Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.

Over alt i verden forsøger regeringer at gøre byerne mere effektive og bæredygtige ved hjælp af digitale smart city-løsninger, og Danmark er med helt i front. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Affaldsbeholdere, som bliver tømt, når de er fyldt og ikke på en bestemt ugedag. Gadebelysning, der tænder automatisk, når mørket falder på. Mulighederne for selvbetjening på borger.dk og sundhed.dk.

Der findes allerede et væld af eksempler på løsninger, der kan udnytte digital teknologi til at gøre danske byer mere effektive og bæredygtige at bo i. ”Smart City” kaldes udviklingen, der ikke kun foregår i Danmark, men over hele verden, og ifølge rapporten ”Growing Smart Cities”, som blev udgivet af Arup og CEDI i 2016, har Danmark potentiale til at blive verdensleder på området.

”I forhold til digitalisering er Danmark i top tre på verdensplan, danskerne er meget it-parate, og den offentlige sektor er nået langt på det digitale område,” forklarer Martin Brynskov, lektor på Aarhus Universitet, smart city-ekspert og formand for standardiseringsudvalget for Smarte og bæredygtige byer (S-491) hos Dansk Standard.

Martin Brynskov, der er lektor ved Aarhus Universitet og Smart City-ekstpert ser et stort eksportpotentiale for danske virksomheder, fordi Danmark formår at skabe byer, som både tjener penge, er bæredygtige og gode at leve i.

Visionen om den intelligente by

På nuværende tidspunkt arbejder omkring halvdelen af de danske kommuner med Smart City-projekter eller forventer at gå i gang med det snart.

”Men det er kendetegnende, at smart city-udviklingen foregår som enkeltstående projekter, der ikke bliver ført videre eller skaleret, så de bliver anvendt på flere byer eller uden for landets grænser. Dermed går vi glip af stor værdi,” lyder det fra Charlotte Vincentz Fischer, seniorkonsulent i Dansk Standard og facilitator for det danske Smart City-udvalg.

Vil Danmark sikre sig en plads i verdenseliten for smart cities, kræver det et opgør med den fragmenterede og projektbaserede tilgang, fastslår rapporten fra Arup og CEDI. I stedet lyder anbefalingen, at der bør skabes en digital strategi i kommunerne, så indsatsen bliver mere målrettet og langsigtet – og at samarbejdet mellem kommunerne skal styrkes, så erfaring og viden kan skabe værdi på tværs af kommuner og regioner.

”Derfor arbejder vi på at skabe standarder, der kan hjælpe kommunerne med at bære deres vision for en smart og bæredygtig by igennem fra det højeste ledelsesplan til den enkelte medarbejder i de enkelte forvaltninger. Standarden ISO 37101 er et eksempel på et redskab, der kan styrke denne proces. Standarder er nødvendige for at skabe og sikre sammenhængskraft og et fælles sprog,” siger Charlotte Vincentz Fischer.

Som facilitator for det danske Smart City-udvalg under Dansk Standard arbejder seniorkonsulent Charlotte Vincentz Fischer for at skabe standarder, der kan sikre samspillet imellem de forskellige digitale løsninger og systemer.

Standarder skal sikre samspillet

Samtidig vil standarder, der sikrer gennemskuelighed og sikkerhed, gøre kommunernes vej til smart cities lettere. Som det er nu, findes der nemlig rigtig mange standarder for de enkelte digitale løsninger, mens der mangler fælles retningslinjer for selve samspillet og dataudvekslingen mellem systemerne under Smart City som begreb.

”Kommunernes evne og vilje til at investere i Smart City-løsninger begrænses af, at de er bange for at blive låst til én løsning eller én udbyder. Med standarder, som de kan henvise til i deres udbud, kan kommunerne sikre sig, at der er interoperabilitet på tværs af systemer og udbydere,” forklarer Charlotte Vincentz Fischer.

Martin Brynskov understreger, at der ud over de tekniske udfordringer er en række etiske og datasikkerhedsmæssige spørgsmål, som standarder kan være med til at besvare.

”Rent teknisk er det ikke svært at integrere alting – det bliver flittigt gjort i Kina og Rusland, men på måder, der skaber et rent overvågningssamfund. Det vanskelige er at integrere på en måde, som er lovlig og ønskelig i Danmark,” siger Martin Brynskov, som mener, at det netop er her, Danmark kan trække fra konkurrenterne:

”I Danmark skal vi udnytte vores digitale position og erfaring i at skabe byer, der er effektive og gode at leve i. Når vi kan vise verden, at vi kan skabe smart cities, som både tjener penge, er bæredygtige og sikre, åbner det et enormt eksportpotentiale,” konstaterer han.

Et marked på 1.300 mia. dollars

Gevinsten ved at lægge sig i front er ikke kun muligheden for at gøre byerne mere effektive, bæredygtige og attraktive og dermed skabe det bedste fundament for vækst og udvikling. Det vil også give adgang til et stort globalt marked for både produkter, ydelser og infrastruktur. Når en by for eksempel indfører intelligent affaldshåndtering, omfatter det køb af sensorer og andet hardware, køb af software til eksempelvis datahåndtering og rådgivning til at udvikle business casen og udarbejde indkøbsaftaler.

I rapporten fra Arup og CEDI anslås det globale marked for smart cities at være på omkring 1.300 milliarder dollars. Et svimlende beløb, som endda forventes at vokse med 17 procent hvert år.

”USA, Kina og Japan er kæmpestore på dette område, men vi ser et enormt markedspotentiale for danske virksomheder og arbejder benhårdt for at sikre, at danske interessenter bliver hørt og er med til præge de standarder, der kommer til at tegne fremtidens marked,” siger Charlotte Vincentz Fischer.

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.
Dansk Standard

Standard for ledelse styrker danske virksomheder globalt

ISO 9001 er verdens mest udbredte standard. Med god grund. Tal viser nemlig, at standarden styrker virksomhedernes konkurrenceevne og øger deres resultat. Og stadig flere vil med på vognen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af virksomheder, der anvender ISO 9001, at blive fordoblet.
Dansk Standard

Dansk indflydelse på fødevaresikkerhed er truet

I mange år har Danmark haft afgørende indflydelse på de internationale krav til fødevaresikkerhed. Men nu er den danske førerposition udfordret af stærke udenlandske kræfter. Finansiering fra branchen er nødvendig, hvis Danmark vil fastholde sin position, lyder det fra flere sider.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her