Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.

Internationale standarder er en stor fordel for virksomheders eksportevne og dermed også for dansk økonomi. Beregninger fra Erhvervsstyrelsen viser, at den årlige eksport potentielt kan stige med op mod 20 mia. kr., hvis 6.000 flere virksomheder benytter standarder.
Artiklen er leveret af

Som forbruger tænker man sjældent over det, men når et USB-stik passer ind i alle computere, eller når en elpære produceret i Kina kan sættes i en dansk designerlampe, så skyldes det standarder. De over 27.000 standarder, som findes på verdensplan, sikrer fælles retningslinjer og krav til blandt andet produktkvalitet, sikkerhed, sundhed og ledelse.

”Standarder skaber et internationalt anerkendt niveau og ved at leve op til det, får virksomheder en blåstempling på tværs af markeder. Dermed kan standarder i høj grad være med til at øge eksporten,” forklarer Maria Skou, international afdelingschef hos Dansk Standard.

Faktisk viser beregninger fra Erhvervsstyrelsen, at den årlige eksport potentielt kan stige med op mod 20 mia. kr., hvis 6.000 flere virksomheder benytter standarder.

”Selv om standarder ikke nødvendigvis er synlige for slutbrugeren, så er de enormt vigtige B2B – altså handlen mellem virksomheder – fordi standarderne giver et fælles sprog og en sikkerhed for kvalitet og interoperabilitet,” siger Maria Skou.

Standarder giver svar

Grundfos, der leverer pumper og pumpeløsninger til hele verden, er en af de danske virksomheder, der bruger standarder i forhold til både produkter, produktion, sikkerhed og ledelse.

”Vi er en europæisk baseret virksomhed og udvikler derfor de fleste produkter efter EU-standarder,” forklarer Jørn Tychsen, Senior Standardisation Specialist i Grundfos’ udviklingsafdeling.

Ifølge Maria Skou, der er international afdelingschef hos Dansk Standard, er det især mange små og mellemstore virksomheder, der overser fordelene ved at bruge internationale standarder.
Tidligere måtte Grundfos tilpasse sine produkter individuelt til eksempelvis det tyske, engelske og franske marked, men med europæiske sikkerhedsstandarder er der sikret fælles retningslinjer, og det ensretter eksporten på tværs af de europæiske lande.

”I disse år oplever vi især, at kunder stiller spørgsmål omkring vores bæredygtighed. Det kan gå på alt fra kemien i produkterne, til vores energieffektivitet, og hvordan vi sikrer os mod børnearbejde. Standarder kan være en stor del af svaret på de spørgsmål,” siger Jørn Tychsen, der også deltager i arbejdet med at udvikle og revidere de sikkerhedsstandarder, der er relevante for en række af Grundfos’ produkter.

”Der arbejdes både europæisk og internationalt for at sikre størst mulig overensstemmelse mellem kravene i de forskellige dele af verden, og udviklingen af standarder giver et godt indblik i, hvilke sikkerhedsudfordringer, der opleves på lignende produkter rundt omkring i verden. Samtidig giver det os mulighed for at påvirke standarderne i den retning, vi foretrækker. Hos Grundfos går vi ind for en vis regulering af markedet, for vi mener, det er til vores fordel, idet vi i forvejen leverer en høj kvalitet,” siger Jørn Tychsen.

SMV’er går glip af værdi

Hos Dansk Standard oplever man, at standarder er et helt naturligt fokuspunkt for de store selskaber, der opererer globalt.

”Men 98 procent af alle danske virksomheder er små og mellemstore, og det er vores opgave at sikre, at deltagelsen er så bred som muligt – både i forhold til at anvende standarder og deltage i udviklingen af dem. Derfor arbejder vi målrettet på at gøre dem opmærksomme på, at det kan forbedre SMV’ernes konkurrenceevne og eksportmuligheder at anvende standarder – ikke kun i produkter og produktion, men også i deres forretningsudvikling,” konstaterer Maria Skou og henviser til en undersøgelse, som Dansk Standard har fået lavet. Den viser, at 77 procent af de virksomheder, der anvender standarder, oplever, at det øger kvaliteten i deres produkter og services.

”Standarder er en vigtig faktor for eksport, og virksomheder, der anvender standarder har 40-50 procent højere eksport end virksomheder, der ikke gør. Derfor bør standarder være med på den tjekliste man gennemgår, når man vil identificere sin virksomheds eksportpotentiale, fordi det simpelthen er en døråbner til de internationale markeder,” fastslår Maria Skou.

