Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.

Fra selvkørende biler og støvsugere til den nye kollega. Robotter spiller en stadig større rolle i vores hverdag, og det stiller nye krav til sikkerheden, som standarder kan være med til at løse. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Biler, der automatisk bremser, hvis du kommer for tæt på den forankørende. Robotstøvsugere, der fjerner nullermænd i hjørnerne, og robotplæneklippere, som trimmer græsset, mens du er på arbejde. Robotterne har gjort deres indtog derhjemme, og den tendens vil vi se endnu mere til i den nære fremtid, vurderer Søren Peter Johansen, som er faglig leder for Robot Technology på Teknologisk Institut (DTI).

”Robotteknologien omgiver os stille og roligt, og vi oplever det nok mest ved, at vi får mere bekvemme hjælpemidler,” siger han.
Til foråret lancerer Lenovo og Google et intelligent, stemmestyret vækkeur, der kan fjernstyre f.eks. tv, lamper og kaffemaskinen. Til gengæld går der formentlig nogle år, før køleskabet selv bestiller mælk, og vaskemaskinen sorterer tøjet og vasker det ved den rette temperatur og med det korrekte vaskemiddel.

”Udviklingen sker der, hvor mange vil betale for det. Derfor er industrien ofte først til at implementere ny teknologi, og så spreder det sig senere til private. Og det er fint, at udviklingen går langsomt. Dels fordi det giver os tid til at vænne os til den, dels fordi det giver producenterne tid til at udvikle robotter, der er sikre at være tæt på, og som passer godt på vores data,” siger Søren P. Johansen.

Fra skepsis til tryghed

Ny teknologi bliver typisk modtaget med stor skepsis, og fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning fortæller, at ordet ’sabotage’ stammer fra dengang dampmaskinen blev indført i Frankrig, og arbejderne smed deres træsko – ’sabots’ på fransk – ind i motoren for at ødelægge den.

Robot eller maskine?
Forskellen på en robot og en maskine er bl.a., at robotten er fleksibel og hurtig at omstille til forskellige opgaver, mens maskiner typisk er fremstillet til en specifik opgave. Desuden er robotter ofte i stand til at træffe beslutninger og være delvist autonome eller selvstyrende. Robotter er gerne udstyret med sensorer, som de reagerer ud fra. På baggrund af data indsamlet fra sensorerne kan robotten opdage og handle på forandringer – dette kaldes kunstig intelligens.

”Men i takt med, at teknologien bliver en del af vores hverdag, forsvinder frygten. I 1970’erne var vi bekymrede for, om computere ville overtage vores jobs, og om udviklingen af ’reagensglasbørn’. I dag kan de færreste undvære deres computer, og cirka 10 procent af de nyfødte i Danmark er skabt ved kunstig befrugtning,” forklarer Klaus Æ. Mogensen.

Han oplever, at den danske befolkning er kommet over det stadie, hvor vi er bange for robotter i al almindelighed.

”Danmark er et af de mest industrialiserede lande i verden, og vi er vant til teknologien, så derfor virker robotterne ikke så voldsomme på os, som de gør andre steder i verden.”

Robotten som kollega

Det er især på arbejdspladserne, at vi møder robotterne. I industrien er der de seneste år sket den store forandring, at robotterne ikke længere er voldsomme metalmonstre gemt væk bag solide hegn. Ny, avanceret sensorteknologi har medført, at robotterne kan arbejde side om side med mennesker som såkaldte ’cobots’.

Fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen forudser, at kunstig intelligens vil overtage en stor del af de rutineprægede opgaver, men at robotter og mennesker oftest vil samarbejde.
”At robotter og mennesker kan stå ved samme samlebånd betyder, at man ikke længere behøver at automatisere 100 procent af produktionen. Man kan lade cobots gøre det trivielle og nedslidende arbejde, mens mennesker tager sig af de komplekse og avancerede opgaver,” forklarer Søren P. Johansen.

