, og det kan løbe op i flere tusind kroner, hvis man har et større kørselsbehov end forventet.

”Det kan være svært at regne ud på forhånd, hvor langt man vil køre. På den ene side skal man medregne skituren til Østrig og kør-selv-ferien til Italien. På den anden side er det dyrt at vælge en aftale, der indeholder flere kilometer, for hvis man ikke bruger alle sine kilometer, får man typisk kun 17-44 ører tilbage pr. kilometer, man ikke har kørt. På den måde kan det blive dyrt, uanset om man kører for lidt eller for meget i forhold til aftalen,” forklarer Carsten Brandt Andersen.

Ekstraudstyr bliver ekstra dyrt

Vigtige spørgsmål at stille sig selv:
 • Hvor længe vil jeg beholde bilen?
 • Kender jeg mit kørselsbehov i tre år?
 • Hvor vigtig er budgetsikkerhed for mig?
 • Hvilket ekstraudstyr (fx anhængertræk og vinterdæk) vil jeg have?
Er man på udkig efter en bil med anhængertræk, fartpilot eller klimaanlæg, kan der også være en økonomisk fordel ved at købe frem for at lease.

”Når du engang sælger bilen, er ekstraudstyret med til at hæve den pris, du kan få for den. Vælger du ekstraudstyr til en leasingbil, bliver udgiften fordelt ud på din leasingydelse. Det vil sige, at ekstraudstyret er betalt, når du leverer bilen tilbage. Dermed betaler du for den ekstra værdi, som forhandleren får, når bilen sælges,” siger Carsten Brandt Andersen, som også gør opmærksom på, at man faktisk kan købe en ny bil og have den samme månedlige ydelse, som hvis man køber en brugt bil, der er tre-fire år gammel.

Med de nye registreringsafgifter på biler er det ifølge Jutlander Banks beregninger billigere at købe end at lease - uanset hvilken bilmodel man vælger. Det bør kunderne rådgives om, mener underdirektør Carsten Brandt Andersen
”Det skyldes, at løbetiden er længere. Når du køber en ny bil, har billån typisk en løbetid på otte år, hvorimod et billån til en brugt bil oftest skal tilbagebetales på fem år. Dermed er den månedlige udgift den samme, uanset om du køber en brugt bil eller en spritny model af samme mærke.”

Der er i det hele taget flere faktorer at tage med i betragtning, når man skal vælge, hvordan ens bil skal finansieres, og det er en god idé at få hjælp i banken, så man sikre, at alle de reelle udgifter kommer med i beregningen.

Følg
Jyllands-Posten
Jutlander Bank

Aktiesparekontoen skal hjælpe flere i gang med at investere

Med den nye Aktiesparekonto slipper du billigere i skat, når du investerer, og det har næsten 26.000 danskere benyttet sig af siden nytår. Men der er potentiale for mange flere, hvis politikerne holder deres løfte om at hæve indskudsloftet, lyder det fra branchen.
Jutlander Bank

Sådan sparede malerfirmaet på sine betalingsløsninger

Langt de fleste betalinger foregår i dag digitalt, og der kan derfor være mange penge at spare ved at have de optimale betalingsløsninger. Det overser mange virksomheder, men nu kan de få eksperthjælp.
Jutlander Bank

Hvad skal du leve af, når du fylder 90?

Et nyt skattefradrag skal motivere danskerne til at sætte ekstra ind på pensionsopsparingen inden nytår. Og det er der god grund til, for vi lever generelt længere og får brug for flere penge til vores alderdom.
Jutlander Bank

Sådan holder husbyggere bedst styr på økonomien

Der er kommet godt gang i byggeriet – også blandt private, hvor stadig flere bygger nyt hus. Men den voksende travlhed presser priserne op, og det gør det endnu vigtigere at have overblik over økonomien for sit byggeprojekt.
Jutlander Bank

Bankkunder vil have digitale løsninger og personlig kontakt

Selv om netbank og andre digitale løsninger vinder frem, vil danskerne ikke undvære den personlige kontakt med banken. De gladeste kunder er dem, der har en personlig relation til deres pengeinstitut.
Jutlander Bank

Det økonomiske opsving giver virksomheder fordele i banken

Virksomheder kan føle, at de har mindre brug for banken, når det går godt. Men det er nu, de kan forhandle sig til bedre renter og lånevilkår, og derfor bør virksomhederne ruste sig til fremtiden, mens økonomien er god.
Jutlander Bank

Det er ikke så tosset at eje sin egen bil

I efteråret vedtog regeringen nye registreringsafgifter, som gør mange biler billigere. Priserne for privatleasing er dog stort set uændrede. Derfor kan det i mange tilfælde for private være en bedre forretning at købe end at lease.
Jutlander Bank

Banker vil opdrage børn og unge i økonomi

Mange unge mangler basal viden om privatøkonomi, og nogle steder i landet er hver 6. ung registreret som dårlig betaler. I marts får 31.000 folkeskoleelever derfor besøg af lokale bankrådgivere, som vil fylde de unges økonomiske værktøjskasse.
Jutlander Bank

Har din virksomhed den optimale balancestruktur?

Forkert finansiering kan koste dyrt, mens den rette løsning kan hjælpe virksomheden til vækst og overskud. Flere faktorer afgør, hvornår lån, leasing og kassekredit er den bedste finansiering for din virksomhed.
Jutlander Bank

Sådan kommer virksomheder uden bestyrelse til at stå stærkere

Mange ejerledere fravælger at have en professionel bestyrelse. I så fald er det vigtigt at alliere sig med andre, der kan hjælpe virksomhedens udvikling i den rigtige retning.
Mere