Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.

Psykisk dårligt arbejdsmiljø er dyrt både menneskeligt og økonomisk. En række nye globale standarder giver nu virksomhederne bedre værktøjer til at forebygge fx stress og mobning. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Traditionelt har arbejdsmiljø handlet om fysiske faktorer som sikkerhed på byggepladser, indeklima på kontorer og arbejdsulykker. Men der er sket et skifte, og det er den nye standard for arbejdsmiljøledelse, ISO 45001, med til at understrege. Den sætter nemlig i højere grad end tidligere fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Hver dag oplever 430.000 danskere symptomer på stress, og 35.000 danskere er sygemeldte på grund af stress, mobning, chikane eller et andet tegn på psykisk dårligt arbejdsmiljø.

”Danske virksomheder har haft fokus på psykisk arbejdsmiljø i mange år, og fokus er stigende,” siger Jan Lorentzen, der er fagleder for psykisk arbejdsmiljø i Dansk Industri.

”De fleste ledelser prioriterer trivsel og sundhed højt, og der er en bred erkendelse af, at medarbejdere, som trives, bidrager mere til den produktivitet og innovation, der er afgørende for dansk konkurrenceevne. Dermed er sundhed og trivsel et vigtigt led i at drive en bæredygtig dansk virksomhed,” uddyber han.

I Dansk Industri mener man, at anvendelse af en standard kan være med til at sikre systematik og ledelsesmæssig fokus på det psykiske arbejdsmiljø.

”Psykisk arbejdsmiljø handler om alt det, du ikke kan se. Der kan derfor være problematiske forhold som ikke får nok opmærksomhed, simpelthen fordi de ikke er synlige. Standarden kan hjælpe virksomhederne med at komme hele vejen rundt og følge udviklingen af den indsats, der bliver gjort på området,” siger Jan Lorentzen.

Psykisk arbejdsmiljø er stadig tabu

Kristian Glæsel er administrerende direktør i Glæsel HSEQ Management, rådgiver og træner virksomheder i hele verden i implementering af ledelsessystemer.

”Psykisk arbejdsmiljø er stadig et meget tabubelagt emne, som både medarbejdere og ledelse ofte har berøringsangst overfor. Det er meget nuancerede problemstillinger, og de skal ofte være meget tydelige, før der bliver grebet ind,” fortæller Kristian Glæsel, som er blandt verdens førende eksperter i fortolkning og forståelse af ledelsesstandarder og har været ansvarlig for den internationale arbejdsgruppe, som har udarbejdet den ny standard for arbejdsmiljøledelse.

”Uanset om der er tale om fysisk eller psykisk arbejdsmiljø, kan et ledelsessystem hjælpe med at sætte fokus på de områder, man vil arbejde med, identificere problemstillingerne og dokumentere arbejdet. Det er med til at fastholde indsatsen og overvåge, at de problemer, man har løst, ikke vender tilbage,” forklarer han.

Når ud til 2,5 mia. mennesker

I alt har 88 lande deltaget i udviklingen af den nye standard, og ifølge Kristian Glæsel har det stor betydning, at standarden er global og gælder på tværs af landegrænser.
”I mange lande er det fysiske arbejdsmiljø stadig den største udfordring, men i de nordiske lande er vi nået rigtig langt på det område og har derfor tid, råd og overskud til at fokusere på de bløde faktorer, som er mindst lige så vigtige,” konstaterer han og pointerer, at erkendelsen af, at et sundt psykisk arbejdsmiljø har en positiv effekt på bundlinjen, er med til at udbrede fokus på området til stadig flere lande.

Derfor er det også vigtigt, at standarden er international, så den kan være med til at præcisere kravene og skabe fælles retningslinjer for psykisk arbejdsmiljø på tværs af landegrænser.

”ISO 45001 påvirker 2,5 mia. menneskers arbejdsliv, og dermed er standarden et essentielt værktøj til generelt at højne arbejdsmiljøet over hele verden,” fastslår Kristian Glæsel.

For ham har det især været vigtigt, at den nye ISO 45001 er blevet enkel, anvendelig, forståelig og at den giver et udbytte for virksomhederne.

”Arbejdsmiljøledelse er ikke en videnskab, men godt købmandskab og sund fornuft. Virksomhederne skal mærke, at de har både økonomisk og menneskelig gavn af at bruge sådan et system,” siger han.

Håndbog skal hjælpe med implementering i små virksomheder

4. september 2018 inviterer Dansk Standard alle danske virksomheder med til opstartsmøde omkring udviklingen af nye globale standarder for psykisk arbejdsmiljø, fortæller konsulent Lise Schmidt Aagesen.
Selvom vi i Danmark er dygtige til at tænke på psykisk arbejdsmiljø, er der mange mindre virksomheder, der ikke har implementeret et arbejdsmiljøledelsessystem. SMV’erne overser, at standarder kan hjælpe dem i gang med arbejdet.

”Vi vil gerne gøre det lettere for SMV’erne at høste de fordele, standarden giver, ved at udarbejde en implementeringshåndbog, der er særligt målrettet mindre virksomheder,” siger Lise Schmidt Aagesen, der er konsulent i den nationale standardiseringsorganisation Dansk Standard.

Arbejdet med håndbogen forventes at gå i gang på et internationalt møde i september i Coventry, England, hvor også nye standarder for psykisk arbejdsmiljø er på agendaen.

Sæt dit præg på nye standarder for arbejdsmiljø

Den nye standard for arbejdsmiljøledelse trådte i kraft i foråret 2018, og til september går arbejdet med den nye standard for psykisk arbejdsmiljø i gang. Her er Dansk Industri med i det danske udvalg.

”Generelt ligger arbejdsmiljøet i Danmark på et højt niveau, og vi er i den internationale elite for medarbejdertilfredshed. Vi kan blandt andet inspirere andre lande med vores tradition for en tæt dialog mellem ledelse og medarbejdere. Samtidig kan vi helt sikkert også lære noget af andre lande, og der ligger en kæmpe værdi i den videndeling, der foregår,” siger Jan Lorentzen.

Alle danske virksomheder har muligheder for at deltage i det danske og internationale arbejde med standarder inden for arbejdsmiljø, når Dansk Standard inviterer til udvalgsmøde den 4. september. Her vil der blandt andet være en workshop, som undersøger, hvad danske virksomheder har brug for af publikationer inden for arbejdsmiljøledelse. Se, hvordan du deltager på ds.dk.

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.
Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her