Geberit

Hvad skal der til for at ændre vores vaner?

Vaner udgør op imod 80 procent af vores adfærd i løbet af en dag. Derfor er der uanede gevinster at hente for dem, der har evnerne til at påvirke dem bevidst. Her kan det være en stor hjælp at kende til de mekanismer, det hjælper til at fastholde forandringen.

Jo mere indbygget vane, jo sværere kan det være at forestille sig noget andet. Derfor kan vi i første omgang have svært ved at købe ind på de produkter, der er inde og pille ved nogle af vores mere fastgroede vaner – som f.eks. douchetoiletter.
Artiklen er leveret af

De færreste af os tænker over det i situationen, men pludselig har vi for vane at betale med Mobile Pay i stedet for dankort, slå GPS’en til i stedet for at bruge vores stedsans og gøre flere af vores indkøb på nettet frem for i de fysiske butikker. 

Fra altid at have gjort ét gør vi pludseligt noget helt andet. Vores vaner har ændret sig, stort set uden at vi har bemærket det, men hvad er det, der gør, at nogle adfærdsmønstre nærmest ændres automatisk, mens andre vaner virker umulige at bryde – uanset hvor meget vi prøver?

Videnskaben kan faktisk sige noget meget præcist om, hvad der skal til for at bryde en vane eller skabe en ny, forklarer Bobby Zachariae, som er professor i sundhedspsykologi og har udgivet bogen "Nye vaner - Støtte til adfærds- og livsstilsændring".

”Adfærdsændring er sjældent noget, der sker fra den ene dag til den anden. Det er en proces, hvor der er en masse udfordringer og barrierer. Hvis du for alvor skal nå i mål med at ændre vaner, kan det være en stor hjælp at kende til de mekanismer, det gør det så svært at fastholde forandringen,” siger Bobby Zachariae.

Vi styres af autopiloten

Underbevidstheden har en langt større indflydelse på vores adfærd, end det bevidste sind har. Resultater fra neurologisk forskning viser, at vi mennesker i gennemsnit kun bruger vores bevidste sind til at kontrollere tanker og handlinger i 5 procent af tiden. Det betyder, at vores tanker og handlinger i de resterende 95 procent af tiden styres og kontrolleres af vores forprogrammerede, underbevidste sind.

Dette forklarer, hvorfor vi mange gange fejler, når vi bevidst forsøger at omsætte vores gode intentioner til handling, alt imens vi på et ubevidst plan indfører nye handlemønstre hele tiden. 

”I forbindelse med adfærds- og livsstilsændringer glemmer man ofte, at vi ikke lever i et vakuum. Vi er sociale væsener og påvirkes hele tiden af andre menneskers holdninger og adfærd - mange gange uden at vi er bevidste om det. Derfor er det også altid lettere at være den sidste frem for den første i en vennekreds, der ændrer vaner,” siger Bobby Zachariae. 

Udfordret på udholdenhed

Samme opfattelse har fremtidsforsker Mette Sillesen. Hun mener, at det stiller nye krav til os som mennesker.

”Den tid, vi lever i, er i ekstrem grad præget af forandring. Vi bliver konstant bombarderet med nye og bedre muligheder. Samtidig er vi som aldrig før optaget af at blive en bedre version af os selv,” forklarer Mette Sillesen. Det er her, de teknologiske hjælpemidler og nye produkter kommer ind i billedet.

”Vi bliver som aldrig før udfordret på kvaliteter som udholdenhed, fokus og koncentrationsevne. For selvom vi i dag har alle tænkelige hjælpemidler til at gøre os til en bedre version af os selv, så er vi samtidig ofre for, at der lige om lidt vil komme en endnu smartere app eller et endnu bedre teknologisk hjælpemiddel. Og kan det overhovedet betale sig at bruge energi på at omstille sig til noget nyt, når både trenden og teknologien alligevel er rykket videre til noget smartere i overmorgen?” spørger Mette Sillesen.  

Hvis et nyt produkt for alvor skal blive en del af danskernes liv, skal der være flere parametre tilstede, fastslår hun. 

”For det første skal der være et behov. Dernæst skal det nye produkt være væsentligt smartere end det gamle. Det skal være funktionelt, billigere, bedre og så skal det være godt for verden,” siger Mette Sillesen.

Udvikling kræver vaneændring

Hun understreger, at al udvikling afhænger af vaneændring. Jo mere indbygget vane, jo sværere kan det være at forestille sig noget andet. Derfor kan vi i første omgang have svært ved at købe ind på de produkter, der er inde og pille ved nogle af vores mere fastgroede vaner.

”Der er jo ingen, der tænker over, hvordan vi går på toilettet. Om vi nu også gør det på den bedst mulige måde. Det styrer autopiloten – og den stiller ingen spørgsmål,” siger Mette Sillesen.

Derfor skal der ofte lidt mere overbevisning til, hvis vi for eksempel skal købe et moderne douchetoilet, der bryder med vanerne ved både at kunne vaske og tørre.

”Hvis danskerne først for øjnene op for, at det er en bedre toiletoplevelse, der samtidig sikrer en bedre hygiejne, er let at anvende og gør hverdagen nemmere, så er jeg sikker på, at det er kommet for at blive, i hvert fald så længe, der endnu ikke er et bedre produkt på markedet, siger Mette Sillesen med et smil.”

”Den tid, vi lever i, er i ekstrem grad præget af forandring. Vi bliver konstant bombarderet med nye og bedre muligheder. Samtidig er vi som aldrig før optaget af at blive en bedre version af os selv,” forklarer Mette Sillesen. Det er her, de teknologiske hjælpemidler og nye produkter kommer ind i billedet.

