Geberit

Fra det eksotiske køleskab til fremtidens toilet

Tag med på en elektronisk tidsrejse tilbage til dengang køleskabet var en sjældenhed - og se, hvilken teknologi der i fremtiden bliver hjemmets nye vidunder.

Artiklen er leveret af

De danske hjem er proppet med elektriske produkter, og de færreste kan i dag forestille sig at undvære køleskabet, fryseren eller opvaskemaskinen. Men sådan har det ikke altid været …

1950’erne – Køleskabet

Det er nærliggende at tro, at det elektriske køleskab blev et hit, så snart det kom frem i 1930’erne. Men dengang var det faktisk strygejernet, der var den store sællert. Elkomfur og køleskab var kun at finde i 2 procent af de danske hjem.

Jytte Thorndahl er museumsinspektør på Energimuseet og ved alt om, hvordan de elektriske produkter har påvirket vores livsstil og livsvilkår.
”Det var først efter Anden Verdenskrig, at køleskabet for alvor blev udbredt, og vi skal helt op i 1950’erne, før det var hvermandseje,” fortæller Jytte Thorndahl, museumsinspektør på Energimuseet og medforfatter til bogen ”Da danske hjem blev elektriske”.

Hun forklarer, at køleskabet passer godt til den danske madkultur, hvor vi gerne gemmer madrester og spiser dem på smørrebrød eller i madpakken. Men dengang måtte det endelig ikke være stort eller virke som frås eller luksus.

”Ofte var det manden, der ville indføre det nye og moderne, mens husmoren var mere skeptisk,” siger Jytte Thorndahl.

1970’erne – Vaskemaskinen

Den første fuldautomatiske vaskemaskine kunne købes i Danmark i 1955, men først op i 1970’erne blev det almindeligt at have sin egen vaskemaskine. I 1975 stod der en i 45 procent af de danske hjem – i dag har 83 procent af danskerne egen vaskemaskine.

”Den hvide storvask, der hang til tørre i vinden, var husmorens store stolthed, og hun tvivlede i høj grad på, at en maskine kunne klare den opgave. Desuden var en vaskemaskine dyr, så der gik lang tid, før det var opnåeligt for almindelige danske familier,” forklarer Jytte Thorndahl.

1980’erne – Fryseren

Under Anden Verdenskrig opstod også en ny frostkultur, som danskerne var hurtige til at tage til sig. Det startede med fælles fryserier, for med knaphed på fødevarer var det smart at kunne fryse kød, frugt og grønt ned i en lejet fryseboks. I 1964 var det kun 9 procent af danskerne, der havde fryser derhjemme, men det tal steg hastigt, og allerede i 1975 rådede halvdelen af de danske hjem over deres egen fryser.

”I Danmark udviklede vi hurtigt en frostkultur, og op gennem 1980’erne var vi faktisk den befolkning i verden, der spiste næstmest mad fra frost – kun overgået af amerikanerne,” fortæller Jytte Thorndahl.

Selv om fryseren sluger meget energi, er den blevet uundværlig for de fleste danskere.

”Det ligger til mange af os, at vi gerne vil købe på tilbud og samle forråd, så selv om vi er blevet mere bevidste om at spare på vores elforbrug, kan vi ikke forestille os at undvære en fryser,” lyder det fra Energimuseets museumsinspektør.

Køleskabet, vaskemaskinen og opvaskemaskinen blev alle modtaget med skepsis, da de kom frem. Det samme gør douchetoilettet, som alligevel kan opnå samme uundværlige status i hjemmet i fremtiden. Foto: MOSTPHOTOS
1990’erne - Opvaskemaskinen

Man skal ikke mange år tilbage, før opvasken blev klaret med sulfo, knofedt og store diskussioner om, hvis tur det var. Opvaskemaskinen blev først indført i større køkkener, men i hjemmene var der skepsis: Kunne en maskine virkelig sikre, at tallerkener og bestik blev ordentligt rent? I 1970’erne havde 4 procent af danskerne opvaskemaskine, i 1990 var det tal steget til 17 procent, og i dag benytter 76 procent af danskerne sig af muligheden for maskinel afvaskning af tallerkener, glas og gryder.

