Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Den danske fødevarebranche må træde i karakter, hvis Danmark vil bevare sin internationale indflydelse inden for fødevaresikkerhed.
Artiklen er leveret af

I begyndelsen af maj var statsminister Lars Løkke Rasmussen på officielt besøg i Kina for at indgå en række aftaler på blandt andet fødevareområdet.

”Det, der har gjort Danmark rigt, er, at vi som land hele tiden har spillet sammen med resten af verden, hele tiden har skærpet vores egne standarder og gjort os lidt bedre,” udtalte statsministeren til TV2 Nyhederne om kinesernes interesse for danske produkter og viden på fødevareområdet.

Netop fødevarestandarden ISO 22000 spiller en vigtig rolle i Danmarks globale succes indenfor fødevarer.

Den internationale standard bygger nemlig på en dansk standard, og som initiativtager har Danmark som udgangspunkt ret til det internationale fødevaresekretariat. Det har derfor ligget i Danmark siden 2005.

Carina Dalager, seniorkonsulent i Dansk Standard, påpeger, at placeringen af det internationale sekretariat for fødevarer her i landet giver Danmark mulighed for at sætte dagsordenen for fremtidens globale fødevaremarked.
”Gennem årene er det gået op for os, hvor meget prestige og indflydelse der følger med sekretariatet. Det er os, der sætter dagsordenen for fremtidens standard – og dermed for fremtidens globale fødevaremarked,” siger seniorkonsulent Carina Dalager fra Dansk Standard, som er Danmarks officielle standardiseringsorganisation.

Kina og Frankrig venter i kulissen

Men den danske indflydelse på den internationale fødevarestandard er truet. Stærke lande som Kina og Frankrig har vist stor interesse for at overtage sekretariatet.

”Som udgangspunkt bliver sekretariatet i Danmark, så længe vi ønsker det. Men det kræver, at vi finder den million kroner, det hvert år koster at drive sekretariatet, og det er vanskeligt,” lyder det fra Carina Dalager.

En million kroner lyder ellers overkommeligt i en sektor, der eksporterede for over 159 mia. kr. i 2015.

Virksomhedernes tilbageholdenhed kan skyldes, at de ikke har indset, hvilke ændringer det vil medføre, hvis sekretariatet ikke længere er på danske hænder, mener Carina Dalager.

På fødevareområdet er Danmark kendt for at have veluddannede medarbejdere og en innovativ tilgang, og det har været med til at sikre en position blandt verdens bedste.

”I Kina og Frankrig er forretningskulturen i langt højere grad styret af bureaukrati, skrappe regler og tjeklister. Vi frygter, at standarden bliver mere rigid, hvis sekretariatet flytter, og at det vil hæmme danske virksomheder, fordi det begrænser mulighederne for at skabe de grønne, bæredygtige og innovative løsninger, der har båret os frem indtil nu,” siger Carina Dalager.

Branchen må træde i karakter

Skal Danmark bevare sin indflydelse på den internationale fødevarestandard i fremtiden, kræver det, at branchen træder i karakter.

”Vi mangler nogle virksomheder, som vil stå i spidsen og investere i sekretariatet, så vi fortsat kan udvikle fødevarestandarden i en retning, der afspejler danske interesser,” konstaterer Carina Dalager.

Og standarden er faktisk relevant for rigtig mange danske virksomheder, idet den dækker hele fødevarekæden. Fra produktion af foder til slagtedyr, skadedyrsbekæmpelse, produktion af fødevarer, emballage, opbevaring og transport.

License to trade

En af de virksomheder, der har deltaget aktivt i arbejdet fra starten er Chr. Hansen, der er verdensførende producent af bakteriekulturer, naturlig farve og andre ingredienser til fødevarer, som sælges til verdens største fødevareproducenter. På verdensplan indtager en milliard mennesker hver dag fødevarer med indhold fra Chr. Hansen.

Det undrer Hanne Benn Thomsen, som er Senior Quality System Specialist hos Chr. Hansen, at så få virksomheder viser interesse for at bevare sekretariatet på danske hænder.
”Vores store kunder stiller ganske enkelt krav om, at vi er certificeret, for de er afhængige af at kunne stole på os og vores fødevaresikkerhed. Samtidig er det en stor fordel for os, fordi standarden sikrer et fælles sprog over for både kunder og leverandører. Den danner en fælles referenceramme, som vi bruger rigtig meget i forhold til blandt andet risikoanalyser og krav til produktionsmiljøet,” fortæller Senior Quality System Specialist Hanne Benn Thomsen, som også sidder i standardiseringsudvalget.

Standard fremmer dansk eksport

Hun er ikke i tvivl om, at det har stor betydning, at fødevaresekretariatet ligger i Danmark.

”Det betyder helt klart, at Danmark har stor indflydelse på formuleringen af standarden og dermed på fremtidens marked. Samtidig er den danske måde at arbejde på meget inkluderende og kompromissøgende, hvilket er en fordel for alle de deltagende lande,” mener hun.

Hun får opbakning af Claus Heggum, der er chefkonsulent i Mejeriforeningens afdeling for Fødevaresikkerhed, veterinære forhold og risikoanalyse.

”På mejeriområdet er Danmark kendt for at levere en ensartet og høj fødevarekvalitet og -sikkerhed. Det kræver viden at kunne levere, og den internationale standard er dokumentation for den viden. Så der er ingen tvivl om, at standarden er med til at booste dansk eksport,” siger han og tilføjer:

”Kina og Frankrig har en meget anderledes tilgang til fødevaresikkerhed, hvilken kan øge den bureaukratiske byrde på danske virksomheder.”

Dansk eksport taber, hvis vi ikke handler

Det undrer Hanne Benn Thomsen, at så få virksomheder viser interesse for at bevare sekretariatet på danske hænder.

”Hvis man ikke ønsker at deltage i selve arbejdet, kan man give et økonomisk bidrag og på den måde sikre sine interesser,” siger hun.

Hos Dansk Standard håber Carina Dalager også, at fødevarebranchen vil få øjnene op for betydningen af ISO 22000.

”Det vil være rigtig ærgerligt, hvis vi mister den indflydelse vi har, for der er en reel risiko for, at det vil betyde, at standarden bliver ændret, så den hæmmer dansk innovation og vækst,” siger hun og opfordrer interesserede virksomheder til at kontakte Dansk Standard.   

Læs mere på ds.dk/fødevaresikkerhed

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Snart kan du spise chokolade med god samvittighed

Danmark har stået i spidsen for den første internationale standard for bæredygtig kakao. Den giver for kakaofarmerne bedre vilkår og skal dermed sikre, at der også i fremtiden bliver produceret nok kakao.
Dansk Standard

3D-print kan gøre dansk produktion billigere og mere miljørigtig

Andelen af danske produktionsvirksomheder, der anvender 3D-print, er mere end femdoblet på under tre år. Alligevel halter vi bagefter andre lande i forhold til at bruge teknologien, der kan gøre produktionen hurtigere, billigere, mere miljørigtig – og samtidig sikre lokale arbejdspladser.
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.