Følg
Jyllands-Posten
Geberit

For Didde er toilettet blevet en passion

Engang var farven på toilettet det vigtigste, så kom rengøringsvenligheden i fokus, og i dag er hygiejne og velvære i højsædet. For Didde Jul er toilettet en ren videnskab, og det har gjort hende til Danmarks nok mest passionerede toiletsælger.
Geberit

Diætistens bedste råd: Sådan slipper du for mavekneb

Julemaden er hård kost for maven, og mange danskere må bruge ekstra tid på toilettet i disse dage. Her får du diætistens gode råd til en sund og velfungerende julemave.
Geberit

Hjemmet skal tilpasse sig dig – ikke omvendt

Vi ønsker personlige løsninger overalt i hjemmet, og teknologien spiller en vigtig rolle. Fra den rette belysning, som matcher dit lysbehov, til kaffemaskinen, der brygger præcis din favoritkaffe, og toilettet, der giver hvert familiemedlem særbehandling.
Geberit

Fra det eksotiske køleskab til fremtidens toilet

Tag med på en elektronisk tidsrejse tilbage til dengang køleskabet var en sjældenhed - og se, hvilken teknologi der i fremtiden bliver hjemmets nye vidunder.
Geberit

Turister stiller nye, helt specielle krav til Danmark

Turismen er vigtig for Danmark, og for at tiltrække købestærke udenlandske turister fra andre verdensdele, må turistbranchen leve op til de nye og anderledes krav, de har til deres rejsemål.
Geberit

Sådan bliver vi rene - den personlige hygiejnes historie

I dag bliver vand set som et uundværligt element i den personlige rengøring, men sådan har det ikke altid været. Engang blev det ligefrem set som sundhedsskadeligt.
Geberit

Festivalgæster stiller større krav til toilethygiejne

Festivalgængerne stiller større krav til toiletfaciliteterne. Det har fået flere festivaler til at opgradere toiletforholdene. Og Smukfest satser ligefrem på den ultimative toiletoplevelse.
Geberit

Velvære rykker ned under bæltestedet

Wellness-bølgen rykker sydpå med en ny intimplejeserie og muligheden for at booke tid til en vanicure. Også derhjemme er der mulighed for at give V-området lidt ekstra pleje og opmærksomhed.
Geberit

Flere vil have strøm til toilettet

Danskerne har travlt med at bygge nye boliger, og vi lader i høj grad teknologien flytte med ind. Online styring af lys og varme, berøringsfri løsninger og douchetoiletter er blandt fremtidens boligtendenser.
Geberit

Danskerne er nordiske mestre i toiletbesøg

Der er forskel på de nordiske toiletvaner. Danskerne er hurtigst, mens svenskerne bruger tid på at være online.
Geberit

Vand har fået ny status i hjemmet

For mange danskere hænger drømmeboligen tæt sammen med vand. Vi betaler gerne for havudsigt og indretter os med badekar, tempelbruser og douchetoilet. Forskning viser da også, at vand giver psykisk ro og velvære.
Geberit

Hvad skal der til for at ændre vores vaner?

Vaner udgør op imod 80 procent af vores adfærd i løbet af en dag. Derfor er der uanede gevinster at hente for dem, der har evnerne til at påvirke dem bevidst. Her kan det være en stor hjælp at kende til de mekanismer, det hjælper til at fastholde forandringen.
Geberit

Tænk på badeværelset, når du vil fremtidssikre boligen

Når det handler om at øge din boligs værdi på lang sigt, er det ikke lige meget, hvilke forbedringer af boligen, du kaster dig ud i. Især badeværelset er et rum, hvor investering i teknologi og kvalitet har betydning for den langsigtede boligværdi.
Geberit

Sådan får du velvære ind i hverdagen (det tager kun 5 minutter)

Det er de små ting, der gør hele forskellen. Et lille afbræk, der samler tankerne, giver et nyt syn på tilværelsen og øget velvære i hverdagen. Disse tips vil hjælpe dig på vej mod målet.
Geberit

Har du føling med det berøringsfrie hjem?

Der er flere fordele ved at leve i et berøringsfrit hjem. Det handler ikke kun om hygiejne, men også om velvære og om at spare på energien. Og snart kan du nøjes med at tale til dit hjem.
Geberit

Velværelset vinder frem

Badeværelset har fået ny status i boligen og er efterhånden blevet et rum, vi sætter vores personlige præg på i lige så høj grad som stuen og køkkenet. Få indretningsarkitektens og VVS-specialistens bud på de nyeste tendenser.
Geberit

Fra oldtidens til fremtidens toilet

Vi har gjort det alle dage - gået på lokum, wc, das og det lille hus. Vejen til det moderne toilet har været lang. Vi tager det hvide porcelænstoilet for givet, men det er ikke mange år siden, det var anderledes.
Geberit

Teknologien flytter grænser i hjemmet

Køleskabe, der hjælper dig med at undgå madspild, douchetoiletter, der både vasker og tørrer dig og spejl-tv’et, der er integreret usynligt i rummet. Den digitale verden er for alvor trådt over dørtærsklen i de danske hjem, viser denne rundtur mellem de nyeste produkter.
Geberit

Vejen til nye vaner kræver nye omgivelser

Januar er sæson for ønsket om sundere livsstil og bedre vaner. Er du en af dem, der forgæves har forsøgt at holde fast i dit nytårsfortsæt, så fat mod. Det er nemlig meget sjældent manglende selvdisciplin, der spænder ben, men derimod omgivelserne.
Geberit

Derfor er det sundt at bruge ekstra tid på toilettet

Ifølge en ny undersøgelse bruger hver anden længere tid på toilettet end nødvendigt. Og det kan faktisk være klogt at forære sig selv en ekstra pause. Det gavner nemlig både sundheden og effektiviteten.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her