Til daglig er Torben Foged direktør i ForbrugerLaboratoriet i Middelfart. En lille, højt specialiseret virksomhed med fire ansatte, som rådgiver virksomheder og sikkerhedstester legetøj, børneprodukter, tekstiler og meget andet. Men når LEGO, Top-Toy og andre af de største spillere i den danske legetøjsbranche mødes i Udvalget for Legetøjssikkerhed, er det Torben Foged, der sidder for bordenden som formand.
”Vi har en god og saglig debat, og jeg har absolut aldrig oplevet problemer ved at være en lille virksomhed. Tværtimod giver det respekt, at vi bringer vores kvalifikationer i spil, selv om vi ikke har 100 medarbejdere at trække på,” fortæller Torben Foged.
Kvalifikationer før alt andet
Internationale standarder er med til at sikre, at alle lande og virksomheder lever op til de samme krav, for eksempel i forhold til sikkerheden ved legetøj. Det sikrer gennemsigtighed i hele leverandørkæden, så forbrugere og virksomheder trygt kan købe og handle på tværs af landegrænser.
I Danmark er det et lovkrav, at alt legetøj skal CE-mærkes, og danske virksomheder kan følge de harmoniserede standarder for at sikre, at deres produkter lever op til lovens krav. Derfor spiller både europæiske og internationale standarder en vigtig rolle for mange danske virksomheder.
Som formand og ekspert er Torben Foged med til at bringe det danske udvalgsarbejde videre på internationalt plan, og her sidder han sammen med nogle af de førende eksperter og største legetøjsproducenter. For eksempel Barbies skaber, den amerikanske gigant Mattel.
”I ISO har hvert land én stemme. Det betyder, at Danmark har lige så meget indflydelse som USA og Kina,” siger Torben Foged, der kan genkende nogle af sine egne formuleringer i den færdige standard.
”Kvalifikationer kommer før alt andet, og vi er kun tre-fire testlaboratorier repræsenteret, så der bliver lyttet til den viden, vi kommer med, og vi har helt klart indflydelse på standardens udformning.”
Indsigt, indflydelse og markedsposition
Netop muligheden for at få indflydelse på de standarder, der gælder på ens marked, kan have afgørende betydning for danske virksomheder, pointerer Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.
”Ved at deltage i udviklingen af morgendagens standarder får danske virksomheder en indsigt og indflydelse, som styrker deres markedsposition. Det kan simpelthen aflæses på bundlinjen,” siger han og opfordrer endnu flere små og mellemstore virksomheder til at deltage i udviklingen. For deres egen skyld.
Mens 99 procent af de danske virksomheder er SMV’er, udgør virksomheder med mindre end 250 ansatte kun cirka 40 procent af de virksomheder, der deltager i udviklingen af standarder.
”Jeg tror, det skyldes, at de ikke er klar over den indtægt, de kan få, og at de ikke kender graden af ligestilling. I dette forum har store og små virksomheder præcis samme indflydelse på fremtidens marked,” siger Jens Heiede.
En undersøgelse fra 2015 udarbejdet af regeringen viser, at danske virksomheder, der benytter standarder, har 50 procent højere eksport, end virksomheder, der ikke gør.
Trækker viden til Danmark
Hos ForbrugerLaboratoriet, der også yder rådgivning til producenter og myndigheder, er det især den viden, der bringes med hjem fra udvalgsarbejdet, som har værdi.
”Vi trækker viden til Danmark, og når der kommer nye krav, kender vi baggrunden for dem og kan rådgive vores kunder på et oplyst grundlag og dermed sikre, at de implementerer kravene rigtigt,” siger Torben Foged, der er sikker på, at mange flere – også iværksættervirksomheder – ville have gavn af at deltage i udviklingen af nye standarder.
”Hvis man arbejder udviklingsorienteret og er en idérig virksomhed, som skaber nye produkter, så kan man føle sig begrænset af de krav, der stilles. Ved at deltage i udviklingen af standarder kan man både arbejde for, at standarden ikke spænder ben for ens produkt, og man kan bringe sig på forkant med de kommende krav,” siger Torben Foged.