Geberit

Hjemmet skal tilpasse sig dig – ikke omvendt

Vi ønsker personlige løsninger overalt i hjemmet, og teknologien spiller en vigtig rolle. Fra den rette belysning, som matcher dit lysbehov, til kaffemaskinen, der brygger præcis din favoritkaffe, og toilettet, der giver hvert familiemedlem særbehandling.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Du vågner til duften af kaffe fra din kaffemaskine, der er forprogrammeret til at brygge præcis den kaffe, du foretrækker. 

Gardinerne åbner automatisk, belysningen tændes og varmen går over til komfort, mens dagens første toiletbesøg byder på en specialbehandling i form af din personlige morgenvaske- og varmlufttørringsrutine.  

Det lyder luksuriøst, men faktisk er teknologien så småt ved at finde plads i danskernes hjem, og det er der en årsag til, forklarer Theis Passer, der er direktør i e-designfirmaet AVI.

”Danskerne vil have mere komfort i boligen. Vores hverdag skal være let og bekvem med teknologiske produkter, som tilpasser sig vores personlige præferencer.” 

Det er først og fremmest bekvemmelighed, forbrugerne har for øje, når de efterspørger personlige løsninger i hjemmet, men det personlige hjem er også et opgør med det gennemregulerede og standardiserede, som ifølge flertallet hører fortiden til.

”Den ensrettede livsstil erstattes af ønsker om et hjem, som passer til vores livsstil, vores behov og vores ønsker. Folk i dag søger i højere grad hen imod omgivelser og produkter, der kan indstilles efter egne personlige behov,” siger Theis Passer.

Lamper der matcher dit lysbehov

De intelligente løsninger skal gøre det så let at være hjemme som muligt. Og her er en vigtig faktor, at man ikke skal forholde sig til sine omgivelser.

”Det mest behagelige er der, hvor du ikke længere skal bruge tid og energi på at tage en masse beslutninger, tilpasse dig eller registrere dine omgivelser, fordi omgivelserne allerede tilpasser sig dig. Så vi er gået fra de tusind valg til de personlige præferencer,” siger Theis Passer.

Vi har brug for de personlige løsninger for at føle os bedst tilpas i vores bolig. For at skabe velvære, livskvalitet og et rart hjem for os selv, vores familie og gæster, og her spiller belysningen en afgørende rolle for vores velbefindende. Lysets farvetemperatur spiller ind på, hvordan vi har det psykisk, og derfor er der store fordele ved at kunne regulere det, alt efter hvilket humør vi er i. Men i det praktiske er der også mange fordele ved at kunne regulere op og ned mellem de varme og kolde toner. Når du arbejder eller læser, har øjnene lettere ved at fokusere i et klart lys med en kold hvid farvetemperatur, men hvis du slapper af, er behovet et svagere, varmt hvidt lys.

Personlige kaffe er det nye sort

Også når det kommer til kaffe, har vi individuelle behov. Tidligere var kaffe en fællesskabsting, hvor vi delte en kande kaffe. Kaffe er stadigvæk en kulturbærer, og noget vi mødes over, men det bliver mere og mere individuelt, hvad vi drikker, og de personlige præferencer er i højsædet. Vi vil have den lige, som vi vil have den. Mulighederne er blevet meget større i dag end tidligere, og vi kan vælge mellem alt fra selv at riste og male til den fuldautomatiske portionskaffe med 10 varianter i skuffen. Også mælketyperne kan vi variere. Det stiller naturligvis krav til kaffemaskinen, som i dag derfor fås i alle afskygninger og prisklasser og kan indstilles efter din personlige præference og give dig en smagsoplevelse, der matcher dit humør, energiniveau og dine smagsløg. 

Fremtidsforsker Liselotte Lyngsøe mener, at vi om nogle år vil undre os over de standardløsninger, vi har i dag. ”For til den tid vil man for længst have et hjem, der tilpasser sig de folk, der bor i det, og ikke omvendt,” siger hun. Foto: Stine Heilmann
Den individuelle toiletoplevelse

Selv toilettet vil byde på en individualiseret toiletoplevelse, fortæller fremtidsforsker Liselotte Lyngsø. 

”Allerede nu vinder douchetoiletterne frem, som ved hjælp af programindstillinger kan tilpasse vaskeoplevelsen ud fra, om du er mand eller kvinde, om du trænger til en let eller grundig afvaskning, og om varmluftsblæseren skal byde på kort eller lang tørretid,” siger Liselotte Lyngsø. 

Vi har kun lige set begyndelsen på skræddersyede løsninger til hjemmet, mener hun. Faktisk er teknologien der allerede, så hvor hurtigt det går, handler om, hvor ambitiøse danskerne er med at tilpasse deres hjem til deres personlige behov.

”I fremtiden vil vi se tilbage på, hvordan vi lever i dag og tænke; ‘det er nogle underlige standardløsninger’, for til den tid vil man for længst have et hjem, der tilpasser sig de folk, der bor i det, og ikke omvendt,” siger hun. 

I dag har vi lært at gå på kompromis med os selv og vores individuelle behov, og vi ser det som en luksus, når noget er tilpasset os, fortæller Liselotte Lyngsø. 

”Det kommer vi til at have svært ved at forstå i fremtiden, hvor vi vil have en grundlæggende forståelse af, at vi som mennesker har individuelle behov, og at der findes lige så forskellige præferencer, som der er mennesker.”