Dansk Standard afholder ofte kurser og arrangementer for virksomheder, der vil vide mere om standardisering eller mulighederne for at sætte sit præg på fremtidens standarder. Se mere på DS.dk  CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
Dansk Standard

Snart kan du spise chokolade med god samvittighed

Danmark har stået i spidsen for den første internationale standard for bæredygtig kakao. Den giver for kakaofarmerne bedre vilkår og skal dermed sikre, at der også i fremtiden bliver produceret nok kakao.
Dansk Standard

3D-print kan gøre dansk produktion billigere og mere miljørigtig

Andelen af danske produktionsvirksomheder, der anvender 3D-print, er mere end femdoblet på under tre år. Alligevel halter vi bagefter andre lande i forhold til at bruge teknologien, der kan gøre produktionen hurtigere, billigere, mere miljørigtig – og samtidig sikre lokale arbejdspladser.
Dansk Standard

Robotterne flytter ind - og vi har kun set begyndelsen

Robotterne kommer stadig tættere på os mennesker. De klarer flere og flere opgaver på vores arbejdspladser og i vores hjem. Selvom de er enormt avancerede, er det tætte samarbejde mellem menneske og maskine ikke uden risici. Og det stiller nye krav til sikkerheden.
Dansk Standard

Standarder får Airbus til at foretrække lille dansk virksomhed

Nyt online-univers hjælper mindre danske virksomheder med at høste gevinsterne ved at bruge internationale standarder.
Dansk Standard

Verden ville være fattigere uden standarder

Uden standarder ville mange af de ting, vi tager for givet, blive mere besværlige, og den danske økonomi ville se helt anderledes ud.
Dansk Standard

Kommuner og regioner kan spare tid og penge med standarder

Et pilotprojekt fra Dansk Standard skal lære kommuner og regioner at bruge flere standarder, når de laver udbud. På den måde kan det offentlige nemlig effektivisere deres indkøb og spare skattekroner.
Dansk Standard

Ny standard forebygger stress og mobning

En ny global standard for arbejdsmiljøledelse skal være med til at reducere stress, modning og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Dansk Standard

FN’s verdensmål kræver globalt samarbejde

Med sine 17 verdensmål har FN sat sig for at bekæmpe fattigdom og ulighed. Skal det lykkes, er der behov for værktøjer, der kan få politikere, virksomheder og borgere til at løfte i flok på tværs af landegrænser.
Dansk Standard

Smart City-løsninger kan blive en guldgrube for danske virksomheder

Danmark har potentiale til at blive verdensleder inden for Smart Cities. Det kræver dog, at der skabes et effektivt og sikkert samspil mellem enkeltstående projekter.
Dansk Standard

Standarder hjælper iværksættere med internationale ambitioner

Mange iværksættere kæmper for at få deres produkt eller ydelse solgt uden for Danmark. Standarder kan være med til at åbne nye markeder og øge eksporten.
Dansk Standard

Dansk eksport har stor gavn af standarder

Det er ikke kun den enkelte virksomhed, men også den danske økonomi generelt, som har glæde af, at danske virksomheder anvender internationale standarder.
Dansk Standard

Sådan bliver din virksomhed klar til den nye persondatalov

Om et halvt år træder EU’s nye persondataforordning i kraft. For mange virksomheder er det en stor opgave at få overblik og system i de mange persondata. To eksperter give gode råd til, hvordan det bedst gribes an.
Dansk Standard

Fremtidens digitale produktion bygger på fælles standarder

I den globale konkurrence er danske produktionsvirksomheder afhængige af en høj produktivitet, og her spiller digitalisering en vigtig rolle. For at sikre, at de mange apparater i produktionen kan kommunikere med hinanden er fælles standarder afgørende.
Dansk Standard

Ny standard skal sikre virksomheder mod korruption

En ny ledelsesstandard klæder danske virksomheder på til at undgå korruption og bestikkelse – både herhjemme, i EU og globalt.
Dansk Standard

Her er Danmark lige så stor som Kina og USA

I mange sammenhænge er Danmark en lille spiller, men på ét område har danske virksomheder lige så meget at skulle have sagt som verdens største selskaber.
Dansk Standard

Sådan vil blockchain ændre verden

Blockchain er teknologien bag den elektroniske valuta Bitcoin, men forventes at blive brugt til meget andet i fremtiden. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder deltager i udviklingen af standarder på området.