”Opvaskemaskinen sneg sig lige så stille ind i køkkenet i løbet af 90’erne og blev hurtigt allemandseje,” siger Jytte Thorndahl, som forudser, at fremtidens opvaskemaskine også kan bruges som skab, så man slipper for at skulle tømme den.

2010’erne – Robotstøvsugeren

Den lille, automatiske støvsuger, som selv kan finde rundt i alle kroge af hjemmet, er blevet solgt i Danmark siden 2001, og omkring 10 år senere begyndte kommunerne for alvor at indføre robotstøvsugere hos ældre.

Foto: MOSTPHOTOS
- Det her er jo ikke slutningen på, at der kommer mennesker i hjemmet. En robotstøvsuger hopper ikke op og støvsuger sofaen eller tørrer støvet af lampen. Det her er bare en måde at få teknologi ind i hjemmet, lige som da opvaskemaskinen og kaffemaskinen kom det, udtalte daværende indenrigsminister Margrethe Vestager til DR i den forbindelse.

Ved udgangen af 2015 rådede over 70 procent af de danske kommuner over robotstøvsugere, og ifølge Ankestyrelsen er robotstøvsugere så udbredt, at de indgår i ”sædvanligt indbo”. Det betyder, at staten ikke yder støtte til robotstøvsugere som hjælpemiddel. Det er dog, ifølge tal fra Danmarks Statistik, kun 8 procent af danskerne, der har en robotstøvsuger i 2017.

2017 og fremtiden – Douchetoilettet og det intelligente køleskab

Ud over opvaskemaskinen, der ikke skal tømmes, er det intelligente køleskab, som selv holder styr på sit indhold og giver besked, når der skal købes mælk, en af de teknologiske vidundere, der rykker ind i hjemmet i den nærmeste fremtid. Det mener Jytte Thorndahl.

”Vi vil sikkert også se endnu flere robotter i hjemmet, for eksempel på badeværelset, hvor både bad og toiletbesøg bliver langt mere fuldautomatiske end i dag,” vurderer hun.

Hos Geberit, der udvikler og producerer douchetoilettet Geberit AquaClean, oplever man i disse år en markant voksende efterspørgsel på toilettet, der sørger for vask og tørring efter toiletbesøg.

”Stadig flere skifter til et douchetoilet, som gør toiletpapir unødvendigt, og i stedet rengør med lunt vand. Det handler om at få en lettere hverdag og slippe for nærkontakt med bakterier. Som flere af hjemmets andre elektriske apparater har vist, er vand til enhver tid mere effektivt end tørt papir,” fortæller Lise-Lotte Kristiansen, Project Manager hos Geberit.

Som med mange af de andre elektroniske apparater i hjemmet, bliver douchetoilettet ofte mødt med skepsis i første omgang.

”Men mange fortæller, at når de først har prøvet den rene fornemmelse, det giver, så er det næsten umuligt at nøjes med et almindeligt toilet igen,” siger Lise-Lotte Kristiansen.

Det er især i forbindelse med renovering af badeværelset eller byggeri af nyt hus, at det traditionelle wc bliver udskiftet med et douchetoilet.

Følg
Jyllands-Posten
Geberit

Disse investeringer gør din bolig mere værd

Får en vinkælder, en spa eller et douchetoilet værdien af din bolig til at stige? Eller begrænser det i stedet antallet af interesserede købere? Få ejendomsmægler Jesper Nielsens råd til investeringer, der gør din bolig mere værd.
Geberit

Nu kan dit toilet også blive klogere end de fleste

Vil du gøre din hverdag nemmere, dit liv sundere og dit hjem mere klimavenligt, så kan intelligente produkter og apps være vejen frem.
Geberit

Boligtrends 2019: 7 ting du bare må eje i år!

Vil du være med helt fremme på indretningsbeatet, er det disse 7 ting, du ikke kommer udenom i 2019. Ikke nok med, at de gør dit hjem imponerende lækkert – de har også en positiv effekt på din hverdag.
Geberit

For Didde er toilettet blevet en passion

Engang var farven på toilettet det vigtigste, så kom rengøringsvenligheden i fokus, og i dag er hygiejne og velvære i højsædet. For Didde Jul er toilettet en ren videnskab, og det har gjort hende til Danmarks nok mest passionerede toiletsælger.
Geberit

Diætistens bedste råd: Sådan slipper du for mavekneb

Julemaden er hård kost for maven, og mange danskere må bruge ekstra tid på toilettet i disse dage. Her får du diætistens gode råd til en sund og velfungerende julemave.
Geberit

