Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.

Mindre danske virksomheders brug af standarder har medvirket til, at en gigant som Airbus har fået øje på den fem mand store danske virksomhed Systems Engineering A/S. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Der er over 133.000 ansatte til forskel mellem den danske virksomhed Systems Engineering A/S og flyproducenten Airbus. Alligevel er flygiganten og andre store internationale koncerner blandt virksomhedens kunder.

”Alle internationale virksomheder bliver mødt af krav og standarder. Vi har skabt et unikt koncept, der hjælper virksomhederne med at gennemskue, hvordan kravene ser ud, og hvad de helt konkret skal gøre for at efterleve dem,” fortæller Henrik Balslev, der har stiftet Systems Engineering A/S og udviklet Systems Engineering Concept®, som skaber et fælles sprog for projektgrupper, der udvikler tekniske systemer. Han har selv en baggrund som projekterende ingeniør og projektdirektør og har desuden arbejdet med internationale standarder i 20 år.

”Selv om vi er en lille dansk virksomhed med fem ansatte, bliver vi foretrukket som samarbejdspartner af de store koncerner, fordi vores praktisk anvendelige koncept bl.a. er baseret på internationale standarder, som vi er specialister i inden for vores fagområde,” forklarer han.

Højere vækst og eksport

Systems Engineering A/S er blot ét eksempel på, hvordan små danske virksomheder kan have stor gavn af internationale standarder. Analysen ’Effektvurdering af virksomheders anvendelse af standarder’, der er lavet af CEBR for Erhvervsstyrelsen, viser, at i forhold til andre virksomheder, opnår virksomheder, der anvender internationale standarder op til 15 pct. højere produktivitet, op til 50 pct. større eksport og op til 25 pct. højere værditilvækst.

Selv om Systems Engineering A/S er en lille dansk virksomhed med fem ansatte, er der flere verdensførende globale koncerner blandt kunderne. Ifølge CEO Henrik Balslev skyldes det i høj grad internationale standarder.
Hos Systems Engineering A/S oplever man på tætteste hold, den udvikling standarder kan medvirke til i en virksomhed.

”Værdiskabelsen er indiskutabel. Men tålmodigheden er ofte lille hos vores kunder, så implementeringen skal helst omgående være en hjælp, og det er her, der er brug for os til at bygge bro mellem teori og praksis,” siger Henrik Balslev.

Til gengæld er det ikke kun virksomhederne, der høster gevinsten. En stor nordisk undersøgelse fra i år viser, at 28 procent af de nordiske landes samlede vækst i BNP bygger på anvendelsen af standarder. Dermed har internationale standarder stor betydning for landenes økonomi og vækst, og den danske regering har derfor lagt en målrettet strategi for at få flere danske virksomheder til at anvende standarder. Hvis 6.000 flere virksomheder anvender standarder, kan eksporten nemlig øges med op til 20 mia. kr., viser regeringens tal.

Små virksomheder halter bagefter

Ca. 70 procent af danske virksomheder med over 250 ansatte anvender standarder, mens det kun gælder 21 procent af de virksomheder, der har 25-99 ansatte.

Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard, er ikke i tvivl om, at der er store fordele at hente for danske små og mellemstore virksomheder, som begynder at anvende internationale standarder.
”Det er især de små og mellemstore virksomheder, der ikke er klar over, hvor stor værdi standarder kan skabe for dem,” siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard, som ser et stort potentiale blandt SMV’erne.

”I Danmark er 9 ud af 10 virksomheder netop små eller mellemstore, og derfor besøger vi hvert år flere hundrede af dem for at gøre opmærksom på, hvordan standarder kan være med til f.eks. at åbne nye markeder, styrke deres markedsposition og øge deres produktivitet.”

Derudover har Dansk Standard netop lanceret online-universet Forkant, der samler den nyeste viden om standarder og fortæller om de afledte effekter for virksomheder, erhvervsliv og samfund.

”Vi vil gerne give virksomhederne indblik i, hvad der sætter trenden inden for det, de arbejder med. I første omgang sætter vi fokus på cirkulær økonomi og robotter, som er to områder, hvor der sker en masse lige nu, men universet vokser hele tiden med viden, inspiration og cases.”

En spørgeskemaundersøgelse blandt danske virksomheder, der anvender standarder, har tidligere vist, at de fleste virksomheder begynder at anvende standarder på grund af udefra kommende krav fra markedet, men at de efterfølgende oplever uforudsete gevinster i form af bl.a. øget kvalitet i deres produkter og ydelser, ny viden og enklere samarbejde med underleverandører og kunder.

”Med standarder kan man simpelthen bringe sig på forkant med viden inden for sin branche og sin forretnings udvikling, og det er heraf navnet til det nye univers stammer fra,” siger Jens Heiede.

Læs mere på forkant.ds.dk

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Snart kan du spise chokolade med god samvittighed

Danmark har stået i spidsen for den første internationale standard for bæredygtig kakao. Den giver for kakaofarmerne bedre vilkår og skal dermed sikre, at der også i fremtiden bliver produceret nok kakao.
Dansk Standard

3D-print kan gøre dansk produktion billigere og mere miljørigtig

Andelen af danske produktionsvirksomheder, der anvender 3D-print, er mere end femdoblet på under tre år. Alligevel halter vi bagefter andre lande i forhold til at bruge teknologien, der kan gøre produktionen hurtigere, billigere, mere miljørigtig – og samtidig sikre lokale arbejdspladser.
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.