Robotterne overtager altså nogle opgaver, men det betyder ikke nødvendigvis, at vi skal slås med robotterne om vores jobs.

”Jeg har set mange virksomheder, der har automatiseret og dermed er blevet mere konkurrencedygtige og har kunnet ansat flere mennesker. Der er også virksomheder, som delvist automatiserer i stedet for at outsource til lande med billigere arbejdskraft og på den måde holder arbejdspladserne i Danmark,” siger Søren P. Johansen.

Kunstig intelligens klarer rutinearbejde

Ifølge fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen vil vi se robotterne rykke ind på arbejdsmarkedet mange steder. I den nærmeste fremtid bliver det især synligt i trafikken, hvor tog, lastbiler og taxaer snart bliver selvkørende.

”I USA bliver en selvkørende taxaservice en realitet allerede i år, og Volvo har planer om at lancere en robotbil, som kan sælges til private bilister, fra 2021,” fortæller han.

Også jurister, økonomer og læger kan regne med at få robotter som kolleger i løbet af få år.

”Kunstig intelligens kan overtage en stor del af de rutineprægede opgaver, men langt de fleste steder vil robotter og mennesker samarbejde. For eksempel mangler vi læger, og her kan kunstig intelligens sagtens stå for at snakke med patienten om symptomer, analysere sundhedsdata fra smartwatches og stille den indledende diagnose,” siger han, og påpeger, at vi må være klar over, at vores arbejdsopgaver ændrer sig i takt med automatiseringen, og at det betyder, at både individet og samfundet skal være omstillingsparate.

”Det bliver ikke sådan, at vi tager én uddannelse. Vi må indstille os på at lære gennem hele livet og løbende blive omskolet og opkvalificeret.”

Sikkerheden er vigtig

At vi skal arbejde tæt sammen med robotter, betyder også, at sikkerheden er ekstra vigtig.

Vil du vide mere om fremtidens teknologier,
så er Søren P. Johansen en af oplægsholderne, når Dansk Standard den 13. marts 2019 holder MorgenBriefing for virksomheder og andre, der beskæftiger sig med eller har interesse for robotter, cobots og robotsikkerhed. Læs mere og tilmeld dig gratis her: ds.dk/MorgenBriefing

”Heldigvis er industrien rystende bange for at slippe teknologier løs, der ikke er sikre nok – det gælder både udviklerne og dem, der anvender teknologierne,” siger Søren P. Johansen, som oplever at begge parter efterspørger standarder, som kan gøre det nemmere at lave specificerede og ensartede risikovurderinger.

”Standarder er selvfølgelig vigtige i forhold til de robotter, vi skal samarbejde med, så vi ikke kommer til skade. Men standarder har også stor betydning, når det gælder de forholdsvis uskyldige robotter, vi har i hjemmet. Standarderne stiller nemlig krav til sikkerhed og ydeevne, så vi som forbrugere kan være sikre på, at de virker efter hensigten og ikke f.eks. ødelægger møblerne eller er nemme at hacke,” forklarer Søren P. Johansen.

Denne artikel er sponsoreret af Dansk Standard

Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation, der tilbyder kunder at få indflydelse på udviklingen af europæiske og internationale standarder gennem et udvalg hos os. Vi rådgiver og underviser også med udgangspunkt i standarder og best practices. Læs mere om Dansk Standard her

 

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Snart kan du spise chokolade med god samvittighed

Danmark har stået i spidsen for den første internationale standard for bæredygtig kakao. Den giver for kakaofarmerne bedre vilkår og skal dermed sikre, at der også i fremtiden bliver produceret nok kakao.
Dansk Standard

3D-print kan gøre dansk produktion billigere og mere miljørigtig

Andelen af danske produktionsvirksomheder, der anvender 3D-print, er mere end femdoblet på under tre år. Alligevel halter vi bagefter andre lande i forhold til at bruge teknologien, der kan gøre produktionen hurtigere, billigere, mere miljørigtig – og samtidig sikre lokale arbejdspladser.
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.