Geberit

Danskerne er nordiske mestre i toiletbesøg

Der er forskel på de nordiske toiletvaner. Danskerne er hurtigst, mens svenskerne bruger tid på at være online.

Hvordan foretrækker vi vores toiletoplevelse i de nordiske lande? Det har YouGov undersøgt blandt flere end 4.000 respondenter fra hele Norden. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Hvis danskerne stillede op i de nordiske mesterskaber i toiletbesøg, ville de vinde stort i disciplinen om at være hurtigst på tønden.

Det viser en analyse af toiletvaner hos befolkningen i de nordiske lande, som YouGov har lavet for Geberit. 4.033 personer har svaret på, hvor lang tid de bruger på toilettet, og hvad de værdsætter at bruge alenetiden på.

Undersøgelsen viser, at danskerne i gennemsnit bruger 15 minutter om dagen på toilettet, mens svenskerne og nordmændene bruger lidt længere tid. Finnerne bruger mest tid på toilettet. I gennemsnit 20 minutter om dagen.

Tjekker mails og sms’er

Tiden på toilettet går ikke kun med at forrette sin nødtørft. Ifølge YouGovs undersøgelse er toiletbesøget et kærkomment afbræk i hverdagen, hvor mange bruger tiden på at tjekke mail og Facebook. For smartphonen er en populær følgesvend, når den nordiske befolkning besøger toilettet. Cirka halvdelen af svenskerne underholder sig med telefonen, når de går på toilettet, og næsten hver fjerde bruger tiden på at læse i deres indbakke. Kun 16 procent af danskerne ser mails som en populær adspredelse på det lille hus.

Fristed for travl hverdag

Resultaterne falder fint i tråd med Uffe Palludans forudsigelser om, at fremtidens badeværelse vil blive set som et tilflugtssted.

Uffe Palludan er fremtidstænker og forfatter og har beskæftiget sig med Øresundsregionen i mere end 20 år. Han mener, at en væsentlig årsag til, at danskerne og svenskerne bruger ekstra tid på toilettet, er behovet for et tiltrængt frirum.

”Både danskere og svenskere har brug for en pause i hverdagen, hvor de bare kan være sig selv. Men som boligerne er i dag, har man typisk ikke et ekstra rum, hvor man kan låse døren og bare være sig selv. Badeværelset og toilettet er faktisk det eneste sted, du kan være helt alene.”

Svenskerne vil gerne være alene

Når svenskere gør brug af længere toiletpauser end danskere, skyldes det ifølge Uffe Palludan, at der i gennemsnit er flere danskere end svenskere, der bor i parcelhus og dermed har en have, som de benytter, når de har brug for at være alene.

Derudover er der ingen tvivl om, at svenskerne generelt set har et større behov for at tilbringe tid alene end danskere.

”Svenskerne er en ekstrem udgave af danskerne. De vil være endnu mindre tilbøjelige til at invitere folk med hjem, og de har endnu større behov for lidt alenetid i ny og næ,” siger Uffe Palludan.

Toilettet bliver et showroom

Uffe Palludan understreger, at Sverige er et stort land, og at det er vidt forskelligt, hvordan folk lever og bor, hvilket spiller ind på toiletfaciliteter og -vaner, men han siger samtidig, at de kulturelle forskelle mellem svenskerne og danskerne ofte er undervurderede.

”For eksempel ser vi i stigende grad badeværelset som et showroom. En tendens der vil øges i de kommende år og give badeværelset samme status som samtalekøkkenet fik i begyndelsen af 00’erne,” mener han.

Fremtidsforsker Mette Sillesen er enig:

”Vi ser en tendens til, at toilettet kommer op på samme status, som andre rum i hjemmet, sådan at vi også ser det som et sted, vi skal udtrykke os.”

Vores egen lille oase

I stedet for at det bare er et standardbadeværelse med hvidt bad, toilet, vask og fliser, så kommer vi til at se en mere særpræget stil, hvor badeværelset kan byde på kunstoplevelser, udstilling af eksklusive high-end produkter eller være et tilflugtssted i kontakt med naturen. Også her er danskerne på forkant. Ifølge YouGovs undersøgelse ser 6 ud af 10 danskere gerne planter som en del af badeværelset. Det gælder kun 30 procent af finnerne, men 6 ud af 10 svenskere gerne vil have stearinlys.

”Vores hjem, og ikke mindst vores badeværelse, bliver mere og mere vores egen lille oase, hvor vi går i tilflugt og skaber nogle hyggelige og rare rammer, som giver os ro. En modtrend til en verden med højt tempo, stort informationsflow, nyheder, der gør os utrygge, en accelererende teknologi og en masse ting, vi skal tage stilling til ude i den virkelige verden,” siger Mette Sillesen.

”Vi ser en tendens til, at toilettet kommer op på samme status, som andre rum i hjemmet, sådan at vi også ser det som et sted, vi skal udtrykke os.” Foto: Stine Heilmann

Følg
Jyllands-Posten
Geberit

Nu kan dit toilet også blive klogere end de fleste

Vil du gøre din hverdag nemmere, dit liv sundere og dit hjem mere klimavenligt, så kan intelligente produkter og apps være vejen frem.
Geberit

Boligtrends 2019: 7 ting du bare må eje i år!