Hjemmet skal tilpasse sig dig – ikke omvendt

Vi ønsker personlige løsninger overalt i hjemmet, og teknologien spiller en vigtig rolle. Fra den rette belysning, som matcher dit lysbehov, til kaffemaskinen, der brygger præcis din favoritkaffe, og toilettet, der giver hvert familiemedlem særbehandling.
Geberit

Fra det eksotiske køleskab til fremtidens toilet

Tag med på en elektronisk tidsrejse tilbage til dengang køleskabet var en sjældenhed - og se, hvilken teknologi der i fremtiden bliver hjemmets nye vidunder.
Geberit

Turister stiller nye, helt specielle krav til Danmark

Turismen er vigtig for Danmark, og for at tiltrække købestærke udenlandske turister fra andre verdensdele, må turistbranchen leve op til de nye og anderledes krav, de har til deres rejsemål.
Geberit

Sådan bliver vi rene - den personlige hygiejnes historie

I dag bliver vand set som et uundværligt element i den personlige rengøring, men sådan har det ikke altid været. Engang blev det ligefrem set som sundhedsskadeligt.
Geberit

Festivalgæster stiller større krav til toilethygiejne

Festivalgængerne stiller større krav til toiletfaciliteterne. Det har fået flere festivaler til at opgradere toiletforholdene. Og Smukfest satser ligefrem på den ultimative toiletoplevelse.
Geberit

Velvære rykker ned under bæltestedet

Wellness-bølgen rykker sydpå med en ny intimplejeserie og muligheden for at booke tid til en vanicure. Også derhjemme er der mulighed for at give V-området lidt ekstra pleje og opmærksomhed.
Geberit

Flere vil have strøm til toilettet

Danskerne har travlt med at bygge nye boliger, og vi lader i høj grad teknologien flytte med ind. Online styring af lys og varme, berøringsfri løsninger og douchetoiletter er blandt fremtidens boligtendenser.
Geberit

Danskerne er nordiske mestre i toiletbesøg

Der er forskel på de nordiske toiletvaner. Danskerne er hurtigst, mens svenskerne bruger tid på at være online.
Geberit

Vand har fået ny status i hjemmet

For mange danskere hænger drømmeboligen tæt sammen med vand. Vi betaler gerne for havudsigt og indretter os med badekar, tempelbruser og douchetoilet. Forskning viser da også, at vand giver psykisk ro og velvære.
Geberit

Hvad skal der til for at ændre vores vaner?

Vaner udgør op imod 80 procent af vores adfærd i løbet af en dag. Derfor er der uanede gevinster at hente for dem, der har evnerne til at påvirke dem bevidst. Her kan det være en stor hjælp at kende til de mekanismer, det hjælper til at fastholde forandringen.
Geberit

Tænk på badeværelset, når du vil fremtidssikre boligen

Når det handler om at øge din boligs værdi på lang sigt, er det ikke lige meget, hvilke forbedringer af boligen, du kaster dig ud i. Især badeværelset er et rum, hvor investering i teknologi og kvalitet har betydning for den langsigtede boligværdi.
Geberit

Sådan får du velvære ind i hverdagen (det tager kun 5 minutter)

Det er de små ting, der gør hele forskellen. Et lille afbræk, der samler tankerne, giver et nyt syn på tilværelsen og øget velvære i hverdagen. Disse tips vil hjælpe dig på vej mod målet.
Geberit

Har du føling med det berøringsfrie hjem?

Der er flere fordele ved at leve i et berøringsfrit hjem. Det handler ikke kun om hygiejne, men også om velvære og om at spare på energien. Og snart kan du nøjes med at tale til dit hjem.
Geberit

Velværelset vinder frem

Badeværelset har fået ny status i boligen og er efterhånden blevet et rum, vi sætter vores personlige præg på i lige så høj grad som stuen og køkkenet. Få indretningsarkitektens og VVS-specialistens bud på de nyeste tendenser.
Geberit

Fra oldtidens til fremtidens toilet

Vi har gjort det alle dage - gået på lokum, wc, das og det lille hus. Vejen til det moderne toilet har været lang. Vi tager det hvide porcelænstoilet for givet, men det er ikke mange år siden, det var anderledes.