Dansk Standard

Mindre virksomheder går glip af gevinsten ved standardisering

Standarder hjælper virksomheder til større eksport og vækst. Samtidig giver udviklingen af standarder virksomheder mulighed for at præge deres marked. Men den mulighed går små og mellemstore virksomheder ofte glip af, fordi de ikke kender til den, og det koster både dem og samfundet dyrt.

Standarder sikrer, at der enighed om grundlæggende retningslinjer, metoder og konstruktioner – og at ting passer sammen. For eksempel at en fransk elpære passer i en dansk designerlampe. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Langt større eksport, højere produktivitet og øget værditilvækst er blandt de gevinster, virksomheder får ved at bruge standarder. Det viser en analyse fra Centre for Economic and Business Research (CEBR).

”Standarder er et sprog på tværs af lande og brancher, som giver virksomheder og forbrugere garanti for kvalitet og sikkerhed, og som gør det nemmere for virksomheder at producere, innovere, samarbejde og handle med hinanden,” forklarer Anne Hasløv, direktør i Dansk Standard, der som Danmarks nationale standardiseringsorganisation koordinerer flere end 250 udvalg med over 1.800 virksomheder, organisationer og NGO’er, der udvikler og reviderer standarder.

Dansk Standards direktør opfordrer flere små og mellemstore virksomheder til at deltage i udviklingen af nye standarder. Det gavner nemlig både virksomhedernes økonomi og dansk konkurrencekraft.
Milliardvækst i BNP

Standarder sikrer, at der enighed om grundlæggende retningslinjer, metoder og konstruktioner – og at ting passer sammen. For eksempel at de samme batterier kan sættes i forskellige elektroniske produkter, at en fransk elpære passer i en dansk designerlampe eller at dansk software fungerer i et tysk it-system.

Globaliseringen betyder, at danske virksomheder i stigende grad bliver mødt med krav om at anvende internationale standarder og kunne dokumentere deres interne kvalitetssikring. Standarder har derfor stor betydning for virksomhedernes eksportevne, og CEBR’s analyse viser, at virksomheder, der anvender standarder, øger deres eksport med 40-50 procent.

”Der er ingen tvivl om, at det er gavnligt fra det danske bruttonationalprodukt, at stadig flere virksomheder bruger standarder,” fastslår Anne Hasløv, som bakkes op af beregninger fra Erhvervsstyrelsen, der viser, at hvis 6000 flere virksomheder anvender standarder, er der potentiale for, at dansk eksport kan øges med op til 20 mia. kr.

Mindre virksomheder mister indtægt

Ud over at benytte vedtagne standarder kan virksomheder høste store fordele ved at deltage i udviklingen af standarder. Men den mulighed forpasser mange små og mellemstore virksomheder.

Fordele ved standarder

En analyse udarbejdet af Centre for Economic and Business Research viser, at I forhold til virksomheder, der ikke anvender internationale standarder, opnår de virksomheder, der bruger disse:

9-15 pct. højere produktivitet

40-50 pct. større eksport

20-25 pct. højere værditilvækst

”Lige nu går Danmark glip af store indtægter, fordi små og mellemstore virksomheder ikke kender til deres mulighed for at deltage i udviklingen af standarder,” siger Anne Hasløv, som samtidig understreger, at mindre virksomheder kan få forholdsmæssig stor indflydelse i standardiseringsudvalgene:

”Det er vigtigt at gøre sig klart, at uanset om man er med eller ej, så bliver der lavet internationale standarder. At deltage i udviklingsarbejdet er den bedste måde at få indflydelse på fremtidens marked, og i udvalgene har man samme indflydelse uanset størrelse. Derfor kan man få forholdsmæssig stor indflydelse som SMV’er.”

I en ny undersøgelse blandt 150 virksomheder, myndigheder og organisationer, der deltager i de danske standardiseringsudvalg, svarer 62 procent faktisk, at standardisering er den mest fordelagtige måde at få indflydelse på et givent område sammenlignet med andre måder at udøve indflydelse på. 

Ropox producerer hjælpemidler og møbler til handicappede og sælger sine produkter i en stor del af verden. Standarder er vigtige for virksomheden, og produktchef Andreas Marxen deltager selv i arbejdet med at udvikle internationale standarder på området.

Indflydelse på sit marked

En af de virksomheder, der deltager i standardisering, er Ropox med ca. 60 medarbejdere. Ropox producerer genoptræningsudstyr, hjælpemidler og møbler til handicappede og har forhandlere i en lang række europæiske lande, USA, Australien, Asien og Mellemøsten.

”For at være verdens bedste på vores område må vi være på forkant og kende de internationale krav. Samtidig vil vi gerne bidrage til at udvikle branchen til gavn for vores brugere og sikre, at vores konkurrenter spiller på samme bane som os,” forklarer produktchef Andreas Marxen, der som repræsentant for Ropox har været med til at udvikle standarden ISO 17966, som omfatter krav og prøvningsmetoder til hygiejneprodukter.

”Standarder er bibelen for vores udviklingsafdeling og har stor betydning for udformningen af slutproduktet. Derfor er det også afgørende for os at have indflydelse på standarderne,” uddyber han.

Fremtidssikret produktion

Samtidig giver deltagelsen i udviklingen af standarder den fordel, at man som virksomhed får kendskab til de krav, der bliver stillet i den endelige standard, lang tid før offentligheden. Det betyder, at man har mulighed for at udvikle nye produkter og tilrette produktionen herefter, og dermed være på forkant med kommende markedskrav.

”Det har været en stor fordel, at vi allerede for tre-fire år siden kunne tilrette vores teststande, så de overholder standarden allerede inden den trådte i kraft,” siger Andreas Marxen, der også bruger sin viden om standardisering i virksomhedens salgsarbejde.

”Ikke kun i Danmark, men også på vores eksportmarkeder er det et vigtigt salgsargument, at vi lever op til alle standarder på markedet. Og i vores markedsføring er det en fordel, at jeg kan klæde sælgerne på med viden om, hvorfor kravene er, som de er, fordi jeg har siddet med ved bordet, da kravene blev diskuteret og fastlagt.”

Krystalkugle for virksomheder

Hos Dansk Standard opfordrer man alle virksomheder uanset størrelse til at deltage i standardiseringsarbejdet.

”Standarder kan være med til at åbne nye markeder – og omvendt kan markeder lukke, hvis virksomheden ikke lever op til standarder på området. At sætte sit præg på udviklingen af standarder er relevant for alle virksomheder, der vil kende sit marked, øge sin eksport og produktivitet. Standardiseringsarbejdet er som en krystalkugle, som giver virksomheder mulighed for at se ind i fremtiden. Og hvem vil ikke gerne det?” lyder det fra Dansk Standards direktør Anne Hasløv Stæhr.

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.
Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her