Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.

Den nye ledelsesstandard ISO 37001 giver virksomheder over hele verden et værktøj til at forebygge og dokumentere sin indsats mod korruption og bestikkelse. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

De seneste fire år har Danmark indtaget førstepladsen som verdens mindst korrupte land, og i rigtig mange år har Danmark ligget i top 5. Det viser Transparency Internationals årlige indeks over korruption verden over. Men det betyder ikke, at danske virksomheder kan læne sig tilbage og fokusere al deres energi andre steder.

Da bedømmelsen blev offentliggjort i februar 2017 fik Danmark 90 point ud af 100 mulige. Transparency International understregede, at der fortsat er plads til forbedring og pegede konkret på, at ikke alle folketingspolitikere oplyser deres økonomiske interesser, og at Danmark sidste år var ramt af en bestikkelsessag med offentligt ansatte involveret.

Transparency International arbejder for at minimere korruption i hele verden, og Birgitte Bang Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i organisationens danske afdeling, har i udviklingen af ISO 37001 arbejdet for, at standarden dækker så bredt som muligt.

Desuden viste rapporten, at korruption tager til i flere europæiske lande. For eksempel ligger Ungarn, Grækenland, Bulgarien og Italien langt nede på listen, så danske virksomheder behøver ikke at have samhandel langt uden for landets grænser, før det er relevant at forholde sig til korruption.

”I en global verden er der behov for at skabe ensartede krav og spilleregler,” siger Birgitte Bang Nielsen, bestyrelsesmedlem i Transparency International Danmark, som er den danske afdeling af organisationen Transparency International, der arbejder for at minimere korruption i hele verden og er repræsenteret i omkring 120 lande.

Ledelsen er ansvarlig

For at skabe et fælles sprog og give virksomheder verden over de rette værktøjer til at undgå korruption har 60 lande siden 2012 været involveret i at udvikle en ny, international ledelsesstandard med fokus på korruption og bestikkelse. Resultatet er ISO 37001, som trådte i kraft i oktober 2016.

”Ifølge lovgivningen kan ledelsen kun fritages for ansvar ved korruption, hvis virksomheden har et regelsæt for anti-korruption, underviser og instruerer sine medarbejdere i reglerne og kan dokumentere, at den har gjort, hvad den kunne for at undgå korruption. Standarden giver virksomheden de rette værktøjer til at føre disse krav ud i livet,” forklarer Birgitte Bang Nielsen, som har deltaget i udviklingsarbejdet under den danske standardiseringsorganisation, Dansk Standard.

”Vores rolle har blandt andet været at sikre, at standarden bliver fyldestgørende og dækker alle former for korruption og bestikkelse. Vi har ønsket, at standarden har så bred en dækning som muligt,” tilføjer hun.

Flere end 60 lande har deltaget i arbejdet med at udvikle standarden. ”Det viser, at der har været et stort behov for et fælles sprog og globale spilleregler på området,” mener seniorkonsulent Charlotte Vincentz Fischer fra Dansk Standard.
Stor interesse for ny standard

I maj meldte Microsoft ud, at de, som den første amerikanske virksomhed og det første multinationale selskab, ville søge om at få deres anti-korruptionsprogram certificeret efter den nye standard ISO 37001.

Dansk Standard møder også stor interesse fra virksomheder her i landet og har sammen med blandt andre Transparency International Danmark afholdt to debatmøder, hvor omkring 100 virksomheder er mødt op for at få mere at vide.

”Det viser, at der er et stærkt behov for et hjælpeværktøj med et fælles internationalt sprog,” siger Charlotte Vincentz Fischer, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Fælles front er vejen frem

ISO 37001 er en ledelsesstandard, som supplerer andre ledelsesstandarder, for eksempel ISO 9001, som mange virksomheder allerede arbejder ud fra. Den nye standard hjælper virksomheder med at vurdere risikoområder, så der sættes ind efter behov og understøtter desuden virksomheden i at dokumentere sin indsats.

”ISO 37001 hjælper virksomheden med at implementere procedurer, der sikrer, at medarbejdere ikke modtager gaver, rejser eller lignende, som med rimelighed kan opfattes som bestikkelse. Det handler om at klæde sine medarbejdere bedst muligt på, når de står ude i virkeligheden, hvor en tolder pludselig kræver ekstra betaling, der intet har med told at gøre, eller hvor de må vurdere, om en samarbejdspartner har en interesse i, at de handler på en bestemt måde,” forklarer Charlotte Vincentz Fischer.

Både hos Dansk Standard og Transparency International Danmark er man klar over, at kampen mod korruption og bestikkelse er et langt, sejt træk. Det gør det kun endnu vigtigere, at virksomhederne får de rette værktøjer stillet til rådighed.

”For eksempel har den maritime sektor internationalt taget initiativ til et fælles netværk i kampen mod korruption, og det har haft effekt. Det samme normskifte håber og forventer vi, at standarden kan understøtte i andre brancher,” siger Birgitte Bang Nielsen.

Læs mere om 'ISO 37001:

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.
Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her