Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.

Med 17 ambitiøse verdensmål vil FN trække verden i en ny og mere bæredygtig retning inden år 2030. Skal det lykkes, er globalt samarbejde og konsensus en nødvendighed, og det er internationale standarder med til at sikre. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Det skal være slut med sult, fattigdom og ulighed. Vi skal agere mere bæredygtigt og passe bedre på kloden og klimaet. Det slog FN fast, da de i 2015 vedtog 17 ambitiøse verdensmål.

”Målene er den bedste sammenfatning af de globale udfordringer, som vi skal løse, hvis kommende generationer skal have det bare nogenlunde harmonisk og fredeligt,” har Mogens Lykketoft (S) udtalt til Altinget.dk i et interview om, hvorfor han bruger størstedelen af sin tid på at arbejde for verdensmålene, som blev vedtaget, mens han besad posten som formand for FN’s generalforsamling.

Større fokus på verdens udvikling

Hos IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande – har man arbejdet med de problemstillinger, verdensmålene adresserer, i mange år.

IFU arbejder med investeringsprojekter i udviklingslandene, og Sustainable Director Birgitte Bang Nielsen oplever en stærkt stigende opmærksomhed. Siden verdensmålene blev vedtaget, er IFU’s investeringsbudget tredoblet.
”Men vi og vores søsterorganisationer ude i verden kan mærke, at der er kommet et helt andet fokus, siden verdensmålene blev vedtaget,” siger IFU’s Sustainability Director Birgitte Bang Nielsen.

IFU leverer rådgivning og risikovillig kapital til virksomheder, der ønsker at gøre forretning i de fattigste dele af verden. Igennem årene har IFU for eksempel investeret i vindmøller i Mongoliet, solceller i Brasilien og landbrugsprojekter i Afrika.

Mens IFU for tre år siden, da verdensmålene blev vedtaget, investerede ca. 500 mio. kr. om året, er det beløb i 2017 vokset til ca. 1,3 mia. kr.

”Verdensmålene har helt klart skabt større fokus på, hvilke penge vi har, og hvad vi kan skabe med dem. Denne sommer lancerer vi en SDG Fond i samarbejde med en række private investorer. Det bliver en stor fond, som betyder, at vi kan gøre endnu mere,” fortæller Birgitte Bang Nielsen.

SDG er en forkortelse for verdensmålenes engelske navn: UN Sustainable Development Goals

Partnerskaber er afgørende

En afgørende opgave for IFU er at knytte finansiering sammen med viden og teknologi.

”Partnerskaber er enormt vigtige, hvis projekterne skal lykkes,” siger Birgitte Bang Nielsen og fortæller som eksempel, at hun for nylig blev præsenteret for en liste fra verdenssundhedsorganisationen WHO over de 20 mest forurenende byer i verden. For få år siden var Kina at finde på mange topplaceringer.

”Men nu er 14 af de mest forurenende byer indiske. Indien har blandt andet et kæmpe affaldsproblem, og som de er klar til at gøre noget ved nu. Netop affaldshåndtering har vi mange års erfaring med i Danmark, og her ser vi potentiale for at skabe nogle projekter til gavn for både indiske aktører og danske virksomheder,” forklarer Birgitte Bang Nielsen.

Internationale standarder sikrer kvaliteten

Med mange projekter rundt omkring i verdens mindst udviklede lande, benytter IFU i høj grad internationale ISO-standarder til at sikre projekternes kvalitet og sikkerhed.

”Med ISO-standarder ved vi, at der er et system for ledelsen af det enkelte projekt. Det er med til at give os ro i maven, fordi vi ved, at projektet bliver ledet på acceptabel vis, og det kan dokumenteres, at der er styr på det,” siger Birgitte Bang Nielsen.

Projekterne benytter standarder til at sikre og dokumentere eksempelvis fødevaresikkerhed, arbejdsvilkår eller miljøhensyn.

Fælles og velkendt ramme

Hos den danske standardiseringsorganisation, Dansk Standard, er man meget bevidst om den rolle, internationale standarder spiller i forhold til at nå verdensmålene.

”Internationale standarder sætter retning og skaber den fælles ramme, der er nødvendige for at indfri FN’s verdensmål” siger Jesper Lauridsen, seniorkonsulent inden for miljø hos Dansk Standard.
”Det er fantastisk, at vi har fået disse fælles mål, men vi mangler at finde ud af, hvordan vi løser dem i praksis. Internationale standarder sætter retning og skaber den fælles ramme, der er brug for,” siger Jesper Lauridsen, seniorkonsulent inden for miljø hos Dansk Standard.

For mange offentlige og private organisationer, er de internationale standarder allerede et velkendt værktøj. Eksempelvis er ca. 350.000 virksomheder over hele verden certificeret efter miljøstandarden ISO 14001.

”Selv om verdensmålene ikke er lovkrav, så ved virksomhederne godt, at kunder og samarbejdspartnere i stadig højere grad forventer, at de er med til at løfte verdensmålene. Derfor er det strategisk klogt at tænke sin forretning i en mere bæredygtig retning, og det motiverer også virksomheder og organisationer til at trække i samme retning som verdensmålene, bl.a. ved at arbejde aktivt med internationale standarder, der udvikles af eksperter fra hele verden,” siger Jesper Lauridsen.

Succes kræver global indsats

Hos Dansk Standard vejleder man virksomheder med at udvælge og implementere standarder til at understøtte deres arbejde med FN’s verdensmål. Eksempelvis kan ISO 50001 hjælpe virksomheder med deres energi- og klimaindsats (verdensmål nr. 7: Bæredygtig energi), mens ISO 26000 støtter virksomheder i systematisk tilgang til social ansvarlighed og således understøtter således flere af verdensmålene (f.eks. verdensmål nr. 1: Afskaf fattigdom) og flere end 1300 standarder omhandler kvalitet og sikkerhed inden for medicin og sundhedsudstyr (verdensmål nr. 3: Sundhed og trivsel).

”Der er ingen tvivl om, at eksperterne i de arbejdsgrupper, der udarbejder standarderne, vil have verdensmålene endnu mere i tankerne, og at de vil komme stadig mere med ind i standarderne fremover,” siger Jesper Lauridsen og fastslår:  

”Problemstillingerne er så komplekse, at de ikke kan løses af hvert enkelt land alene, men når vi trækker i samme retning, rykker det virkelig noget.”

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.
Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her