Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.

Produktivitet er afgørende i den globale konkurrence, og derfor digitaliserer mange danske virksomheder deres produktion. I den forbindelse er standarder med til at sikre, at de investerer i den optimale teknologi. Foto: MOSTPHOTOS
Artiklen er leveret af

Digitalisering er en vigtig løftestang for danske produktionsvirksomheder, der vil klare sig i den globale konkurrence. Automatiseringen af processer gør produktionen langt mere effektiv og sikrer, at alle komponenter kan spores, så antallet af fejl minimeres. Men digitaliseringen giver samtidig en række udfordringer, blandt andet i forhold til interoperabilitet, sikkerhed og investering i ny teknologi.

”Digitaliseringen stiller nye, store krav til ledelsen i produktionsvirksomheder. De er nødt til at forstå, hvad der foregår på fabrikken, og det er langt mere komplekst end tidligere. Desuden går udviklingen enormt hurtigt, og ledelsen må hele tiden være opdateret på ny teknologi inden for deres område,” siger Regnar Schultz, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Ifølge seniorkonsulent Regnar Schultz fra Dansk Standard er fælles internationale standarder med til at sikre, at produktionsvirksomheder kan sammenkoble apparater fra forskellige leverandører uden selv at skulle programmere.
Standarder sikrer investering i ny teknologi

Standarder er vigtige værktøjer for virksomheder, der vil begå sig i den digitale virkelighed.

”Uden standarder risikerer man at blive låst til én leverandør, hvis de apparater, man køber til sin produktion, kun kan kommunikere med andre apparater fra samme producent. Standarder sikrer, at man kan sammenkoble apparater fra forskellige leverandører uden selv at skulle programmere. Det giver et bredere udvalg og sikrer, at den ny teknologi er optimal og passer til ens produktion,” forklarer Regnar Schultz.

En anden fordel ved en digitaliseret produktion er, at der er fuld sporbarhed både på komponenter og på de færdige produkter.

”Automatiseringen betyder, at man kan teste de enkelte delelementer, inden de bliver samlet i et færdigt produkt og dermed finde og rette fejl, inden produktet forlader fabrikken. Skulle der opstå en fejl ude hos slutbrugeren, kan man spore de enkelte komponenter tilbage og finde ud af præcis, hvordan fejlen er opstået,” siger Regnar Schultz.

Frontløber i digitalisering

PROCES-DATA i Silkeborg udvikler og producerer elektronisk hardware og software til industrielle applikationer, og virksomheden leverer udstyr til bl.a. mejeri- og fødevarebranchen, maskinstyringer, legal måleudstyr og til offshore- og marineindustrien. Samtidig er PROCES-DATA selv gået forrest i digitaliseringen. Her kører ordrebehandling, produktionsplanlægning, indkøb, produktion, lagerstyring, fakturering, salg, service, udvikling, sporbarhed mv. i virksomhedens eget ERP-system (Enterprise Resource Planning).

”Når udstyret kommunikerer med hinanden, er det vigtigt, det sker på et ’sprog’, som både afsender og modtager forstår. Det kan opnås ved, at de enkelte enheder forstår mange ’sprog’, eller at alle enheder har et fælles ’sprog’. Det sidste er det optimale,” forklarer Ole Cramer, ejer og adm. direktør i PROCES-DATA.

P-NET er international standard

Allerede i 1983 udviklede PROCES-DATA en model for kommunikation imellem enheder i processtyringer – det såkaldte P-NET – som siden er blevet gjort til en international standard. Det betyder, at andre producenter har udviklet udstyr, der anvender P-NET standarden og har tilsluttet udstyr fra PROCES-DATA. 

”Store firmaer udvikler eget ’sprog’, fordi de ikke ønsker at bruge konkurrentens sprog. Det bevirker, at firmaer, som skal forbinde udstyr fra flere leverandører, skal kunne tale de mange ’sprog’. Her har standarder deres berettigelse, for det er ok at bruge samme ’sprog’ som konkurrenten, når sproget er standardiseret og dermed ikke konkurrentens,” lyder det fra Ole Cramer.

Store fordele ved at deltage i standardisering

PROCES-DATA engagerer sig også i arbejdet med udviklingen af nye standarder.

”Ved at deltage i standardiseringsarbejdet får vi tidligere adgang til information om ny standardisering. Vi deltager, fordi de fordele, vi opnår, berettiger de omkostninger, vi har ved at deltage,” fastslår Ole Cramer.

Ifølge en analyse, Dansk Standard har lavet blandt 189 virksomheder, myndigheder og organisationer, der deltager i de danske standardiseringsudvalg, svarer 67 procent, at standardisering er den mest fordelagtige måde at få indflydelse på et givent område sammenlignet med andre måder at udøve indflydelse på. 

”For de deltagende virksomheder er det en stor fordel, at de er opdateret med de seneste krav og kan holde sig informeret om de kommende krav, så de ved, hvilken vej markedet går. Derfor bør danske produktionsvirksomheder afsætte ressourcer til at deltage i standardiseringsarbejdet, men især små virksomheder vælger det ofte fra. Det er synd, for mindre virksomheder har typisk mange gode idéer,” siger Regnar Schultz og henviser til, at det er væsentligt billigere for virksomheder med færre end 10 ansatte at deltage i standardiseringsudvalg.

Du kan se, hvilke virksomheder i din branche, der deltager i standardiseringsarbejdet på ds.dk.

Vil du vide mere? Deltag i Dansk Standards MorgenBriefing om den digitale omstilling.
Tilmeld dig gratis her

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.
Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her