Geberit

Vejen til nye vaner kræver nye omgivelser

Januar er sæson for ønsket om sundere livsstil og bedre vaner. Er du en af dem, der forgæves har forsøgt at holde fast i dit nytårsfortsæt, så fat mod. Det er nemlig meget sjældent manglende selvdisciplin, der spænder ben, men derimod omgivelserne.

Vil man ændre en vane, er det vigtigt med et fællesskab for at lykkes.
Artiklen er leveret af

Måske er du en af dem, der havde store planer for det nye år: Du ville leve sundere, holde op med at ryge eller bruge mindre tid på Facebook. Op mod 70 procent af danskerne sætter hvert år nytårsforsæt, men de færreste holder dem. Hvis du er en af dem, det er kikset for, så er det bare med at komme op på hesten igen, for dårlige vaner lægger man ikke bare lige fra sig, siger Bobby Zachariae, som er professor i sundhedspsykologi og netop har udgivet bogen "Nye vaner - Støtte til adfærds- og livsstilsændring".

”Adfærdsændring er sjældent noget, der sker fra den ene dag til den anden, det er en proces, hvor der er en masse udfordringer og barrierer. Hvis du for alvor skal nå i mål med at knække uvanerne, kan det være en stor hjælp at kende til de mekanismer, det gør det så svært at fastholde forandringen,” siger Bobby Zachariae.

Modstand i omgivelserne

Du har måske troet, at en adfærdsændring handler om en resolut beslutning, der skal bibeholdes med hård disciplin. Men det er ikke kun den indre motivation, der kan være en afgørende faktor, når der skal ændres livsstil. Også omgivelserne spiller ind.

”Vi lever ikke isoleret, vi er sociale væsener, der hele tiden bliver påvirket af andre omkring os. Derfor er det også altid lettere at være den sidste frem for den første i en vennekreds, der ændre vaner,” mener Bobby Zachariae.  

Hvis du vil undgå, at omgivelserne fastholder dig i uvanerne, er det vigtigt at gøre det tydeligt for din omgangskreds, at her er der noget, du forsøger at ændre på og bede dem om at støtte op om ændringen, understreger han.

Sociale normer og spilleregler

I dag er der et højt oplysningsniveau, når det kommer til, hvad der er sundt for kroppen, men hvis ikke man i familien eller vennekredsen taler om at spise sundere, drikke mindre eller holde op med at ryge, kan det være svært overhovedet at få tanken, og hvis man alligevel får den, kan der være en modstand i miljøet, som forhindrer én i af fastholde den nye vane. Det mener livsstilsekspert Henrik Byager.

”Vi kan måske holde en uge til fjorten dage, og så kommer vanerne kravlende tilbage med umådelig styrke, særligt fordi, de tit knytter sig noget, man gør med andre mennesker. Den, der bryder vanen, bryder også med det sociale, så den sociale dimension gør det ekstra svært at ændre sig.”

Vil man ændre en vane, er det derfor vigtigt med et fællesskab, mener Bobby Zachariae, der understreger, at også samfundsmæssige og kulturelle vaner og normer også har betydning for ens chance for at gennemføre og fastholde en ændring.

Tabuer gør vaneændring svært

Henrik Byager er enig.

”Vaner og kultur er flettet dybt ind i hinanden. Det betyder ofte, at det i forvejen er svært ændre vaner, og når noget oveni købet er et tabu, som vi ikke har for vane at tale om, bliver det endnu sværere.”

Der er meget forskel på normer på tværs af miljøer og kulturer i forhold til for eksempel påklædning, madvaner, opdragelsesform og hygiejne, forklarer han.

”På den ene side er der meget fokus på hygiejne, og vi dømmer folk på, hvis de ikke har vasket hår eller lugter af sved. På den anden side er det de færreste, der nævner det højt, hvis nogen lugter” siger Henrik Byager, der derfor mener, at der er områder, hvor vi i Danmark kunne være nået meget længere i forhold til livskvaliteten, hvis ikke det havde været brud på normerne at tale om dem.

Danske toiletvaner kunne for eksempel være langt mere hygiejniske, hvis vi talte om dem, men det gør de færreste, og derfor gør vi stadig, som vi plejer, forklarer Henrik Byager.

”I Italien er der bidet eller douche på alle landets toiletter, og tanken om at have et toilet uden bidet kan ikke lade sig gøre, for det vil indikere, at du ikke vasker dig, og hvis ikke du gør det, så er du uhygiejnisk.”

Den standard har de opnået, fordi der på et tidspunkt var nogle, der satte fokus på de daværende toiletvaner, og hvad det krævede at opgradere dem, så de blev mere hygiejniske, mener Henrik Byager.  

”Hvis vi i Danmark tør bryde normerne og får for vane at tale med vores omgivelser om f.eks. toiletforhold og hygiejne, er jeg sikker på, at vi vil nå samme niveau. Vi har det med at importere vaner, vi godt kan lide,” siger han og understreger, at hvis danskerne for alvor skal få for vane at gå nye veje, kræver det, at de nye toiletter fremmer livskvaliteten mere end at de bryder med de kulturelle normer.

www.geberit-aquaclean.dk

Følg
Jyllands-Posten
Geberit

Disse investeringer gør din bolig mere værd

Får en vinkælder, en spa eller et douchetoilet værdien af din bolig til at stige? Eller begrænser det i stedet antallet af interesserede købere? Få ejendomsmægler Jesper Nielsens råd til investeringer, der gør din bolig mere værd.
Geberit

Nu kan dit toilet også blive klogere end de fleste

Vil du gøre din hverdag nemmere, dit liv sundere og dit hjem mere klimavenligt, så kan intelligente produkter og apps være vejen frem.
Geberit

Boligtrends 2019: 7 ting du bare må eje i år!