Følg
Jyllands-Posten
Geberit

Disse investeringer gør din bolig mere værd

Får en vinkælder, en spa eller et douchetoilet værdien af din bolig til at stige? Eller begrænser det i stedet antallet af interesserede købere? Få ejendomsmægler Jesper Nielsens råd til investeringer, der gør din bolig mere værd.
Geberit

Nu kan dit toilet også blive klogere end de fleste

Vil du gøre din hverdag nemmere, dit liv sundere og dit hjem mere klimavenligt, så kan intelligente produkter og apps være vejen frem.
Geberit

Boligtrends 2019: 7 ting du bare må eje i år!

Vil du være med helt fremme på indretningsbeatet, er det disse 7 ting, du ikke kommer udenom i 2019. Ikke nok med, at de gør dit hjem imponerende lækkert – de har også en positiv effekt på din hverdag.
Geberit

For Didde er toilettet blevet en passion

Engang var farven på toilettet det vigtigste, så kom rengøringsvenligheden i fokus, og i dag er hygiejne og velvære i højsædet. For Didde Jul er toilettet en ren videnskab, og det har gjort hende til Danmarks nok mest passionerede toiletsælger.
Geberit

Diætistens bedste råd: Sådan slipper du for mavekneb

Julemaden er hård kost for maven, og mange danskere må bruge ekstra tid på toilettet i disse dage. Her får du diætistens gode råd til en sund og velfungerende julemave.
Geberit

Hjemmet skal tilpasse sig dig – ikke omvendt

Vi ønsker personlige løsninger overalt i hjemmet, og teknologien spiller en vigtig rolle. Fra den rette belysning, som matcher dit lysbehov, til kaffemaskinen, der brygger præcis din favoritkaffe, og toilettet, der giver hvert familiemedlem særbehandling.
Geberit

Fra det eksotiske køleskab til fremtidens toilet

Tag med på en elektronisk tidsrejse tilbage til dengang køleskabet var en sjældenhed - og se, hvilken teknologi der i fremtiden bliver hjemmets nye vidunder.
Geberit

Turister stiller nye, helt specielle krav til Danmark

Turismen er vigtig for Danmark, og for at tiltrække købestærke udenlandske turister fra andre verdensdele, må turistbranchen leve op til de nye og anderledes krav, de har til deres rejsemål.
Geberit

Sådan bliver vi rene - den personlige hygiejnes historie

I dag bliver vand set som et uundværligt element i den personlige rengøring, men sådan har det ikke altid været. Engang blev det ligefrem set som sundhedsskadeligt.
Geberit

Festivalgæster stiller større krav til toilethygiejne

Festivalgængerne stiller større krav til toiletfaciliteterne. Det har fået flere festivaler til at opgradere toiletforholdene. Og Smukfest satser ligefrem på den ultimative toiletoplevelse.
Geberit

Velvære rykker ned under bæltestedet

Wellness-bølgen rykker sydpå med en ny intimplejeserie og muligheden for at booke tid til en vanicure. Også derhjemme er der mulighed for at give V-området lidt ekstra pleje og opmærksomhed.
Geberit

Flere vil have strøm til toilettet

Danskerne har travlt med at bygge nye boliger, og vi lader i høj grad teknologien flytte med ind. Online styring af lys og varme, berøringsfri løsninger og douchetoiletter er blandt fremtidens boligtendenser.
Geberit

Danskerne er nordiske mestre i toiletbesøg

Der er forskel på de nordiske toiletvaner. Danskerne er hurtigst, mens svenskerne bruger tid på at være online.
Geberit

Vand har fået ny status i hjemmet

For mange danskere hænger drømmeboligen tæt sammen med vand. Vi betaler gerne for havudsigt og indretter os med badekar, tempelbruser og douchetoilet. Forskning viser da også, at vand giver psykisk ro og velvære.
Geberit

Hvad skal der til for at ændre vores vaner?

Vaner udgør op imod 80 procent af vores adfærd i løbet af en dag. Derfor er der uanede gevinster at hente for dem, der har evnerne til at påvirke dem bevidst. Her kan det være en stor hjælp at kende til de mekanismer, det hjælper til at fastholde forandringen.
Geberit

Tænk på badeværelset, når du vil fremtidssikre boligen

Når det handler om at øge din boligs værdi på lang sigt, er det ikke lige meget, hvilke forbedringer af boligen, du kaster dig ud i. Især badeværelset er et rum, hvor investering i teknologi og kvalitet har betydning for den langsigtede boligværdi.
Geberit

Sådan får du velvære ind i hverdagen (det tager kun 5 minutter)

Det er de små ting, der gør hele forskellen. Et lille afbræk, der samler tankerne, giver et nyt syn på tilværelsen og øget velvære i hverdagen. Disse tips vil hjælpe dig på vej mod målet.
Geberit

Har du føling med det berøringsfrie hjem?

Der er flere fordele ved at leve i et berøringsfrit hjem. Det handler ikke kun om hygiejne, men også om velvære og om at spare på energien. Og snart kan du nøjes med at tale til dit hjem.
Geberit

Velværelset vinder frem

Badeværelset har fået ny status i boligen og er efterhånden blevet et rum, vi sætter vores personlige præg på i lige så høj grad som stuen og køkkenet. Få indretningsarkitektens og VVS-specialistens bud på de nyeste tendenser.
Geberit

Fra oldtidens til fremtidens toilet

Vi har gjort det alle dage - gået på lokum, wc, das og det lille hus. Vejen til det moderne toilet har været lang. Vi tager det hvide porcelænstoilet for givet, men det er ikke mange år siden, det var anderledes.