Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.

Ledelsesstandarden ISO 9001 er verdens mest udbredte og anvendes af over en million virksomheder og organisationer i flere end 170 lande. Alligevel forventes det, at dobbelt så mange virksomheder vil anvende standarden om 10 år.
Artiklen er leveret af

Ledelsesstandarden ISO 9001 anvendes af over en million virksomheder og organisationer i flere end 170 lande. Dermed er standarden den mest udbredte i verden, og hos Dansk Standard, som er Danmarks officielle standardiseringsorganisation, er det ikke overraskende.

”ISO 9001 er et ledelsesværktøj med enormt potentiale, og når det anvendes rigtigt giver det fordele, som kan aflæses direkte på bundlinjen,” siger Dansk Standards adm. direktør Anne Hasløv.

Hun forklarer videre, at netop denne standard er med til at åbne det globale marked for virksomheder i de enkelte lande:

”Den stigende globalisering medfører et øget behov for et fælles sprog på tværs af grænser. Ved at henvise til en international standard ved alle, hvilket kvalitetsniveau der kan forventes og dokumenteres, og derfor stiller stadig flere virksomheder krav om, at deres leverandører anvender standarder. Leverandørerne stiller kravet videre til deres underleverandører, og derfor udbredes standarden så massivt.”

Fordobling på 10 år

I Danmark er antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001 fordoblet i løbet af de seneste 10 år, og Dansk Standard forventer, at der vil ske yderligere en fordobling i løbet af de næste 10 år.

Dansk Standards adm. direktør Anne Hasløv er ikke i tvivl om, at ISO 9001 er et ledelsesværktøj med enormt potentiale, som giver fordele, der kan aflæses direkte på bundlinjen.
”Både fordi det er en nødvendighed for virksomheder, der vil handle globalt, og fordi fordelene er så tydelige,” siger Anne Hasløv og henviser til en undersøgelse Dansk Standard har foretaget blandt 450 virksomheder, som er certificeret efter ISO 9001.

Her svarer 70 procent, at standarden har bidraget positivt til virksomhedens resultater, og 64 procent giver udtryk for, at ISO 9001 har styrket virksomhedens konkurrenceevne. 

Dansk fingeraftryk er afgørende

Den første udgave af ISO 9001, som handler om kvalitetsledelse, blev lanceret i 1987 og den nyeste udgave udkom i 2015.

”Danmark har været meget aktive i revideringen, fordi det er afgørende at gøre danske ledelsesprincipper synlige i standarden. Hvis ISO 9001 bliver præget af krav, der ikke matcher danske ledelsesprincipper, vil det være en hindring for danske virksomheders konkurrencekraft,” fastslår Anne Hasløv.

Den nye version, ISO 9001:2015, introducerer en fælles struktur for alle ledelsesstandarder og gør det dermed nemmere at arbejde med flere ledelsesstandarder i samme virksomhed, fx miljøledelse og kvalitetsledelse.

Ny udgave indrammer hele processen

Det er netop, hvad de gør hos Brunata, som leverer måleudstyr og beregner forbrug af vand, varme, el mv.

Fordi Brunata anvender målerdata til at afregne bl.a. vand og varme er virksomheden underlagt lovkrav om at være ISO 9001-certificeret. Brunata har været certificeret efter ISO 9001 siden 1997 og er derudover miljøcertificeret efter ISO 14001.

”Danmark er indtil videre det eneste land, der stiller krav om, at virksomheder som os er 9001-certificeret. Men der er ingen tvivl om, at standarder får større og større betydning i hele verden. Derfor kan det få rigtig stor betydning i forhold til vores konkurrenceevne, at vi er så langt fremme,” siger kvalitets- og miljøchef Henrik Rudolf, som er glad for de ændringer 2015-udgaven af ISO 9001 har medført.  

Hos Brunata er kvalitets- og miljøchef Henrik Rudolf tilfreds med den reviderede udgave af ISO 9001, som udkom i 2015, fordi standarden er blevet mere procesorienteret end tidligere.
”Den nye udgave giver os meget vide rammer og gode muligheder for at forankre standarden i hele systemet. Samtidig er den blevet mere procesorienteret end tidligere,” mener han.

Ny opmærksomhed

Efter implementeringen af ISO 9001 for 20 år siden har standarden ellers levet en stille tilværelse i Brunata.

”Der var enormt stor opmærksomhed omkring standarden, da vi blev certificeret, men i årenes løb er det blevet til noget ’vi bare skal være’. Nu forsøger vi at genskabe opmærksomheden og opdyrke en ny kultur, hvor vi ikke ser standarden som et udefrakommende administrativt krav, men et værdifuldt værktøj til at beskrive vores hverdag og processer. Det gør vi blandt andet ved at involvere medarbejderne i langt højere grad end tidligere, for eksempel beder vi medarbejderne beskrive deres funktioner og udarbejde de nødvendige instruktioner,” fortæller Henrik Rudolf og forklarer videre, at målet er at få medarbejderne til at føle større ejerskab og lyst til at arbejde med standarden:

”Vi kan se, at der begynder at opstå en større forståelse for, hvilken værdi det giver, at vi arbejder ensartet.”

Henrik Rudolf fortæller også, at Brunata oplever, at den øgede opmærksomhed på standarden er til fordel for både virksomheden, medarbejdere, kunder og samarbejdspartner.

”Når man kigger på vores processerne og tilmed også forbedrer dem, giver det i sidste ende værdi for både virksomheden, vores medarbejdere, samarbejdspartner og ikke mindst vores kunder,” siger han.

Værdi på tværs af grænser

I første omgang har Brunata fokus på at implementere ISO 9001:2015 i de danske afdelinger i Herlev, Odense og Aarhus. Men på sigt er det også tanken, at virksomhedens udenlandske selskaber skal certificeres.

”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi vil høste fordele af en fælles standardisering. Ikke mindst, fordi vi så kan dokumentere en ensartet kvalitet på tværs af grænser,” lyder det fra Henrik Rudolf.

Virksomheder, der er certificeret efter ISO 9001 skal have implementeret 2015-udgaven senest i september 2018, men hos Brunata har man et mål om at køre efter den nye udgave allerede fra maj 2018.

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.
Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her