Vil du være med helt fremme på indretningsbeatet, er det disse 7 ting, du ikke kommer udenom i 2019. Ikke nok med, at de gør dit hjem imponerende lækkert – de har også en positiv effekt på din hverdag.
Geberit

For Didde er toilettet blevet en passion

Engang var farven på toilettet det vigtigste, så kom rengøringsvenligheden i fokus, og i dag er hygiejne og velvære i højsædet. For Didde Jul er toilettet en ren videnskab, og det har gjort hende til Danmarks nok mest passionerede toiletsælger.
Geberit

Diætistens bedste råd: Sådan slipper du for mavekneb

Julemaden er hård kost for maven, og mange danskere må bruge ekstra tid på toilettet i disse dage. Her får du diætistens gode råd til en sund og velfungerende julemave.
Geberit

Hjemmet skal tilpasse sig dig – ikke omvendt

Vi ønsker personlige løsninger overalt i hjemmet, og teknologien spiller en vigtig rolle. Fra den rette belysning, som matcher dit lysbehov, til kaffemaskinen, der brygger præcis din favoritkaffe, og toilettet, der giver hvert familiemedlem særbehandling.
Geberit

Fra det eksotiske køleskab til fremtidens toilet

Tag med på en elektronisk tidsrejse tilbage til dengang køleskabet var en sjældenhed - og se, hvilken teknologi der i fremtiden bliver hjemmets nye vidunder.
Geberit

Turister stiller nye, helt specielle krav til Danmark

Turismen er vigtig for Danmark, og for at tiltrække købestærke udenlandske turister fra andre verdensdele, må turistbranchen leve op til de nye og anderledes krav, de har til deres rejsemål.
Geberit

Sådan bliver vi rene - den personlige hygiejnes historie

I dag bliver vand set som et uundværligt element i den personlige rengøring, men sådan har det ikke altid været. Engang blev det ligefrem set som sundhedsskadeligt.
Geberit

Festivalgæster stiller større krav til toilethygiejne

Festivalgængerne stiller større krav til toiletfaciliteterne. Det har fået flere festivaler til at opgradere toiletforholdene. Og Smukfest satser ligefrem på den ultimative toiletoplevelse.
Geberit

Velvære rykker ned under bæltestedet

Wellness-bølgen rykker sydpå med en ny intimplejeserie og muligheden for at booke tid til en vanicure. Også derhjemme er der mulighed for at give V-området lidt ekstra pleje og opmærksomhed.
Geberit

Flere vil have strøm til toilettet

Danskerne har travlt med at bygge nye boliger, og vi lader i høj grad teknologien flytte med ind. Online styring af lys og varme, berøringsfri løsninger og douchetoiletter er blandt fremtidens boligtendenser.
Geberit

Danskerne er nordiske mestre i toiletbesøg

Der er forskel på de nordiske toiletvaner. Danskerne er hurtigst, mens svenskerne bruger tid på at være online.
Geberit

Vand har fået ny status i hjemmet

For mange danskere hænger drømmeboligen tæt sammen med vand. Vi betaler gerne for havudsigt og indretter os med badekar, tempelbruser og douchetoilet. Forskning viser da også, at vand giver psykisk ro og velvære.
Geberit

Hvad skal der til for at ændre vores vaner?

Vaner udgør op imod 80 procent af vores adfærd i løbet af en dag. Derfor er der uanede gevinster at hente for dem, der har evnerne til at påvirke dem bevidst. Her kan det være en stor hjælp at kende til de mekanismer, det hjælper til at fastholde forandringen.
Geberit

Tænk på badeværelset, når du vil fremtidssikre boligen

Når det handler om at øge din boligs værdi på lang sigt, er det ikke lige meget, hvilke forbedringer af boligen, du kaster dig ud i. Især badeværelset er et rum, hvor investering i teknologi og kvalitet har betydning for den langsigtede boligværdi.
Geberit

Sådan får du velvære ind i hverdagen (det tager kun 5 minutter)

Det er de små ting, der gør hele forskellen. Et lille afbræk, der samler tankerne, giver et nyt syn på tilværelsen og øget velvære i hverdagen. Disse tips vil hjælpe dig på vej mod målet.
Geberit

Har du føling med det berøringsfrie hjem?

Der er flere fordele ved at leve i et berøringsfrit hjem. Det handler ikke kun om hygiejne, men også om velvære og om at spare på energien. Og snart kan du nøjes med at tale til dit hjem.
Geberit

Velværelset vinder frem

Badeværelset har fået ny status i boligen og er efterhånden blevet et rum, vi sætter vores personlige præg på i lige så høj grad som stuen og køkkenet. Få indretningsarkitektens og VVS-specialistens bud på de nyeste tendenser.
Geberit

Fra oldtidens til fremtidens toilet

Vi har gjort det alle dage - gået på lokum, wc, das og det lille hus. Vejen til det moderne toilet har været lang. Vi tager det hvide porcelænstoilet for givet, men det er ikke mange år siden, det var anderledes.