Vil du være med helt fremme på indretningsbeatet, er det disse 7 ting, du ikke kommer udenom i 2019. Ikke nok med, at de gør dit hjem imponerende lækkert – de har også en positiv effekt på din hverdag.
Geberit

For Didde er toilettet blevet en passion

Engang var farven på toilettet det vigtigste, så kom rengøringsvenligheden i fokus, og i dag er hygiejne og velvære i højsædet. For Didde Jul er toilettet en ren videnskab, og det har gjort hende til Danmarks nok mest passionerede toiletsælger.
Geberit

Diætistens bedste råd: Sådan slipper du for mavekneb

Julemaden er hård kost for maven, og mange danskere må bruge ekstra tid på toilettet i disse dage. Her får du diætistens gode råd til en sund og velfungerende julemave.
Geberit

Hjemmet skal tilpasse sig dig – ikke omvendt

Vi ønsker personlige løsninger overalt i hjemmet, og teknologien spiller en vigtig rolle. Fra den rette belysning, som matcher dit lysbehov, til kaffemaskinen, der brygger præcis din favoritkaffe, og toilettet, der giver hvert familiemedlem særbehandling.
Geberit

Fra det eksotiske køleskab til fremtidens toilet

Tag med på en elektronisk tidsrejse tilbage til dengang køleskabet var en sjældenhed - og se, hvilken teknologi der i fremtiden bliver hjemmets nye vidunder.
Geberit

Turister stiller nye, helt specielle krav til Danmark

Turismen er vigtig for Danmark, og for at tiltrække købestærke udenlandske turister fra andre verdensdele, må turistbranchen leve op til de nye og anderledes krav, de har til deres rejsemål.
Geberit

Sådan bliver vi rene - den personlige hygiejnes historie

I dag bliver vand set som et uundværligt element i den personlige rengøring, men sådan har det ikke altid været. Engang blev det ligefrem set som sundhedsskadeligt.
Geberit

Festivalgæster stiller større krav til toilethygiejne

Festivalgængerne stiller større krav til toiletfaciliteterne. Det har fået flere festivaler til at opgradere toiletforholdene. Og Smukfest satser ligefrem på den ultimative toiletoplevelse.
Geberit

Velvære rykker ned under bæltestedet

Wellness-bølgen rykker sydpå med en ny intimplejeserie og muligheden for at booke tid til en vanicure. Også derhjemme er der mulighed for at give V-området lidt ekstra pleje og opmærksomhed.
Geberit

Flere vil have strøm til toilettet

Danskerne har travlt med at bygge nye boliger, og vi lader i høj grad teknologien flytte med ind. Online styring af lys og varme, berøringsfri løsninger og douchetoiletter er blandt fremtidens boligtendenser.
Geberit

Danskerne er nordiske mestre i toiletbesøg

Der er forskel på de nordiske toiletvaner. Danskerne er hurtigst, mens svenskerne bruger tid på at være online.
Geberit

Vand har fået ny status i hjemmet

For mange danskere hænger drømmeboligen tæt sammen med vand. Vi betaler gerne for havudsigt og indretter os med badekar, tempelbruser og douchetoilet. Forskning viser da også, at vand giver psykisk ro og velvære.
Geberit

Hvad skal der til for at ændre vores vaner?

Vaner udgør op imod 80 procent af vores adfærd i løbet af en dag. Derfor er der uanede gevinster at hente for dem, der har evnerne til at påvirke dem bevidst. Her kan det være en stor hjælp at kende til de mekanismer, det hjælper til at fastholde forandringen.
Geberit

Tænk på badeværelset, når du vil fremtidssikre boligen

Når det handler om at øge din boligs værdi på lang sigt, er det ikke lige meget, hvilke forbedringer af boligen, du kaster dig ud i. Især badeværelset er et rum, hvor investering i teknologi og kvalitet har betydning for den langsigtede boligværdi.
Geberit

Sådan får du velvære ind i hverdagen (det tager kun 5 minutter)

Det er de små ting, der gør hele forskellen. Et lille afbræk, der samler tankerne, giver et nyt syn på tilværelsen og øget velvære i hverdagen. Disse tips vil hjælpe dig på vej mod målet.
Geberit

Har du føling med det berøringsfrie hjem?

Der er flere fordele ved at leve i et berøringsfrit hjem. Det handler ikke kun om hygiejne, men også om velvære og om at spare på energien. Og snart kan du nøjes med at tale til dit hjem.
Geberit

Velværelset vinder frem

Badeværelset har fået ny status i boligen og er efterhånden blevet et rum, vi sætter vores personlige præg på i lige så høj grad som stuen og køkkenet. Få indretningsarkitektens og VVS-specialistens bud på de nyeste tendenser.
Geberit

Fra oldtidens til fremtidens toilet

Vi har gjort det alle dage - gået på lokum, wc, das og det lille hus. Vejen til det moderne toilet har været lang. Vi tager det hvide porcelænstoilet for givet, men det er ikke mange år siden, det var anderledes.
Geberit

Teknologien flytter grænser i hjemmet

Køleskabe, der hjælper dig med at undgå madspild, douchetoiletter, der både vasker og tørrer dig og spejl-tv’et, der er integreret usynligt i rummet. Den digitale verden er for alvor trådt over dørtærsklen i de danske hjem, viser denne rundtur mellem de nyeste produkter.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her